Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi’nin (UDEM) tanıtım töreni gerçekleştirildi. Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile birlikte İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve DTO yönetim kurulu üyeleri, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Osman Kılıç, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mehmet Erdoğan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar katıldı.

 

Boğazlarımızdan yılda 81 bin gemi geçiyor

 

UDEM tanıtım töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Mehmetçiklerimize selam ediyorum. Allah onları esirgesin, yar ve yardımcıları olsun. Bugün mübarek Cuma günü. Ülkemizin selameti adına canlarını ortaya koyan Mehmetçiklerimize dua edelim” dedi. Türkiye’nin, deniz taşımacılığında köprü konumunda bulunduğuna işaret eden Turhan, “Özellikle uluslararası petrol taşıma yollarından biri üzerinde bulunuyor olmamız ve boğazlarımızdan yılda yaklaşık 81 bin gemi geçiyor olması yoğun taşımacılığı ortaya koymaktadır” dedi.

 

Karadeniz Ereğli'de denizde ceset bulundu Karadeniz Ereğli'de denizde ceset bulundu

‘Dünyanın her yerinde gemilerimizi 24 saat izliyoruz’

 

Bakanlık olarak denizlerdeki sivil can ve mal kaybını azaltmak ve deniz çevresini korumak için önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Turhan, “Bu kapsamda birçok modern sistemi hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Deniz trafiğini anlık olarak izlemek amacıyla kurduğumuz sistemle 16 yıldır hizmet ediyoruz. Bununla beraber yoğun deniz trafiğine ev sahipliği yapan İzmir ve İskenderun’da yeni sistemle birlikte çok daha güvenli deniz hizmeti sunmuş bulunmaktayız. Gemileri 24 saat izlemekteyiz. Deniz güvenliği arttırılarak deniz kazaların önlenmesi hususunda önemli bir yol aldık. Çalışmalarımız bunlarla sınırlı değil. Tüm Türk bayraklı gemileri uydularla dünyanın neresinde olursa olsun izleyebiliyoruz. Yabancı bayraklı gemileri de denizlerimizden bin mil uzaklıkta takip edebiliyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

 

Büyük deniz birliklerinin operasyon merkezi olacak

 

Deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla da etkin bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Turhan, şöyle devam etti: “Arama kurtarma hizmetlerimizin önümüzdeki günlerde iyileştirmesi amacıyla girişimlerde bulunacağız. Muhtemel kazaları önlemek amacıyla yoğun mesai harcıyoruz. Çevreye duyarlı bir şekilde deniz kirliliğine karşı etkin bir şekilde müdahale etmek amacıyla ulusal acil müdahale sistemi kurmayı amaçlıyoruz. Kurulacak sistemle birlikte deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla sonuçlar elde etmeyi amaçlıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla da yakın bir işbirliği içerisindeyiz. Acil müdahale sistemimizin ilk adımı 2015 yılında inşa edilen Antalya Deniz Şeridi Acil Müdahale Merkezi oldu. Sistemin ikinci ve en önemli adımı olan buranın açılışını da sizlerle birlikte gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin deniz trafiği açısından en hızlı bölgesi olan Marmara Denizi’nin kuzeybatısında yer alan ve geniş imkanlara sahip olan bu alan büyük deniz birliklerinin de operasyon merkezi olacaktır. Bunun dışında petrol ve diğer zararlı maddelerden uzak tutulmak amacıyla eğitim verilmesi, deniz kirliliğine ilişkin numune analizlerinin yapılması amacıyla bu kapsamda araştırma ve geliştirme faaliyetleri de burada yapılabilecektir. Böylece UDEM eğitim merkezi olmasının yanı sıra yoğun petrol taşımacılığı yapan büyük şirketlerin cazibe merkezi olacaktır. Ayrıca UDEM acil müdahale ekipmanları ve diğer denizcilikle ilgili ekipmanların yapılabileceği bir alan olarak tasarlandı ve burada hizmet verecektir.”

 

Turhan’ın konuşmasının ardından Marmaraereğlisi UDEM açılışı gerçekleştirildi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi