Antalya'nın 20 yıl aradan sonra düzenlenen ilk fuarı olan Antalya Turizm Fuarı başladı. 28-30 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerine ağırlayacak fuara uluslararası alanda faaliyet gösteren tur operatörleri, seyahat acenteleri, oteller ve otel zincirleri ile tedarikçiler katılıyor. Antalya Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuara uluslararası düzeyde ve Türkiye'de faaliyet gösteren 1000 dolaylarınnda firma katıldı. Fuarda düzenlenen workshop’lar kapsamında turizm teknolojileri, online platformlar, gastronomi, turizmde insan kaynakları, satış ve pazarlama, medya, otel yönetimi, dijital çağda acenta ve tur operatörlerinin yeri ve önemi, MICE, eğlence konu başlıkları ele alındı. Yoğun bir katılımın olduğu fuarın ikinci gününde sektörün önemli isimleri Antalya Turizm Fuarı'nı değerlendirdi.  

 

 

'Bu bir başlangıç'

 

Antalya Turizm Fuarı'nın amacının insanları Akdeniz'de, Antalya'da bir araya getirmek olduğunu kaydeden Antalya Turizm Fuarı organizatörü ve GM Yönetim'in kurucusu Selçuk Meral, “Türkiye'nin birçok noktasından gelen turizm profesyonelleri, paydaşları, iki gün boyunca Antalya'da olacak. Ve sadece Türkiye'den değil aynı zamanda yurt dışındanda yaklaşık 1000'e yakın seyahat acentesi fuarı ziyaret ediyor. Bu oranın içinde hemen hemen her dalda seyahat acentesi var. Hepsi de profesyonel. Bu işi Türkiye ve kendileri için organize edenlerle birlikte Akdeniz'e, Antalya'ya ve Türkiye turizmine dair daha çok şeyi konuşmak için hepsi burada. Ve bu bir başlangıç” dedi.

 

Önümüzdeki yıllarda daha çok büyüyecek

 

Antalya Turizm Fuarı GM Yönetim'in gerçekleştirdiği ilk fuar organizasyonu olduğunu aktaran Meral, “Var olan turizm fuarlarının yanı sıra sektöre yeni bir soluğun, enerjinin, yeni bir bakış açısının ihtiyaç olduğunu düşündük ve bugün o sebeple de bir araya gelmeyi başardık. Fuara ilişkin herkes çok pozitif. Herkes çok olumlu. Bizler Türkiye'deki ve Antalya'daki turizmciler dünyanın her yerinde yeni partnerlikler kurmak, yeni pazarlama programlarında işbirlikleri kurmak için geziyoruz. Bu nedenle olayı farklı bir yönden ele almak istedik. Biz burdayız. Buraya gelip misafirimiz olun dedik. Diğer fuarlar mutlaka çok çok önemli. Ancak Antalya'daki bir fuarın diğer fuarlardan çok daha verimli olma ihtimali vardı. Ve yanılmadığımızı bugün gördüm. Çok daha verimli bir fuar programı oluştu. Bu önümüzdeki senelerde çok daha büyük bir platforma ve büyük bir temele yayılacak. Bunu hep beraber yaşayacağız. İlk gün olmasına rağmen ortaya çıkan enerji bize bu gücü veriyor” diye konuştu.

 

 

Atılması gereken bir adımdı

 

Meral, şöyle devam etti: “Ortak akıl ile birlikte el ele vererek Türk insanının başaramayacağı Bir şey yok. Eksiklerimiz, planlama ve kollektif çalışmaya kapalı olmamız. Bunları da aşabiliyoruz. Bu yeni nesli teşvik edecek ve motivasyonları arttıracaktık. Birlikte çok güçlüyüz. Bunun için de yapılması gereken bir ilk adımdı. Biz de bunu attık.”

 

Antalya'ya böyle bir fuar gerekliydi

 

İlki gerçekleşen Antalya Turizm Fuarı'nın dizayn, katılım ve sunumları açısından ele alındığında olduçka başarılı olduğuna işaret eden Twincities Dünya Turizm Derneği (Twincities Word Tourism Association) Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, “Antalya'da böyle bir fuar gerekiyordu. İyi bir başlangıç yapıldı” dedi.

“Yat ve tekne sektörü 2024’te de büyüyecek” “Yat ve tekne sektörü 2024’te de büyüyecek”

 

 

Kentin fuara özellikle üç açıdan ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Baraner, “Birincisi; Antalya gibi bu kadar elinde ürün olan bir destinasyon, buradaki ürün çeşitliliğini dünyaya sunabilmek için bunu kendi evinde kendi fuarında sergilemek mecburiyetinde. Bu fuar zaman içerisinde çok iyi bir fuara dönüşebilir. İnsanlar gelir, bölgenin hatta tüm Türkiye'nin çeşitli ürünlerinin yıllık anlaşmalarını burada yapabilir. Bunun doğal adresi burası. Çünkü ürünlerin yüzde 70'i burada. Otel odasının dışında ürün çeşitliliği olarak bir sürü ürün var. bunları burda toptan alabilir.

 

'İşi merkezinde tanıtmak önemli'

 

İkincisi; Antalya dünyaya toplu olarak sezon sonunda bir mesaj vermek durumunda. Böyle bir yıl geçti. Gelecek yılın planlamaları da bu olacak diye. Tabi şu an Turizm Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Valiliği, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) gibi derneklerin de burada doğal olarak yer alması gerekir ki, Antalya'ya 180 ülkeden turist gönderen profesyonellere kurumsal bir mesaj vermeli. Yani Antalya'yı Londra'da, Almanya'da tanıtmakta bir iş ama merkezinde de tanıtmak önemli. Çünkü buradan alır. O ürüne ilgi duyanı hemen getirebilirsiniz.

 

 

Antalya fuarcılık için çok uygun bir kent

 

Üçüncüsü; Fuar için Antalya çok uygun çünkü buraya uçmak çok kolay. Dünyanın her yerinden uçuş var. Ve havalimanından nerdeyse buraya yürüyebilirsiniz. Sayısız otel var. Ve uygun fiyata araç kiralayabiliyorsunuz. 1000 tane otel açık. İstediğiniz yerde kalın. Bu imkanı fuarcılıkta başka bir kent sunmuyor. Başka yerde uçmak, araba kiralamak, otel, taksi bunlar çok zor ve maliyetli. Burda katılımcı, izleyici ve hosted buyer olarak da maliyetler çok düşük. O anlamda da burası çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

Baraner, şunları söyledi: “Tabi bunun üstünde de dünyada ilk 5'e girmek isteyen bu kadar iddialı bir destinasyonun, özellikle tüm gerçek yöneticilerinin ve üst seviye karar vericilerinin o an fuarda bulunması çok önemli. Bugün öyleydi. Çok sayıda büyük otelin genel müdürü burdaydı. Bunu başka fuarlarda göremiyorsunuz. Antalya gibi bir destinasyon ve böyle büyük bir kapasitesi olan bir yerin böyle büyük bir fuarının olması çok önemli. Bunu da GM'den başka kimse yapamaz. Bende buradan Selçuk Meral'i kutluyorum. İyi bir iş başardı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 

 

Antalya Turizm Fuarı önemli bir sinerji yarattı

 

Pinebay Holiday Resort Genel Müdürü Levent Suyolcuoğlu ise, Antalya'da gerçekleşen bu fuardan çok memnun olduklarını belirterek, “Dünyanın her yerinde ve hatta İzmir, İstanbul, Ankara'da da turizm fuarları var. Ama Antalya'da yok. Buradan fuara insan gönderiyoruz. Ve bu insanların hepsini de görmek için de ya işyerine ya oteline ya da acentasını tek tek ziyaret etmek gerekiyor. Fakat burada öyle olmuyor. Herkes evine veya işine geçerken geliyor. Bu fuara önemli bir katılım oldu ve bu büyük bir sinerji yarattı. İlk olmasına rağmen hem stand hem de katılımcılar açısından çok çok iyi. Biz de çok verimli görüşmeler yaptık. Antalya'nın önde gelen tur operatörleri burada olduğu için hepsi ile görüşmeler gerçekleştirdik. İngiltere Fuarı öncesinde ortaklaşa değerlendirmelerimiz açısından gayeti iyi oldu” ifadelerini kullandı.

 

 

Fuar öncesinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde böylesi bir fuarın ihtayaç olduğunu dile getirdiklerini aktaran Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, fuarın kontratların yapıldığı bir dönemde gerçekleşmesinin çok olumlu olduğuna işaret etti. İç pazar olarak baktığımızda İzmir ve diğer fuarlarda önemli. Ama bunlar artık iş başlamış belli bir yere gelmiş ondan sonra oturulan bir araya gelinen fuarlardı. Bu işi başlatırken yani kontratlarımızın yapıldığı bir dönemde yapılması avantaj” dedi.

 

Fuara ilişkin ise Erkan, şunları kaydetti: “İyi organize olmuşlar. Stant, tasarım ve hizmetleri oldukça başarılı. Ve bu hiç kolay değil. Bizim için de çok rahat bir hazırlık süreci oldu. Diğer fuarlarda kendi hazırlığımızı kendimiz yapıyoruz. Ama burada herşey hazır. Geliyoruz ve direk işimize konsantre oluyoruz. Herkese büyük destek verildi.”

 

 

Sektörün desteği artmalı

 

İlki gerçekleşen fuarın katılımının daha iyi olması gerektiğinin altını çizen Erkan, “Sektörün biraz daha destek olması gerekiyor. Fuarın gerçekleşme tarihinin biraz öne alınması daha iyi olabilir. Ekimin ortalarında yapılmasının daha verimli olacağını düşünüyorum” diyerek şöyle devam etti: “

 

Fuar kesinlikle ilk olmasına rağmen çok başarılı. Bizim açımızdan da faydalı ve keyifli geçiyor. Bir araya gelip iş ve yeni senenin hedeflerini konuşabildiğimiz bir süreç oldu. Etkili ve faydalı oldu. Ve beklentimizi karşılıyor. İnşallah seneye daha iyi olur.”

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi