Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda donatım faaliyetleri devam eden TCG PİRİREİS Denizaltısı, Aralık 2022’de hizmete girecek.

 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında, 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın üretim faaliyetleri devam ediyor. MSB tarafından paylaşılan bilgiye göre; üretilen ilk Reis Sınıfı Denizaltı olan TCG PİRİREİS, Aralık 2022’de hizmete alınacak.

 

Bu doğrultuda donatım faaliyetleri devam eden TCG PİRİREİS Denizaltısı’nın Deniz Kabul Testlerine, kısa süre içerisinde başlanılması planlanıyor. Diğer denizaltıların üretim faaliyetleri de Gölcük Tersanesi’nde devam ediyor.

 

REİS Sınıfı Denizaltılar / Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP)

 

Oramiral Tatlıoğlu'ndan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'na ziyaret Oramiral Tatlıoğlu'ndan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'na ziyaret

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Alman TKMS firması arasında 22 Haziran 2011 tarihinde imzalanarak yürürlüğe Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında; 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı Gemisinin Gölcük Tersane Komutanlığı’nda, yüksek yerli katkı oranı ile inşa edilmesi planlanmıştır. Proje kapsamında üretilen ilk denizaltı gemisi olan TCG Pirireis (S-330), Aralık 2019’da düzenlenen tören ile Gölcük Tersanesi’nde başarıyla havuza indirilmiştir. Ayrıca törende, projenin 5’inci denizaltı gemisi olan TCG Seydi Ali Reis’in (S-334) de ilk kaynak töreni gerçekleştirilmiştir.

 

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi’ne (AIP) sahip olan denizaltılar, dünya genelinde nükleer tahrikli denizaltılardan sonra en stratejik denizaltı gemileri olarak biliniyorlar. Denizaltı Savunma Harbi (DSH) için kritik öneme haiz olan düşük sesli seyir yeteneğine sahip olan denizaltı gemileri; 68 metre uzunluğa, 13 metre yüksekliğe, 1.690 ton yüzey deplasmanına, 20kt+ azami hıza, azami 1250 deniz mili menzile, 260 metre görev derinliğine, 27 kişilik mürettebata ve 84 gün görev süresine sahipler. Reis Sınıfı Denizaltılar, 4’ü Sub-Harpoon ateşleme kabiliyetine sahip 8 adet 533mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılmışlardır.

 

Proje kapsamında HAVELSAN, ASELSAN, AYESAŞ, STM, KOÇ BİLGEM, TÜBİTAK ve MilSoft firmaları tarafından önemli sistemler geliştirilmiştir. Öyle ki; denizaltıların kalbi niteliğinde olan Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, HAVELSAN tarafından geliştirildi.

 

İnşa ve donatım faaliyetleri Gölcük Tersane Komutanlığında devam eden 6 adet Reis Sınıfı Denizaltılardan; TCG Pirireis (S-330) 2022, TCG Hızır Reis (S-331) 2023, TCG Murat Reis (S-332) 2024, TCG Aydın Reis (S-333) 2025, TCG Seydi Ali Reis (S-334) 2026, TCG Selman Reis (S-335) ise 2027 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecektir.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi