IMEAK DTO 2019’un ilk meclis toplantısında gündemi değerlendirdi. IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şöyle konuştu: “Aslında bazen elimde yazılı bir metin ile, metne bağlı kalarak konuşmak istiyorum. Ama gündem o kadar yoğun ki... Metne bağlı kalmak mümkün değil tabii...

YILPORT HEPİMİZİ GURURLANDIRDI

YILPORT Liman İşletmeleri, Londra’daki Llyod List ödül töreninde dünyanın en iyi liman işletmesi seçildi. Bu, bizler için, sektörümüz ve ülkemiz adına bir gurur kaynağıdır. Yılport’u ve emeği geen tüm herkesi sektörümüz adına kutluyorum. Daha nice güzel başarılara imza atacağımıza olanca inancımla tüm çalışanları tekrardan tebrik ediyorum.

STAJ KOMİSYONU, ÇALIŞMALARINI BİTİRMEK ÜZERE

Türkiye, çok büyük ve dinamik bir yapıya sahip. Eşi benzeri olmayan, ender ülkelerden biriyiz. Genç nüfusumuzu doğru kullanmalıyız. Bu bağlamda İMEAK DTO olarak hem eğitime hem de eğitimin bileşen yapısına son derece büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda ‘Staj Komisyonu’ oluşturarak gençlerimize, sektörümüze 7/24 kesintisiz hizmet sunmayı amaç edindik. Staj Komisyonu çalışmalarını bitirmek üzere. Staj taleplerini IMEAK DTO olarak almaya başladık. Armatör üyelerimizin bizimle irtibat halinde olup destek olmalarını rica ediyoruz.

KOSTER YENİLEME PROJESİ

Koster Yenileme Projesi, sektörümüz açısından son derece önemli bir proje. Koster Yenileme Projesi ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nın toplantısına katıldık. Sanayi Bakanlığı Verimlilik Dairesi yetkilileri de bu toplantıdaydı. Bakanlık yetkililerine projeyi ve yüzde 70’likd evlet desteğinin neden gerekli olduğunu anlattık. Devletin katkısı açısından ben olumlu buldum. Ulaştırma Bakanlığı da KOSTER’i anlattı. KOSTER’deki yüzde 70 finansmanın aşılması lazım. Koster Projesi'nde devletin net katkı sağlayabileceği konusunda çalışmalar başlatıldı. Faizleri aşağı çekebilecek neler yapılabilir bunlar araştırılıyor.

 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANIMIZI ZİYARET ETTİK

Oda olarak bakanlarımızla bir dizi temas gerekleştiriyoruz. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Ziyaret sebebimiz yabancı bayrakla Türkiye’de çalışan yatlardı. Bakanımız bunlarla ilgili tespitleri olduğunu söyledi. Ülkenin 3-5 Milyon Dolar karşılığında kabotajın delindiğini, buna müsaade etmek istemediklerini söyledi. Bunu değiştirebilecek bir şey sunarsanız tekrar gündeme alalım, sadece 115 dolar yatak başı devlet vergi alsın, turist havaalanından tekneye transfer olsun, bunlar düşük meblağlar karşılığında kabul edilemez. ‘Kabotajı bunlar karşısında deldirmeyiz’ dedi. Bununla ilgili çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız iş insanı olması dolayısıyla son derece iş dünyası mantığına sahip, sonuç odaklı bir kişi. Dolayısıyla bizlerin sorunlarını da çok net ve somut bir şekilde anlıyor.

 

1 OCAK SABAHI ÜÇ TANE YÖNETMELİK ÇIKTI

 

Yönetmelikler de bir diğer konumuz. 1 Ocak sabahı üç tane yönetmelik çıktı. Aralık ayının sonunda Çevre Kanunu’nda değişiklikler yapılması ile ilgili kanunda değişiklik yapıldı. Cezalar 16,5 kat artırıldı. ‘Bu ciddi anlamda bölgede çalışan gemilerimizi ve tersanelerimizi sıkıntıya sokacak durum olduğu için cezanın miktarı ve hesaplama yöntemine itiraz ettik. Oluşan kirliliği hesaplayın, cezanın her türlüsüne sektör razıdır’ şeklinde yazımızı yazdık. Ne kadar kirletildiyse o kadar ödensin. Hakkaniyet olsun. Bu mantıktayız.

TERSANELERİMİZİN İŞLETME İZNİ SORUNU VAR

1 Ocak sabahı peş peşe 3 tane yönetmelik çıktı. Tersanelerimizin işletme izni sorunu var. İzni almaları için yasal süre 31 Aralık’ta doluyordu. 1 Ocak sabahı yayınlanan yönetmelikle 1 yıl daha uzatıldı. 73-74 tersanemizden 13-14 tanesinin tam işletme izni var. Bu, kabul edilebilir bir şey değil. Yönetmelik 2015 yılında çıktı. Artık 2019’un sonuna geldiğimizde sektörümüzden ricam bizi bir daha bunları uzatın diye Ankara’ya göndermeyin. İmar barışı çıktı. Bir yıl içerisinde bu işi bitirin. Lütfen gerekli önlemler bugünden alınmaya başlansın.

KILAVUZ KAPTANLA DEMİRLEME

Demir yerlerine kılavuz kaptan ile demirleme konusu… Bakan Danışmanımız ve Bakan Yardımcılarımız sektörden gelen sesi dinleyip 1 Haziran’a kadar ertelediler.

KILAVUZCULUK VE RÖMORKÖRCÜLÜK YÖNETMELİĞİ

Son yönetmelik kılavuzculuk ve römorkörcülük yönetmeliği. 1996’dan beri konuşulan 2004’te iki yıllık fasıla oldu. 14 yıldır yönetmeliği olmayan bir konuda Ulaştırma Bakanlığı inisiyatif alıp yönetmeliği çıkarttı. Gelen tepkilere baktığımızda hoşnut olan kimseyi duymadım. Kimine göre hatalarla dolu, kimine göre az hatalı. Farklı sesler çıkmaya devam ediyor. 22 senedir farklı sesler çıkıyor. Bu bir inisiyatifti. Bunu Ulaştırma Bakanlığı aldı. Bize düşen bunun tekrar kangren olmadan oyuncularla bir arada en uygun halinin ne olacağına karar verecek düzeni kurabilmek. Çözümü bulmak için çalışmalıyız. Yönetim Kurulu olarak inisiyatif almaya hazırız. Bu işi herkesin en optimum şekilde çözüme ulaşması için görevimiz var. Görevimizi yerine getirmek için harekete geçeceğiz.

 

TÜDEV'DE SIKINTI OLMAYACAKTIR

TÜDEV’in 22 Şubat’ta yeni yönetim kurulu ve diğer kurulları seçilecek. Orada sıkıntı olmayacaktır. Seçim şenlik havasında yapılacaktır. Problem olmayacaktır. Yeni yönetimden daha farklı neler yapacağımızı konuşacağız. İş üretmeye çalışacağız.

DENİZCİLİĞİ ANLATIP, SEVDİRMEMİZ GEREK

Bakanlığımızın adı değişti. Üç Bakan Yardımcımız var. Selim Dursun denizcilikle ilgili Bakan Yardımcısı. İnce eleyip sık dokumaya çalışıyor. Bu da işlerimizin hızını etkiliyor. Bizimle ilgili bakanlıklarda bürokrasi ile yakın ilişkiler içerisinde denizciliği anlatıp sevdirmemiz gerekiyor.

