Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış

Türkiye, ihracat kapasitesini arttıracak liman, havaalanı gibi alt yapı yatırımlarına hız verdi. Bu çerçevede son olarak 29 Ekim’de İstanbul Havaalanı’nın ilk safhası hizmete alınırken üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye kıyılarına yeni limanlara hazırlanıyor.Ana konteyner limanı ile tersane yapımına yönelik etüt çalışmasına başlanacak.

Önümüzdeki yıl İzmir Çandarlı Konteyner Limanı veZonguldak Filyos Limanı tamamlanacak, Mersin Koyteyner Limanı'nın yapımına başlanacak.Doğu Akdeniz Bölgesi’nde transit yük odaklı bir ana konteyner limanı ile tersane yapımına yönelik etüt çalışmasına başlanacak.Limanlara ulaşacak demiryolu ve karayolu çalışmaları da tamamlanacak. Liman idaresiminde dağınıklığın giderilmesi ve kamu tarafından belirlenecek politikaların her bir liman ihtiyaçları da göz önüne alınarak uygulanabilmesi için ise ‘liman modeli’ hayata geçirilecek.

 

LİMAN YATIRIM OTORİTESİ

Bunun yanı sıra atılacak bir diğer adım ise, ‘liman yatırım otoritesi’nin gerçekleştirilmesi olacak.Söz konusu otorite kıyı yapıları ve liman yatırımlarında kurumlar arası koordinasyonu tesis edip bütüncül bir bakış açısı getirecek ve planlamada etkinliği artıracak.Türkiye, 500 milyar dolar ihracat hedefi için dünya ölçekli ‘ana limanlar’ inşa edecek. Bu çerçevede deniz ticaret filosu da gençleşecek.

Editör: Haber Merkezi