Geçen hafta Süveyş Kanalı'ndan geçerken karaya oturan ve kanalın kapanmasına neden olan 400 metre uzunluğundaki Ever Given adlı gemi sonunda kurtarılarak yüzdürüldü.

 

Kurtarma çalışmalarına katılan gemiler Ever Given'in sonunda yüzdürülmesini kutlamak için düdüklerini çaldılar.

 

Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Generall Osama Rabie, kanalın en kısa sürede deniz trafiğine açılacağını söyledi. Yetkililer yerel saatle 19.00'da kanalın deniz trafiğine açılacağını açıklamıştı.

 

Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin" Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin"

Ancak kanalın altı gündür kapalı olması yüzünden 370'den fazla gemiden oluşan bir kuyruk oluştuğu ve normal trafiğe dönüşün günler sürebileceği belirtiliyor.

 

Kurtarma gemileri daha önce geminin arka kısmını yerinden oynatmayı başarmış ancak geminin pruva tarafı kurtarılamamıştı.

 

Bu sabah geminin kısmen kurtarıldığı ve yönünün yüzde 80 düzeltildiği açıklanmış ancak şirket yetkilisi kurtarma çalışmalarının kalan kısmının kolay olmayacağını söylemişti.

 

Sisi: Dünya rahat bir nefes alacak

 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi son gelişmeler sonrası, dünyanın rahat bir nefes alacağını söyledi.

 

Sisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Mısırlılar, kurtarma çalışmasının teknik engellerle dolu olmasına karşın, Süveyş Kanalı'nda karaya oturan gemiyle ilgili krize son vermekte başarıya ulaştı. Mısırlıların eliyle her şeyin normale dönmesinin ardından tüm dünya rahat bir nefes alacak. Bu krizin sonlanmasında teknik ve fiili olarak katkıda bulunan herkese teşekkür ederim" dedi.

 

 

Yaklaşık dört futbol sahası uzunluğunda olan ve Tayvanlı Evergreen Marine şirketi tarafından işletilen Ever Given adlı gemi, kanalın güney ucundaydı.

 

Kaza sonrası dünyanın en işlek ticaret yollarından biri geçici olarak devre dışı kalmıştı.

 

Panama bandıralı Ever Given adlı gemi, Çin'den Hollanda'nın Rotterdam Limanı'na giderken karaya oturmuştu.

 

1869'da açılan, yılda 19 bin geminin kullandığı, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolu olan 193 kilometre uzunluğundaki kanalın kapanması nedeniyle uluslararası piyasalarda dün petrolün fiyatı yüzde 4 artmıştı.

 

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'ı Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

 

2018'de inşa edilen ve Evergreen Marine adlı Tayvan şirketi tarafından işletilen Ever Given'ın Süveyş Kanalı'nda şimdiye kadar karaya oturan en büyük gemi olduğu belirtiliyor.

 

Mısır hükümeti bazı gemileri kanalın eski koluna yönlendirirken, geçiş yolunun iki tarafında 150 kadar geminin beklediği bildiriliyor. Bu gemilerin petrol, otomobil parçası ve diğer tüketim malzemeleri taşıdığı söyleniyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi