TMMOB Gemi Mühendisleri Odası bu yıl onbirincisini düzenlediği Gemi Mühendisliği Haftası’19 etkinliklerinin içerisinde 65. kuruluş yıl dönümünü 14 Aralık 2019 tarihinde Titanic Business Otel’de kutladı. Geceye, 65. Hükümetin Başbakanı ve İzmir Milletvekili, GMO Üyesi Sayın Binali Yıldırım, 65. Hükümetin UDH Bakanı ve Kars Milletvekili, GMO Üyesi, Sayın Ahmet Arslan, İstanbul Milletvekili, GMO Üyesi Sayın Şamil Ayrım, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Müşaviri Sayın Hızırreıs Deniz, MSB Tersaneler Genel Müdürü, GMO Üyesi Sayın Dündar Talazan, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü ve GMO üyesi Sayın Salim Özpak, ICAO Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Sayın Suat Hayri Aka, Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve GMO üyesi Sayın Prof. Dr. Oral Erdoğan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Kıran, TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Sayın Mehmet Başoğlu, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cem Seven, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı ve GMO üyesi Sayın Şükrü Fazıl Uzun, TMMOB GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Feramuz Aşkın, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cem Melikoğlu'nun yanı sıra liman başkanları, dekanlar, sektörün ileri gelenleri, üyelerimiz ve aileleri katıldı.

 

 

Gece, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Salih Bostancı'nın açılış konuşması ile başladı.

 

Bostancı, 65.Hükümetin Başbakanı ve İzmir Milletvekili, GMO Üyesi Binali Yıldırım, ve 65. Hükümetin UDH Bakanı ve Kars Milletvekili, GMO Üyesi Ahmet Arslan'a İstanbul Milletvekili, GMO Üyesi Şamil Ayrım ve değerli sektör temsilcilerine teşriflerinden dolayı teşekkür ederek, denizciliğin her zaman medeniyetin bir simgesi olduğunu ifade etti. Bostancı, denizciliğin gelişmesi, tersanecilikte ve gemi yapım faaliyetleri ile olmuş ve olmaya devam ettiğini vurguladı.

 

 

Coğrafyamızda denizlere verilen öneme değinen Bostancı, "Selçuklu döneminde kurulan Alanya, İzmir ve Sinop tersanelerimizle başlayarak, dünya üzerinde hala faaliyetini sürdüren tek tersane unvanına sahip, 11 Aralık 1455 yılında kurulmuş Tersane-i Amire (Bugünkü ismi Haliç Tersanesi) ile devam ettiğini, Tarih boyunca tasarladığı ve ürettiği gemiler sayesinde güçlü donanmalar ve büyük devletler kurulmasını sağlayan Gemi Mühendisleri, aslında tarih sahnesinde bilinmeyen gizli birer kahramandır" dedi.

 

Bostancı, GMO'ya desteklerini esirgemeyen Gemi Mühendisliği haftasına sponsor olarak destek olan tüm kurum ve kuruluşlara GMO 46. Dönem Yönetim Kurulu adına teşekkür etti. 

 

 

Kars Milletvekili, GMO Üyesi Ahmet Arslan, GMO gecesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirten bir konuşma yaptı. Konuşmasının ardından Arslan'a Bostancı tarafından GMO'nun 65. yılı anısına hediye takdim edildi. x

 

"65. Kuruluş yıl dönümünde çok değerli meslektaşlarımla denizci dostlarımla, sizler ile bir arada olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" diyerek söze başlayan Binali Yıldırım ise, 65 yıl önce ilk mühendislik meslek odası olarak kurulan Gemi Mühendisleri Odası’na o günden bugüne hizmet eden, bugün aramızda olmayan meslek büyüklerine rahmet diledi. Yıldırım, "Halen devam eden ülkemizin kalkınması, büyümesi ve denizciliğimizin gelişmesi için akıl teri, alın teri döken bütün meslektaşlarıma başarılar diyorum” dedi. 

 

 

Yıldırım, "Denizcilik küresel bir meslektir. Barboros Hayrettin Paşa’nın sözü hep kulağımızdadır. 'Denizlere hakim olan cihana hakim olur.' Denizcilik olmazsa insanların yarısı açlıktan, yarısı da susuzluktan ölür çünkü 20 trilyonluk küresel ticaretin yüzde 89’u deniz yolu ile yapılıyor. Deniz ile yapılan bu ticareti gerçekleştirecek olan gemilere ihtiyaç var. Gemileri kim yapıyor? Gemileri de bizim meslektaşlarımız yapıyor. Mesleğimizin, insanlık için ne kadar önemli olduğunu sizler ile paylaşmak isterim. Bizlerin her zaman gurur duyacağımız bir meslek mensubu, Gemi inşa Mühendisi olduğumuzdur” diye konuştu. 

 

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

Konuşmasıın ardından Bostancı, Yıldırım'a 65. yıl hediyesini takdim etti. 

 

 

Gecede meslekte 60. 50. 40. ve 25. yılını dolduran üyelere plaket takdim edildi. Ardından “Gemi Mühendisliği Haftası’19 “ etkinliklerine sponsor olan firmalara plaketleri verildi.

 

Plaket töreni sonrasında, gelenekselleşen piyango çekilişi yapılarak, kazananlara hediyeleri verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi