Çin Limanlar ve Limanlar Birliği'nin (CPHA) 2021 Yeşil ve Güvenli Liman Konferansı'nda, Kuzey Çin'in en büyük limanı olan Tianjin Limanı'nın, "dünyanın ilk yapay zeka (AI) sıfır karbon terminalini" geliştireceğini duyurdu.

 

Sıfır emisyon hedefi için geliştirilecek terminalde enerji tüketimine uygun yeşil enerji tedarik sistemi kuralacak. Tüm terminalin yeşil enerji arzını gerçekleştirmek için bir platform olarak entegre bir rüzgar, güneş ve depolama sistemi kullanılacaktır. Tüm liman yükleme ve boşaltma ekipmanı, yatay taşıma tesisi ve yardımcı ekipman, yeni bir entegre enerji depolama sistemi ile elektrikle çalışacak.

 

Enerji tüketiminin yüzde 17 oranında azalması bekleniyor 

 

Limana göre, geleneksel yükleme ve boşaltma teknolojisi ile otomatik operasyonların birleşimi ile enerji tüketiminin yüzde 17 oranında azalması bekleniyor.

 

Tianjin Liman Grubu Kexin Tesisleri Departmanı Genel Müdürü Chen Yanping, "Diğer otomatik konteyner terminalleriyle karşılaştırıldığında, C bölümündeki akıllı konteyner terminali sahada rüzgar türbinleri ve fotovoltaikler inşa ediyor. Bu da terminalin kendi kullanımı için elektriği kullanmasına ve gerçekten 'sıfır karbon' emisyonu sağlamasına izin veriyor" dedi.

 

Terminalin üretiminin ilk aşamasında, verim hesaplamalarına göre, yeşil enerji kaynağı sağlamak için iki rüzgar türbini çatıya fotovoltaik kuracaklarını belirten Chen Yanping, "Gelecek yıl, enerji tüketimini enerji arzıyla eşleştirmek ve sıfır karbon terminalinin dinamik sıfır karbon emisyonunu gerçekleştirmek için zamanı gelince iki yeni rüzgar türbini kuracağız" diye konuştu.

 

Entegre yeşil enerji sistemi geliştirilecek

 

Liman, “karbon zirvesi” ve “karbon nötrleştirme”nin yanı sıra temiz enerji kullanımı, yeşil düşük karbonlu ulaşım ve yeşil enerji arzına odaklanacak.  Ayrıca Tianjin limanından yapılan açıklamada , "rüzgar, ışık, depolama ve hidrojenden" oluşan çok kaynaklı bir entegre yeşil enerji sistemi geliştireceği belirtildi. 

 

Evyapport'taki kazanın enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor Evyapport'taki kazanın enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi