Dünya ticaretinin merakla beklediği haber geldi. Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı’nda mahsur kalan ve deniz trafiğinin durmasına yol açan “The Ever Given” adlı mega konteyner gemisi her gün tahmini olarak 9,6 milyar dolarlık (yaklaşık 77 milyar TL) bir zarara neden olmuştu.

 

Görüntülere göre saatlerden bu yana kurtarılması için büyük çaba harcanan gemi sonunda yüzdürülmeyi başardı. Gemiyi kurtaran römorkorlar, 'The Ever Given adlı gemiyi sirenlerle uğurladı. Geminin kurtarılmasının ardından ortaya çıkan zafer görüntüleri de objektiflere yansıdı.

 

Bu haberin ardından dünya ticareti de rahat bir nefes aldı. Bilindiği üzere Süveyş Kanalı, konumu itibariyle dünya ticaret ağında büyük bir yer kaplıyor.  Diğer yandan geminin, kurtarılması için toplamda 17 metre çekildiği öğrenildi.

 

KORONA VİRÜSLE BAŞLAYAN KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞTİRMİŞTİ

 

Ticaret trafiğinin durması, korona virüs nedeniyle sıkıntı yaşayan lojistik hatlarındaki sorunları daha da derinleştirdi. Günlük yaklaşık 10 milyar dolar değerinde malzeme bu kanaldan geçiyor. Kanalın bir gün kapalı kalmasının maliyeti ise büyük.

 

Süveyş Kanalı İdaresinin verdiği bilgiye göre 2020 yılında kanaldan yaklaşık 19 bin gemi geçti. Kanal, küresel petrol, gaz ve lojistik sektörü üzerinde büyük bir etkiye sahip. Yakıt tasarrufu için Avrupa'dan Asya’ya giden petrol ürünlerinin yüzde 20’si Süveyş Kanalından geçiyor. Çünkü bu en kısa güzergah.

 

LNG SEVKİYATINI DA ZORA SOKTU

 

Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'nda yaşanan gemi kazası sonrası kanalın süresiz olarak deniz trafiğine kapanması Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatını zora soktu. Kanal, Orta Doğu'dan Avrupa'ya giden LNG kargoları ve Akdeniz'den Asya'ya giden bazı kargolar için ana rota konumunda bulunuyor.-

Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin" Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin"

Kaynak: Yeniçağ

Editör: Haber Merkezi