Bilindiği gibi deniz taşımacılığı, dünya ticaretinin ve küreselleşmenin omurgasıdır. 365 gün 24 saat, gemiler dünyanın her köşesine yük taşırlar. Deniz taşımacılığının üstelendiği bu rol, önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanın yoksulluktan çıkması ve ana maddeye, ürüne daha kolay ulaşmasıyla büyüyen ticaret döngüsünde daha da artacaktır. Dünya ticareti ve deniz taşımacılığı, sürekli büyüyen bu ekonomide büyük bir pastaya sahipken, Akdeniz ve Karadeniz'de 8 milyar dolarlık navlun pastasından daha fazla pay almak isteyen Türk koster armatörlerimizin güç birliğine gitmesi sevindiricidir.

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) çatısı altında toplanan armatörlerin ilk hedefi ise yaşlı koster filosunu yeniden ayağa kaldırma çabalarının olması sektör adına umut verici bir adımdır. 12 bin DWT'nin altındaki gemileri kapsayan Türk koster filosunun toplam tonajı 2,9 milyon DWT'ye ulaşmışken, 740 gemiden oluşan filo, Türk deniz ticaret filosunun yüzde 10'unu, adet bazında ise filonun neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Türk koster armatörleri, kurulan dernek ile sektörün sorunlarının daha hızlı çözülmesini sağlayabilecek çalışmaları yürütecek olması sektör adına kazanım olacağının kanısındayım.

Kaptan Salih Zeki Çakır öncülüğünde, İstanbul'da, yaklaşık 100 armatörün bir araya gelerek dernek kurma yolunda ilk adımları attığı KOSDER toplantısında, çalışan ve sorumluluk alan bir yönetim ve bir STK olarak sektöre hizmet edileceği belirtildi. Yapılan ilk toplantıda geçici KOSDER'in Yönetim Kurulu'nda Kaptan Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda, Başkan Yardımcısı Hüseyin Kocabaş, Genel Sekreter Yalçın Akın, Sayman Mahmut Turan, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sabri Tomba, Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Naiboğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Seven olarak belirlendi. Port Finance International İstanbul Konferansı'ndayız…

Editör: TE Bilisim