Türk Loydu, Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından 30 Ekim 2020 tarihli belge ile Nükleer Yapı Denetim Kuruluşu yetkilerini genişletti. Türkiye'deki nükleer santrallerin ilgili mevzuat ve standartlara göre güvenli kurulumu ve işletilmesi için uygunluk değerlendirme hizmetleri gerçekleştirmek üzere, daha önce “Nükleer Santrallerin Yapı Denetimi Yönetmeliği” hükümleri kapsamında 16 Nisan 2018 tarihinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından verilmiş olan  sınırlı ‘’Nükleer Yapı Denetimi Kuruluşu Yetkisi”; ilgili yönetmeliğin yetki genişletme çalışmalarının tamamlanması ve başarılı denetimlerin sonucunda Türk Loydu’nun yetkisi, genişletildi.

“Nükleer Güvenlik Açısından Önemli Yapı, Sistem ve Bileşenlerin Denetimi” konusunda yetkilendirilen Türk Loydu, artık genişletilen yeni kapsamda uygunluk değerlendirme faaliyetlerini sürdürecektir.

 

Denetim alanında yabancı kuruluşlara bağımlılık bitti 

 

Önemli büyüme potansiyeline sahip alanlardan biri olarak gördükleri Nükleer Yapı Denetim hizmetlerindeki yetki alanının genişletilmesi için beklenenden erken sonuç verdiğini belirten Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, şöyle devam etti; "Bu doğrultuda Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenen “Nükleer Yapı Denetim Kuruluşu Belgesi” sayesinde Türk Loydu, nükleer alanda çok daha geniş bir yetkiye kavuşmuş oldu. Milli bir kuruluşun bu alanda yetkilendirilmesi hem ülkemiz açısından önemlidir hem de oldukça stratejiktir. Nükleer gibi yüksek teknoloji gerektiren stratejik alanlarda kendi ulusal kuruluşlarımızın gelişmesi bildiğiniz üzere kritik öneme haizdir. Özellikle  denetim alanında artık yabancı kuruluşlara bağımlı olmayacağız. Dünyanın enerji savaşlarının ortasında, ucuz ve kolay enerjiye ulaşmanın ticari başarılarda önemli olduğu bir dönemde biz de diğer gelişmiş ülkeler gibi elimizdeki imkanları en verimli biçimde kullanmalıyız. Türk Loydu Endüstri ve Belgelendirme Sektörü Direktörlüğü ekibi ve elbette sürece destek veren tüm personelimizi tebrik eder, Türk Loydu’nun önünde yeni ufuklar açacak Nükleer Yapı Denetim Kuruluşu yetkimizin hayırlı olmasını dilerim.”

 

Türk Loydu hali hazırda, Mersin Akkuyu’da inşa süreci devam eden Türkiye’nin ilk “Nükleer Enerji Santrali” projesinde 3. taraf kontrolörlük ve muayene hizmetleri veriyor. Bu proje sayesinde elde edilecek bilgi birikimi ve know-how transferi ile Sinop’ta yapılacak “Nükleer Enerji Santrali” ve daha sonra yapılması planlanan diğer nükleer enerji santrallerinde hizmet verilebilmesi  için  çalışmalar sürdürülüyor.

 

Bugüne kadar faaliyet gösterdiği tüm alanlarda ve özellikle de ülkemizin ulusal çıkarları doğrultusunda, istikrarlı ve daima büyüme odaklı bir şekilde hareket etmeyi ilke edinen Türk Loydu,  elde ettiği başarılara yenilerini ekleyerek süreçlerini iyileştirmeye yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.

Medkon Ankara gemisi Türk bayrağı ile hizmet verecek Medkon Ankara gemisi Türk bayrağı ile hizmet verecek

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi