9 ton asbest olduğu belirtilen Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı geminin, İzmir Aliağa’da sökümüne verilen iznin tartışmaları sürüyor.

 

Birgün'ün haberine göre, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), gemi için verilen izin hakkında İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na eleştirilerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu gemi ile ilgili bakanlığın yaptığı açıklamalar hiç güven vermiyor; ‘Gemiyi gezdiririz, geldiğinde herkes görsün’ deniyor. Biz gezip neyi göreceğiz? Hindistan’ın kovaladığı gemiyi biz niye alıyoruz? Süreç son derece güven vermeyen, şaibeli açıklamalarla yürüyor. Diğer taraftan Aliağa’da 40 yıldır devam eden gemi söküm işlemleri var. Buradaki işletmelerin 3’te 2’sinin neye göre işlem yaptığı belirsiz. Bir mandıra açarken çevresel etki değerlendirme(ÇED) olumlu raporu almak zorundasınız. Binlerce ton gemilerin söküldüğü bir yerde yayılan emisyon, ortaya çıkan kirlilik, bunların hiçbirinin ÇED mevzuatına tabi olmadığını görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.

 

'Gemiyi durdurun'

 

Soyer, “İzmir’in doğasına sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi ve ekledi: “Biz gücümüz yettiğince şeffaf, İzmirlinin rahatlıkla görebileceği, içine sineceği, kimsenin kuşkuyla bırakılmayacağı bir süreç izlensin istiyoruz. O yüzden bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Gemi ile ilgili dava sürecini başlatmayı düşünüyorum. Bakanlığa bir çağrı yapıyoruz; bu süreç böyle cereyan etmesin, bu gemiyi durdurdun."

 

Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı

'İzmir sahipsiz değil'

 

Soyer, şunları dile getirdi: “Bu mücadeleyi mümkün olduğu kadar uluslararası bir mücadele haline getireceğiz. Tüm İzmirlileri de bu mücadeleye davet ediyorum. İzmirlilerin içi rahat olsun; İzmir sahipsiz değil. Hep beraber İzmir’e sahip çıkmaya, İzmir’i atıklardan, çöplük olmaktan korumaya devam etmek için elimizden geleni yapacağız. İzmir’de bu duyarlığı taşıyan tüm sivil toplum kuruluşlarını, vatandaşları bu mücadelenin parçası olmaya davet ediyoruz. Bu farkındalığı ne kadar büyütürsek bu memleket için o kadar büyük bir iş yapmış oluruz.”

 

TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir de, “Geminin atık envanterine ilişkin bilgilerin paylaşılmaması, asbest dışında gemide bulunması muhtemel diğer tehlikeli zararlı atıklara ilişkin bilgilerin göz ardı edilmesi kuşkuları büyütmektedir. Gemide sadece asbest tehlikesi bulunmamaktadır. Gemi hakkındaki iddialar ile ilgili olarak sorularımıza ilgili kurum, kuruluş ve kişiler tarafından belgelerle birlikte cevap verilmeden, kamuoyu bilgilendirilmeden geminin ülkemiz karasularına girişine izin verilmemeli, söküm işlemi gerçekleştirilmemelidir” ifadelerini kullandı.

 

'Sivil itaatsizlik' çağrısı

 

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel de yurttaşlara sivil itaatsizlik çağrısında bulunarak, “Gelişmiş olan çok az ülkede bu söküm işlemlerinin uygulandığını biliyoruz. O ölüm gemisinin Aliağa yanaşmasına izin verilmemesi gerekiyor. Bu noktada üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getireceğiz. İzmir’den, o geminin buraya sokulmayacağına ilişkin bir işarete ihtiyacımız var. Bu bir sivil itaatsizlik çağrısı... Yurttaşların bu yönde harekete geçmesi için çağrıda bulunuyorum” dedi.

 

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise, "Konuyu yalnızca bir gemi üzerinden değerlendirmemek gerek. Aliağa’daki gemi söküm alanının koşullarını da değerlendirmek gerek. İnsan sağlığı için ağır metaller ve asbest olmak üzere sağlığına olumsuz etkiler yapacak maddeler var. Bu nedenle atık politikasının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi