Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TCG Anadolu gemisinin Türkiye'nin denizde vurucu gücü olacağını belirterek, "Türkiye'nin kendi kara suları uzağında veya başka alanlarda hareket yeteneğini artıracağı gibi barış zamanında da çok önemli fonksiyonlar görebilir" dedi.

 

Yapımı süren TCG Anadolu gemisinden yayınlanan Söz Yetenekte programına katılan Demir, geminin başlangıçta çok maksatlı hücum gemisi olarak planlandığını daha sonra bir güç aktarım platformu olarak düşünüldüğünü söyledi.

 

Hindistan, Türk tersanelerini 2.3 milyar dolarlık projeden çıkardı Hindistan, Türk tersanelerini 2.3 milyar dolarlık projeden çıkardı

Çok maksatlı gemi 

 

Çeşitli zırhlı araçlar, çıkarma gemileri ve birlikler taşıyacak geminin bir rampa eklenerek hava gücü konuşlandırmaya uygun hale getirilmesiyle kamuoyunda "uçak gemisi" nitelemelerinin ortaya çıktığını anlatan Demir, şöyle konuştu:

 

"Bu bir nevi kehanet oldu. Çünkü daha sonra 'Bunu ne yaparız' diye düşünürken etkin hava gücü oluşturmak adına, son zamanlarda SİHA ve İHA'larımızın ne kadar oyun değiştirici rolü olduğunu görünce acaba böyle bir değişikliğe gidebilir miyiz diye bir çalışma devam ediyor. Aslında birçok maksatlı amfibi hücum gemisi. Bu, klasik anlamda uçak gemisi denilemeyecek ama güç aktarma platformu olarak hava gücünü belli ölçüde sahaya sürebilecek bir platform oldu. Buna uçak gemisi demiyoruz ama uçak gemisinin harekat alanına sunacağı bazı kabiliyetleri de ortaya koyabileceğini söyleyebiliriz. İnşallah ileride ülkemiz çeşitli vizyonda projelerle daha büyük platformlara imza atar."

 

 

200'den fazla Türk şirketinden yüzde 70 yerli sistem

 

İsmail Demir, TCG Anadolu'da yüzde 70 civarında yerli sistem bulunduğunu ifade etti. Geminin bir anlamda beyni olan savaş yönetim sistemi ve yazılımların yerli olduğunu ve bunun çok önem taşıdığını vurgulayan Demir, geminin inşasının yerli tersanede yapıldığını, tasarım için başlangıçta İspanyol firmasından destek alınsa da bundan çok daha iyi gemileri yapacak yetenek oluşturulduğunu dile getirdi. Demir, savaş yönetim sistemi yanında elektrik, elektronik, kablaj, silah sistemleri gibi çok çeşitli sistemler için 200'ü aşkın Türk firmanın katkıda bulunduğunu bildirdi. İsmail Demir, firmaların kabiliyetlerini sahada gösterip ihracat konusunda da avantaj kazandıklarını kaydetti.

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi