DASK Koordinatörü Erdal Turgut, kurumun ödemeler için dosya onayına başladığını ve dün itibariyle 1,2 milyon liralık ödeme yapıldığını belirtti. Turgut, 50 bine yakın bina için hasar ödemesi başvurusu beklendiğini kaydetti. Ege Bölgesi’nde 635 bin DASK’lı konutla en fazla Zorunlu Deprem Sigorta’sına sahip olan kent İzmir’de deprem sigortaları ödemeleri başladı. Ödemeler kapsamında Türkiye’de ilk kez tsunami kaynaklı hasarlar da ödenecek. DASK Koordinatörü Erdal Turgut DÜNYA'ya açıklama yaparak, DASK’ın İzmir’de 50 dosyanın işlemini onayladığını bildirdi. Dün itibariyle işlem tutarı 1.2 milyon lira olan 10 dosyanın ödemesi yapılığını aktaran Turgut, “Şu an 2 bin 500 dosyanın çalışması yapılıyor ” diye konuştu. Turgut, Türkiye’de tsunami kaynaklı hasarların da ilk kez ödeneceğini belirtti.

 

Sahadaki ekspertiz sayısını 200’e çıkaracak

 

Konutlarda hasar tespit çalışması yapmak için toplam 85 ekspertizin sahada bulunduğunu aktaran Turgut, bu sayının 200’e çıkartılmasının planlandığını söyledi. Turgut, 1999 yılından bu yana 10 milyon poliçeye ulaşılan Türkiye’de zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 56 oranında olduğunu belirtti. Zorunlu Deprem Sigortalılık oranının en yüksek iller arasında özellikle deprem geçirmiş illerin yer aldığına dikkat çeken Turgut, “Sigortalılık oranı Bolu, Tekirdağ, Yalova ve Sakarya’da yüzde 80’in üzerinde seyrediyor” dedi.

 

'Kentsel dönüşüm bina değil ada bazında yapılmalı'

 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Malatya ve Elazığ depremlerinde olduğu gibi İzmir depreminin de yapı denetimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Şahin, ilk gelen bilgilere göre yapı denetiminden geçen binaların hasar görmediğinin ortaya çıktığını aktardı.DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan Şahin, deprem olur olmaz İzmir’deki yapı denetçilerinin sahaya inerek inceleme yaptığını belirtti. Şahin, yıkılan binaların yapı denetiminden geçmediğini kaydetti.İzmir’de şu an itibarıyla bin 69 denetçi mühendis bulunduğunu dile getiren Şahin, 3 bin 501 kontrolür mimar ve mühendis, 7 bin 686 şantiye şefinin görev yaptığını anlattı. Şahin, kentsel dönüşümün yönteminin de en az yapı denetimi kadar önemli olduğunu bildirerek, “Yapı denetiminden geçen bina yıkılmayacak diye bir şey yok ama son depremler, bize yapı denetimin riski minimuma indirdiğini gösteriyor” şeklinde konuştu. Mevcut kentsel dönüşümün bina bazında yapıldığını ve binada oturanların ekonomik durumunun zayıf olması halinde, kimsenin kentsel dönüşüme yanaşmadığını ifade eden Şahin, bunun yerine daha geniş alanı içeren ada bazında dönüşümün riski en aza indirecek yöntem olduğunu belirtti.

 

'Harita çıktı, riskli yerler belli'

Çanakkale'deki bot faciasında arama çalışmaları 12'nci gününde Çanakkale'deki bot faciasında arama çalışmaları 12'nci gününde

 

Son çıkan deprem yönetmeliğiyle birlikte Türkiye’nin deprem kuşağı haritasının çıkarıldığını ifade eden Şahin, “Artık hangi illerin ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Bu illere özel çalışmalar yapılabilir” dedi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi