28 Eylül 2019'da, Cayman Adaları'na kayıtlı kimyasal tanker Stolt Groenland'da bulunan stiren monomer içeren bir kargo tankı , Güney Kore'nin Ulsan limanında bordadayken parçalandı . Kendiliğinden, kaçak bir polimerizasyon reaksiyonu  polistiren oluşturmak için stiren moleküllerinin birbirleriyle reaksiyonu  tanktaki sıcaklık ve basıncın katlanarak artmasına neden oldu, tank ana güverteden ve bölmeden bitişik bir boş kargo tankı ile parçalandı.

 

Monomer buharı neredeyse anında tutuştu ve hızlı bir şekilde art arda iki patlamaya neden oldu. İkinci patlama, O/S'yi sancak tarafındaki korkuluk üzerindeki iskele gözetiminde patlattı; bir an asıldı ama ateşin sıcaklığından dolayı bırakmaya karar verdi. Gemi ile rıhtım arasındaki suya düştü ve karaya geri dönmek için bir çamurluğa tırmandı.Kaptan, mürettebatı toplamak için yangın alarmını çaldı, ardından güverte köpük monitör sistemini açtı ve (üçüncü kaptanla birlikte) monitörleri kargo manifolduna yönlendirdi. Kısa bir süre sonra, kaptan gemiyi terk etme emri verdi ve mürettebat geminin serbest düşüşlü cankurtaran botuna bindi ve başarılı bir kaçış yaptı.

 

Bitişik ürün tankeri Bow Dalian'ın mürettebatı da yanan polistiren parçaları ana güvertelerine yağdığında gemiyi terk etti. Dalian ve mürettebatı aksi sağ salim idi.Yerel itfaiyeciler yangını söndürmek için altı saatten fazla zaman harcadı. Müdahale 700'den fazla personel ve 117 itfaiye aracı, pompa ve itfaiye aracını içeriyordu.Olay sırasında Bow Dalian mürettebatının giydiği tulumlardan elde edilen kalıntılarda stiren polimerleri (dimerler) ve inhibitör bileşiği bulundu . Bu (ve alanın her tarafında polistiren kabarcıklarının ve damlacıklarının varlığı), stirenin kendiliğinden bir polimerizasyon reaksiyonunda reaksiyona girdiğini doğruladı. Laboratuvar raporunda, inhibitörün mevcut - ve muhtemelen yeterli miktarda - reaksiyonun nedeni olarak uygunsuz depolama uygulamalarına işaret ettiği belirtildi.

 

Stolt Groenland'dan alınan tank sıcaklık kayıtlarının bir analizi, 9S tankındaki (stiren içeren tank) sıcaklığın, mürettebatın 8P, 9P, 10P, 11P ve 7S tanklarında kargo ısıtmasını başlatmasından birkaç gün sonra yükselmeye başladığını buldu. Bu tankların hiçbiri 9S'ye doğrudan bitişik olmasa da, ekip, yakındaki tankları tek bir bölmeyle ayrıldıkları sürece ısıtmanın kabul edilebilir olduğunu değerlendirdi. Stiren yaklaşık 60-65 santigrat dereceye ulaştıktan sonra, bir termal kaçak polimerizasyon reaksiyonuna girmeye karşı savunmasızdır ve kargo evrakları, tank sıcaklığının 30 C'nin altında tutulmasını gerektiriyordu. Tank, kazadan üç gün önce 50 C'ye, ardından gün içinde 65 C'ye ulaştı. önce, sonra patlamadan kısa bir süre önce 90 C'yi geçti.

 

" Stolt Groenland'ın mürettebatının, köprü cephesindeki yüksek seviyeli alarmın etkinleştirilmesiyle uyarılana kadar, 9S'deki stiren monomerinin yüksek sıcaklıklarından ve polimerizasyonundan habersiz olması, ısıtılmamış kargoların sıcaklıklarının izlenmediğini gösteriyor. hepsi ve hiçbir sıcaklık alarmı ayarlanmadı," dedi MAIB. "Stiren monomerinin sıcaklıkları yakından takip edilseydi ve inhibitör sertifikasında belirtilen maksimum [30 C] sıcaklığa uyulsaydı, bu kaza önlenebilirdi."

 

Benzer (ancak daha az dramatik) bir spontan ısınma olayı , Stolt Groenland'daki olaydan sadece bir ay önce, Ağustos 2019'da Stolt tarafından işletilen Stolt Focus tankerindeki bir stiren kargosunu etkiledi . Gelen Odak olay, mürettebat sonra, kargo deniz suyu ekleyerek benzen ile seyreltilerek ve inhibitörünün eklenmesiyle kontrol altında ısıtma problemi getirdi. Kargo aynı tedarikçiden, aynı yükleme limanından, aynı kıyı tankından geldi ve benzer bir ticaret rotasında seyahat etti, bu nedenle MAIB Stolt'tan koşullar hakkında daha fazla bilgi vermesini istedi. MAIB, "Stolt, stiren monomer yükünün ısıtılmasını ve ardından atılmasını bir deniz kazası veya deniz olayı olarak görmediği için bunu yapmayı reddetti." Dedi.MAIB'nin tavsiyesi üzerine Stolt, tanker filosunda, ekiplerinin sıcaklığa duyarlı kargolar için özel elleçleme gereksinimlerinden haberdar olmalarını sağlamak için bir kampanya başlattı.

 

7DENİZ - ÖZEL

Baltimore'da üçüncü geçici kanal açıldı Baltimore'da üçüncü geçici kanal açıldı

Editör: Haber Merkezi