İngiliz gazetesi The Guardian, okuyucularına 1 Nisan şakası olarak 'Süveyş Kanalı'na alternatif yeni kanal geliyor' başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, Birleşmiş Milletler'in aslında var olmayan bir komitesinin yeni kanal projesini incelediği, projenin 'Mısır'dan Kuzey İrlanda'ya tünelleri de içerebileceği' ama 'Akdeniz'deki su seviyelerinin hafif şekilde düşmesine de yol açacağı' iddia ediliyordu.

 

The Guardian'ın 1 Nisan şakaları özel bölümünde yayımlanan bu haber, Türkiye'de Hürriyet, Milliyet, Sabah ve Birgün gibi gazetelerin yanı sıra birçok internet sitesinde BBC Türkçe kaynaklı olarak gerçekmiş gibi yayımlandı.

Singapur 'dünyanın en iyi denizcilik şehri' unvanını koruyor Singapur 'dünyanın en iyi denizcilik şehri' unvanını koruyor

 

Haberde ne deniyor?

 

The Guardian'ın 1 Nisan şakası olan haberinde, Ever Given adlı kuru yük gemisinin karaya oturarak Süveyş Kanalı'nı kapatmasının ardından Mısır-İsrail sınırında ikinci bir kanal açılmasının görüşüldüğü ve konuyla Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Ekonomileri Birleştiren Ticaret Rotaları Komitesi'nin ilgilendiği yazıyor. Ancak BM'nin böyle bir komitesi bulunmuyor.

 

Haberde 'BM adına bu konuda fizibilite çalışması yapan adlı uluslararası tünel açma şirketi' olarak tanıtılan 'OFP Lariol' da aslında var olmayan şirket. Bu şirketin yetkilisi olarak The Guardian'a görüş verdiği belirtilen 'Iver Shovel' de gerçek bir kişi olmadığı gibi, 'shovel' İngilizcede 'kürek' anlamına geliyor.

 

'Akdeniz'de su seviyesi düşer, plajlar genişler' 

 

Haberde ayrıca, 'yeni kanalla ilgili sorunun, Akdeniz'deki su seviyelerini hafifçe düşürüp daha geniş ve uzun sahillerin ortaya çıkma olasılığı' olduğu iddia ediliyor.

 

'Suriye-Irak rotası da düşünüldü'

 

1 Nisan şakasını 'hissettiren' bir diğer unsur da, alternatif tünelin 'daha önce Suriye ve Irak'tan geçmesinin' düşünüldüğü iddiası.

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi