Yunanistan Başbakanı Alexsis Çipras’ın Türkiye’yi ziyareti ardından iki ülke arasında Ro-Ro hattının kurulması için düğmeye basıldı.

 

2013 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan “Denizcilik İşbirliği Mutabakatı”, Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girmişti. Bu mutabakat zaptına göre, Türk limanları ve Yunan limanları arasında konteynerler ve Ro – Ro taşımacılığı için düzenli deniz hatları kurulacak.

 

Kruvaziyer gemiler teşvik edilecek

 

Ege Denizi, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de deniz turizmini geliştirmek için kruvaziyer gemileri, her iki tarafın limanlarına uğramaya teşvik edilecek.

 

Tarafların özel şirketleri arasında gemi inşaası, onarımı, bakımı, yat imalâtı ve yat imalâtı tesisi yatırımı, gemi geri dönüşümü ve gemi inşa tesisi yatırımı alanlarında iş birliği ilerletilecek.”

 

İşbirliğinin imkanları araştırılacak

 

Türkiye ile Yunanistan Denizcilik idareleri arasında denizcilik öğrenimi alanında işbirliği ve denizcilik eğitimi alanında tecrübe değişimi ve iş birliğinin geliştirilmesi imkânları araştırılacak.

 

İş birliğini geliştirmek üzere yeni görüş ve programlar geliştirmek amacıyla tarafların Denizcilik İdareleri arasında karşılıklı ziyaretlerle denizcilik teknolojilerinin değişimi, yatırımlar ve işbirliği gibi tarafların karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konular görüşülecek.

 

Sorunlara dostane çözüm

 

Mutabakatta zaptın yorumlanmasından veya uygulanmasından kaynaklanan her türlü uyuşmazlığın, taraflar arasında yapılacak görüşmeler yoluyla “dostane” şekilde çözümlenecek.

 

Zaptın 1 yıl süreyle yürürlükte kalması kararlaştırılırken sürenin sona ermesine 6 ay kala taraflardan biri diğerine diplomatik kanallardan anlaşmayı sona erdirme niyetini beyan edebilecek. Beyan olmaması durumunda ise zaptın süresi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacak.

 

Mutabakat zaptında şu maddeler yer aldı:

 

“Teknik ve idari uzmanlık değişimini de içerecek şekilde Türk özel denizcilik şirketleriyle Yunan özel denizcilik şirketleri arasında ortak taşımacılık alanında iş birliği teşvik edilecek.

 

Türk limanları ve Yunan limanları arasında konteynerlar ve Ro-Ro taşımacılığı için düzenli deniz hatlarının kurulması teşvik edilecek.

 

Deniz ticareti, liman yönetimi ve idaresi konusunda iş birliği imkânları araştırılacak ve tecrübe ve bilgi değişimi güçlendirilecek.

Editör: Haber Merkezi