SCRUBBER KONUSU İLE İLGİLİ 16 OCAK'TA TOPLANTI YAPACAĞIZ

Scrubber konusu ile ilgili 16 Ocak'ta toplantı yapacağız. Düşük Sülfürlü Yakıt Tüketimi konusu. IMO'nun çevre biriminin 'Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin' Ekim 2016'da aldığı karardır. İki yol var. Ya 0,5 sülfür ihtiva eden yakıt alınacak ya da şu an piyasada olan 3,5 olan yakıtı alıp scrubber alıp havaya öyle salacaksın. Tartışmalı bir konu... 2018'in başına kadar birçok insan bekledi. IMO'nun bu kuralı biraz esnetmesini beklediler. Geçen yıl Mart ayında yapılan toplantıda IMO Başkanı'nın bu konudan geri adım atmaya niyetinin olmadığı görüldü. Buradaki sıkıntı, teknoloji üreten ülkeler bu tip kuralları IMO vasıtasıyla gündeme getirtip kabul ettirtirler. Konunun ne olacağı karışık. Büyük operatörler bu işi yapmaya yavaş yavaş başladı. Ülkeler IMO'ya bu konuda ertelensin demeye başladı. Diğer taraftan teknolojiyi üreten ülkeler bu sisteme geçilsin diyor. IMO'daki temsiliyetimiz fevkaladedir.

MÜTEVAZİ OLDUĞUM İÇİN ELEŞTİRİLİYORUM

Yaptığımız işlerle, oluşturduğumuz ve gerçekleştirdiğimiz projelerle gündemde olmayı yeğliyorum. Kendimi övmeyi değil de ‘aynası iştir kişinin’ diyerek lafa bakılmaması gerektiğine inanıyorum. Ama bazı zamanlarda da mütevazi olduğum için çokça eleştiriliyorum.

Orka Gıda'dan Nebizade Konağı'nda iftar yemeği Orka Gıda'dan Nebizade Konağı'nda iftar yemeği

ANKARA’DA KARŞILANMAMIZ KONUSUNDA MÜTEVAZİ OLAMAM

Belki her şeyde mütevazi olabilirim ama asla Ankara’da karşılanmamız konusunda mütevaazi olamam. Ankara konusunda üyelerimizden ricamız Oda’mız ile birlikte hareket etmeleridir. Bireysel işlerimizin için elbette kendi başımıza gideceğiz ama kollektif işlerimiz konusunda birlik içerisinde IMEAK DTO olarak bir şemsiye halinde haraket etmemiz gerekiyor. Bunu siz değerli üyelerimizden özellikle istirham ediyorum.

2 GÜN İÇERİSİNDE 4 TANE BAKANLA GÖRÜŞÜYORUM

IMEAK DTO olarak Ankara’da son derece önemli bir ağırlığımızın olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 2 gün içerisinde 4 tane değerli bakanımız ile görüşüyorum. Bakanlarımızla tam bir harmoni içerisinde çalışıyoruz. Devletin yapısında her şeye evet denilmiyor.

EKONOMİK DARBOĞAZLARI AŞACAK KNOW HOW’IMIZ VAR

Türkiye, eskiden beri her 3-5 yıl içerisinde bir ekonomik darboğaz içerisinde olmuştu. Şimdilerde içinde bulunduğumuz bu darboğazı da biz rahatlıkla aşabilecek bir ülkeyiz. Türkiye, son derece güçlü bir ülke. Krizi fırsata çevirme kültürü bizlerde fazlasıyla var. Bu bakımdan spekülatif haberlere itibar etmeyiniz. Biz, birlik olursak; ülkemizin enerjisini sinerjiye rahatlıkla dönüştürebiliriz.

KAMUDA SIKINTI YOK, SIKINTI ÖZEL SEKTÖRDE

Sevindirici olan şey şu: Kamu’da sıkıntı yok. Sıkıntı özel sektörde. Borçlanarak büyüdük. Bu büyümemizi borçla yaparsak sonuçları da bu olur. Yapılan araştırmalar kredi kartı ile harcadığınızda mutlu olduğunuzu ama peşin harcadığınızda ise beyninizin size mutsuzluk endorfini salgıladığı yönündedir. Özel sektör olarak bizler de kredilerle büyüdük ve mutlu olmuştuk. Şimdi ödeme durumunda bazı sıkıntılar yaşıasak da hükümetimiz bu ve benzeri konularda özel sektöre cansuyu verecek kredilerle nefes aldıracaktır.”

AHMET DOĞAN/7DENİZ

Editör: Haber Merkezi