Çin’in güneydoğusunda bulunan Fujian eyaletinin merkezi Fuzhou kentinde düzenlenen 44’üncü Dünya Miras Komitesi toplantısının 25 Temmuz’daki oturumunda, “Quanzhou: Song ve Yuan Hanedanları Döneminde Küresel Deniz Ticaretinin Merkezi” başlıklı başvuru projesi UNESCO tarafından onaylandı.Quanzhou, böylelikle Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

 

Quanzhou’daki tarihi kalıntıların UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenmesiyle, Çin’in listede yer alan toplam varlıklarının sayısı 56’ya yükseldi.

 

Quanzhou’nun listeye alınması, eski dönemlerde Çin ile dünyadaki çeşitli medeniyetler arasındaki iletişimin parlak tarihini bir kez daha gösterdi.

 

Quanzhou’nun Dünya Mirası Listesi’ne başvurusu, UNESCO tarafından kabul edildi! Song ve Yuan hanedanları döneminde “Doğu’nun En Büyük Limanı” unvanına sahip olan Quanzhou, bin yıl sonra bir kez daha tüm dünyanın dikkatini çekti.

 

Song ve Yuan döneminde 'Doğu'nun en büyük limanı'

 

Çin’in güneydoğu kıyısında bulunan Quanzhou, uzun yıllar boyunca farklı ülkelerle ticari ilişkiler konusunda deneyim biriktirdi. Özellikle Song ve Yuan hanedanları döneminde Quanzhou’nun gelişmişlik seviyesi zirveye ulaştı.

 

Quanzhou’da dış ticaretin gün geçtikçe büyümesiyle farklı ülkelerden şehre gelen tüccarların sayısı da çoğalıyordu. 1087 yılında Kuzey Song hanedanı döneminde Quanzhou limanında deniz ticaretinden sorumlu bir idare kuruldu. Song ve Yuan hanedanları döneminde yaygın olan bu tür idareler, o dönemki gümrük ofisleri olarak görülebilir. Yurt içindeki ticari gemiler, denizlerdeki faaliyetleri için başvurularını bu birimlere yapıyor, yabancı ülkelerden gelen gemiler de Çin limanlarına ulaştıktan sonra bu birimlere bildirimde bulunuyor ve yine bu birimlerce denetleniyordu.

Husiler gemilere yönelik saldırılarını sürdürüyor Husiler gemilere yönelik saldırılarını sürdürüyor

 

Söz konusu idarenin kurulması, Quanzhou’nun ülkenin dışa açılan ticaret limanı olduğunu resmen simgeliyordu. Quanzhou, hem mal ihracatı hem de malların transferi açısından önemli bir liman konumunu kazandı.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi