Türk Loydu Vakfı 66. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, gerçekleşti. Piri Reis Üniversitesi Rıdvan Kartal Konferans Salonu’nda gerçekleşen Genel Kurula, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Salih Bostancı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Başkanı Ufuk Teker, Türk Loydu delegeleri ile STK temsilcileri katıldı.

 

 

Vizyonu ve perspektifi geniş bir yönetmelik hazırlandı

 

İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan 66. Genel Kurul’da ilk olarak divan başkanı ve üyeleri seçildi. Genel kurulun açılış konuşmasını Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu yaptı. 65. Genel Kurul’da sunulan Raportörlük Yönetmeliği ile ilgili genel kurulun geniş bir incelemenin ardından hazırlanmasını talep ettiği kaydeden Melikoğlu, “Bizde bu doğrultuda genel kuruldan sonra bir çalışma komisyonu kurduk. Önemli kuruluşlarımızdan uzmanlar çağırdık. Hukukçular ve mali müşavirlerin yardımlarıyla bir yönetmelik hazırlandı. Bunu Türk Loydu Vakfı’nın ihtiyaçları doğrultusunda hazırladılar. Raportörlük Yönetmeliği adı Şirket Koordinasyon Yönetmeliği olarak değişti. Çünkü geniş kapsamlı ve Türk Loydu Vakfı’nın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandı. Türk Loydu Vakfı’nın birçok şirketi var. İleride daha da çok şirketi olacak. Bütün bunların kapsamlı bir şekilde kontrol altında tutulabilmesi için vizyonu geniş, perspektifi geniş bir yönetmelik hazırlandı. Bu yönetmeliğe katkı veren, destek veren kuruluşlara teşekkür ederim” dedi.

 

 

Melikoğlu’nun konuşmasının ardından Genel Kurul’un dördüncü gündem maddesi olan Türk Loydu Vakfı Şirket Koordinasyon Yönetmeliği’nin görüşülmesi gündemine geçildi. Şirket Koordinasyon Yönetmeliği’nin madde madde tartışıldığı genel kurulda, Gemi Mühendisleri Odası üyeleri yönetmelikle ilgili düşüncelerini dile getirdi.

 

DTO, denizcilik sektörünü iftarda bir araya getirdi DTO, denizcilik sektörünü iftarda bir araya getirdi

 

Başkan Kıran’dan eleştiri

 

Genel Kurul’un son bölümünde Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, tartışmalara yanıt verdi. Ardından son konuşmayı İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran yaptı. Deniz Ticaret Odası’nı temsilen 2003-2004 yıllarından beri Türk Loydu genel kurullarına katıldığını belirten Tamer Kıran, “Maalesef bugün ülkemizin alanında eşsiz- yegane olan kurumu Türk Loydu için çok güzel bir gün olmadı. İnşallah bir daha böyle bir gün yaşanmaz. Bu kavga artık son bulur. Hayretler içindeyim. Gemi Mühendisleri Odası bu çalışmada neden yok? Bunu başkana da sordum. “Bana kendisi dedi ki biz girmedik, girmediğimizi de yazılı olarak beyan ettik” dedi. Gemi Mühendisleri Odası bu çalışma grubuna katılmayı reddetti. Bunu bilmiyorsanız, nasıl oluyor bunu anlayamadım” dedi.

 

 

Vakıf Senedi çalışması kaçınılmaz görünüyor

 

Kıran, konuşmasına şöyle devam etti; “Bu işlerde niyet önemlidir. Niyeti halisane olanın, sonu selamet olur diye bir söz vardır. Eğer sonuçta üzüm yemek varsa bir yol bulunur. Buna Vakıf Senedi değişikliği dahil. Ama niyette üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek varsa, o zaman bir çare bulunamaz. Ben böyle bir şey olduğuna inanmıyorum, düşünmüyorum. Bu çalışma grubu özverili bir çalışma yapmış. Elinize sağlık. Bu ülke için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun. Görünen o ki 60-70 yılını doldurmaya giden Türk Loydu için bir Vakıf Senedi çalışması kaçınılmaz hale gelmiş durumda. Gemi Mühendisleri Odası olarak siz de bu çalışmanın içinde olmalısınız. Bu çalışmanın içinde olacaksınız ki karşılıklı sıkıntılar yaşamayalım. Bundan sonra Türk Loydu’nu alıp çok daha yukarılara nasıl taşıyacağımızı tartışacağımız, savunma sanayimize nasıl daha fazla katkı sağlayabileceğimizi konuşacağımız, her gün değişen deniz teknolojisinde Türk Loydu’nun nerede olması gerektiğini araştırabileceğimiz dileğiyle hepinize teşekkür ediyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi