İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Haziran ayı meclis toplantısında konuşan DTO Meclis Başkan Yardımcısı Kenan Türkantos, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) yaptığı tarife değişikliğine tepki gösterdi.

 

‘Ayağımıza kurşun sıkmış vaziyetteyiz’

 

İstanbul’a 4 yıl aradan sonra Ramazan Bayramı’nda gelen Bahama Adaları bayraklı ilk kruvaziyer gemi olan 11 katlı ‘Regent Seven Seas Voyager’ isimli geminin Sarayburnu Limanı’na demirledikten sonra yüksek meblağlarda harç ve liman ücreti ile karşı karşıya kaldığına işaret eden Türkantos, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) yaptığı tarife değişikliğine tepki göstererek, “Sarayburnu Limanı’yla ilgili tarifede ‘Bayramlarda, tatillerde yüzde 50 zam yapılır’ diye yazılmış. Ayakbastı, barınma ve su parasına bayram zammı yapmışlar. Kendi kendimize ayağımıza kurşun sıkmış vaziyetteyiz” dedi.

 

 

TDİ ile yaptıkları görüşmelerde olumsuz bir tavır ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Türkantos, “Gelen firma bünyesinde en büyük kruvaziyer gemi şirketlerini barındırıyor. Bayram sürprizi ile karşılaşınca ‘ne yapacağız’ diye kıvranıyorlar. Herhalde gelmezler artık” diye konuştu.

 

Yunan filosuna Türk damgası Yunan filosuna Türk damgası

Türkantos, TDİ’nin yaptığı tarife değişikli konusunda web sitesinde yayınlamak dışında herhangi bir bilgilendirme yapmamasını eleştirdi.

 

Ayrıca yapımı devam eden Galataport Limanı’nın 2020 tarifesinin yayınladığına işaret eden Türkantos, “Orda da ilginç kalemler var. Böyle giderlerse orası boş kalır gibi bir korkum var” dedi.

 

Türkantos'tan ÜNSPED fiyatlarına ağır eleştiri 

 

Öte yandan ordino konusunu da değerlendiren Türkantos, ÜNSPED Global Lojistik Tic. A.Ş.'nin uyguladığı yüksek ordino ücretlerine çok sert tepki gösterdi. Emin Eminoğlu'na Kanada'dan gelen yarım kiloluk bir paketi örnek gösteren Türkantos, “O çok ahkam kesenler, ithalatçısı, ihracatçısı, 150 TL'ye karşı çıkanlara duyurulur. Ordino 300 TL. Ardiye 250 TL. Gümrükleme 1000 TL. 1550 TL'ye paketi gümrüğe teslim ettiler. Bunu aktarmak mecburiyetinde hissediyorum” ifadelerini kullandı.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi