Pandemi nedeniyle 4 yıl aradan sonra gerçekleştirilen POSIDONIA 2022 Uluslararası Gemicilik Fuarı'na Türkiye’den de yoğun ilgi gösterildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) geniş bir heyetle bulunduğu fuara en az 60 civarında Türk denizcilik firması katılımcı olarak yer aldı. Fuarın ilk gününden itibaren Yunan mevkidaşları ile temaslarda bulunan DTO heyeti sektörel işbirliği konularında da olumlu tepkiler ile karşılaştı. İMEAK DTO, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği ve GİSBİR, 3’üncü günde Metropolitan Expo’da kokteyl düzenleyerek Yunan ve Türk misafirlerini ağırladı. Yunanistan’daki temasları ve fuarı 7deniz’net değerlendiren İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ve sektör temsilcileri, gerçekleştirilen olumlu görüşmelerin Türk ve Yunan denizcilik sektörleri ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir rolü olacağını söyledi.

 

 

TAMER KIRAN: VERİMLİ VE FAYDALI BİR FUAR OLDU

 

Yunanistan’daki STK’larla gerçekleşen görüşmelerin yanı sıra fuardaki Türk standlarını gezerek fikir alışverişinde bulunan DTO heyeti, Türklerin fuara gösterdikleri ilginin de memnuniyet verici olduğunu altını çiziyor. İMEAK DTO olarak geniş bir heyet ile POSIDONIA 2022 fuarında varlık gösterdiklerini belirten İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, 2 binin üzerinde katılımcının yer aldığı fuarın Türkiye’den de yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. İnsanların fuarlara gitmeyi, birbirini görmeyi, görüş alışverişinde bulunmayı ve yenilikleri çok özlediğini aktaran Kıran, “Dolayısıyla çok verimli ve faydalı bir fuar olduğunu düşünüyorum. Biz de ülkemizdeki fuarlarda buna yakın başarılar sağlamayı görev edindik” dedi.

 

 

İMEAK DTO EN ÜST DÜZEYDE AĞIRLANDI

 

Fuar süresince Yunanistan’da çok önemli ve samimi temaslarda bulunduklarını ifade eden Kıran, şöyle devam etti; “Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı ziyaret ettik. Normalde personel ile toplantımızı yapacakken, Denizcilik ve İç Sular Bakanı tüm heyetiyle beraber en üst düzeyde bizi kabul etti. Toplantımızda iki ülke arasında denizcilik alanında yapılabilecekleri ele aldık. Dostane bir temas kurduk. Bu açıdan çok önemliydi. Büyükelçiliğimiz ve ardından odamız tarafından yapılan kokteyle de katıldılar. Bizimle samimi bir temas geliştirmek istediklerini net bir şekilde gösterdiler. Diğer taraftan Yunanistan’ın deniz ticaret odası, armatörler birliği, koster armatörleri derneği, denizcilik sendikası ile görüşmeler yaptık. Tüm görüşmelerimiz gayet samimi bir ortamda güzel görüş alışverişiyle geçti. 4 yıllık aradan sonra temasın tekrar başlaması çok faydalı ve ileride güzel sonuçlara yol açacak.”

 

 

TÜRKLER ARTIK HEM KATILIMCI HEM DE ZİYARETÇİ

 

Türklerin hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak POSIDONIA 2022 Uluslararası Gemicilik Fuarı'na büyük ilgi göstermesinin memnuniyet verici olduğuna dikkat çeken Kıran, “Fuara uluslararası düzeyde çok ilgi var. Katılımcı sayısı çok. Yani aradığınız her şeyi burada bulabiliyorsunuz. Ayrıca hem çok yakın hem de çok güzel bir destinasyon. Hepimiz karşılıklı konuşarak, fikir alışverişinde bulunarak daha iyisini öğrenebileceğimizi biliyoruz. O açıdan ülkemizden de ciddi bir talep var. Türklere de çok hitap eden bir fuar. Eskiden sadece ziyaret etmeye geliyorduk. Artık hem katılımcı hem de ziyaretçiyiz” diye konuştu.

 

 

SALİH ZEKİ ÇAKIR: TÜRK DENİZCİLİĞİNİN ULUSLARARASI ADAPTASYONUNUN GÖSTERGESİ

 

Pandemiden önce gerçekleşen POSIDONIA Uluslararası Gemicilik Fuarı'nda Türkler tarafından bu kadar yoğun bir katılımın olmadığını aktaran İMEAK DTO Meclis Bakanı Salih Zeki Çakır ise, “Bu da Türk denizciliğinin uluslararası denizciliğe adaptasyonunu gösteren bir durum. POSIDONIA diğer fuarlara göre ağırlıklı olarak tamir tersanelerinin yer aldığı bir fuar ve doğal olarak bizim ilgimizi de çekiyor. Yunan armatörleri tamir için Türk tersanelerini çok fazla tercih ediyor” dedi. 

 

 

Türkiye’de gerçekleşen denizcilik fuarları ile kıyaslandığında çok profesyonel bir fuar gerçekleştirildiğini aktaran Çakır, “Fuarcılık anlamında geride olduğumuzu söyleyebilirim. Fuarcılığımıza yeni bir bakış ve vizyon gerekiyor. Türkiye’de yapılan fuarlara uluslararası katılım çok az. Burada ise tam tersi. Firmalarımız iyi pazarlanamıyor. Fuarlarımızda yerli firmalarımız kendi kendini ağırlıyor. Çok yerel kalıyor. Fakat tam tersi olmalı, yabancı katılımına ağırlık verilmeli” şeklinde konuştu.

 

 

RECEP DÜZGİT: SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞİMİNE KATKI SUNACAK

 

POSIDONIA 2022 Uluslararası Gemicilik Fuarı'nın uluslararası denizcilik sektörünün bir araya geldiği önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayan İMEAK DTO Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, oda olarak gerçekleştirdikleri temaslarda iki ülke arasındaki gergin ilişkilere rağmen denizcilik dışında hiçbir konunun gündeme gelmediğini ve ima edilmediğini söyledi. Ziyaret ettikleri tüm kuruluşlarda çok iyi ağırlandıklarını samimiyete dayalı sosyal ağlar geliştirdiklerini dile getiren Düzgit, “İş dünyası olarak ilişkiler çok önemli. Bütün temaslarımıza baktığımızda geliştirdiğimiz bu iyi ilişkilerin sektörümüzün gelişimine katkı sunacağını ve gelişmesine fırsat vereceğini biliyoruz. Bunlar bizleri ileriye götürecek çalışmalar” dedi.

 

 

Düzgit, şöyle devam etti: “Bazı şeylerde marka olmak önemli. POSIDONIA Fuarı, bir marka. Kabul edelim ki bizim 30 milyon tonluk bir filomuz varken, Yunan sahipli gemilerin tonajı ise 400 milyon ton. 13,5 misli bir tonaj farkı var. Dolayısıyla denizcilikte daha iyi bir merkez konumunda. Posidonia’nın yıllık içinde yapısı değişti. Bununla birlikte fuara gelenlerde de bir alışkanlık oluştu. İlk başladığında armatörlük ağırlıklı bir fuar iken şimdi ise ürünlerin satıldığı bir organizasyona dönüştü. Bilinirliği fazla ve yelpazesini genişletmiş bir fuar.”

 

 

BURAK AKARTAŞ: SORUNLARIMIZI BİREBİR İLETTİK

 

Yunan filosuna Türk damgası Yunan filosuna Türk damgası

POSIDONIA 2022’nin Türk katılımcılar ve DTO açısından oldukça verimli geçtiğini aktaran İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akartaş da, şunları söyledi; “Çok yoğun resmi bir programımız vardı. Temaslarımızda en üst düzeyde karşılandık. Sorunlarımızı birebir iletme imkanımız oldu. Görüşmelerimizde karşılıklı işbirliğini görüşerek istişarelerde bulunduk. Ayrıca ülkemizden fuara katılan firmalarımız hem kendilerini hem de ülkemizi çok iyi bir şekilde temsil ediyor.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

 

Editör: Haber Merkezi