II. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nin 2. gününde “Gemi İnsanı İstihdamı: MLC Sözleşmesinin Etkileri” başlıklı oturumda konuşan Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, "Ülkemiz denizcilik alanında ciddi yatırımlar, planlamalar yaptı. Bunun iki ayağı var; teknolojik altyapı ve yetişmiş insan gücüyle yeterli kapasitenin ortaya konularak sahaya yansıtılması.  Denizcilik taşıma modlarında dominant konumda. Yüklerin çok büyük bir kısmı gemiyle taşınıyor. Bunu sağlamak için ciddi anlamda hem gemi insanına hem de gemiye ihtiyacımız var. Dünyada yaklaşık 75 bin gemi ve bu gemilerde çalışan 2 milyona yakın gemi insanı var. Sektörün önemli avantajları var. Tüm modlara göre daha ekonomik, daha çevre dostu, tek seferde daha çok yük taşıyabiliyorsunuz ve güvenli bir taşıma yöntemi. Son dönemde dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılarda en çok uyum sağlayan sektör yine denizcilik olmuştur" şeklinde konuştu. 

 

Ünal Baylan, “Yayınlanan raporlara baktığımızda 2026 yılında dünya ticaret filosunda 90 binin üzerinde zabitan açığı ortaya çıkacak. Özellikle Rusya ve Ukrayna savaş başladığı döneme kadar dünyaya gemi insanı sağlayan ülkelerdi. Şimdi onların yerleri doluyor yavaş yavaş. Biz bu durumda nasıl pozisyon alacağımızın üzerinde çalışıyoruz.  Onun için de buradayız. Biz bu anlamda dünya gemi insanı alanında istediğimiz noktada değiliz. Ciddi anlamda gelir sağlayan bu mesleği yapan gemi insanlarımızın gerek dünyada gerekse ulusal denizcilikte daha fazla yer alması için çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

KONUŞMANIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN VİDEOYA TIKLAYINIZ

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

7DENİZ / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi