"Karbon vergisi gelirleri kıyı enerji altyapısına yatırılabilir" "Karbon vergisi gelirleri kıyı enerji altyapısına yatırılabilir"

Sektörün enine boyuna tartıştığı IMO 2020 Sülfür Regülasyonunu bir de Yakıt Sörvey Kaptan Ümit Kaplan’la masaya yatırdık. “Yakıt alımlarında ve kira dönemi başlangıç bitişlerinde sörveyörün atanması, doğru miktarın teslim edildiğinden ve gemi üzerindeki yakıtın doğru rapor edilmesi için miktarının hassas bir şekilde ölçülüp hesaplandığından emin olunması için gereklidir” diyen Kaplan, gerek ticari gerekse hukuki yönden bütün partileri koruyacak olan survey raporlarının kritik önem taşıdığını vurguluyor.

 

1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe giren “Global Sulphur Cap 2020” yönetmeliği, deniz taşımacılığı tarihindeki en etkili ve çevresel düzenleme olmasının yanı sıra, çok geniş teknik ve ticari sonuçlar doğurmuştur. Scrubber montajı, başlı başına dünyadaki tüm tersanelerin dengesini değiştirmiş, maliyeti ve olası mühendislik sorunları armatörleri oldukça kritik bir karar verme aşamasına getirmiş düşük sülfürlü yakıt arz talep dengesinin ve hatta fiyatlandırılmasının da tahmin edilememesi sektörü bileşenleri bilinmez bir küçük çaplı kaosa sürüklemiştir.

 

Plan ve programını çok önceden yapanlar yara almadı

 

İklim dengesizliğinin kendini gün geçtikçe gündelik hayatımızı, hayat kalitemizi etkilediği düşünülünce çevresel olarak memnuniyetle karşıladığımız düşük sülfür regülasyonundan plan ve programını çok önceden yapmış şirketler ticari olarak yara almadan çıktılar.
Tersanelerde, hatta ve hatta lay-by berthlerde üzerindeki yüksek sülfürlü yakıttan kurtulmaya çalışan gemilerin sayısı göz önüne alındığında her armatörün süreci çok düzgün yönetemediği de aşikardır.


Peki nedir bu Global Sulphur Cap 2020;
Yeni küresel sınır altında, tüm gemiler, sülfür oksit miktarını azaltmak için mevcut 3,50 sınırına karşı 0,50'den fazla olmayan kükürt içeriğine sahip yakıt kullanmak zorundalar. emisyon kontrol alanları (ECA'lar) ise mevcut kural olan 0,1 sülfür oksit standardında kalacaktır.

 

Survey raporları kritik önem taşıyor
Yakıt masrafının, bir geminin operasyonel maliyetlerinin en büyük kalemlerinden birini oluşturduğu düşünüldüğünde kiraya giriş çıkışlarda ve yakıt alımlarında gemi üzerindeki yakıtın miktarının doğru tespit edilmesi kritik önem taşır. Bu nedenle, yakıt alımlarında ve kira dönemi başlangıç bitişlerinde sörveyörün atanması, doğru miktarın teslim edildiğinden ve gemi üzerindeki yakıtın doğru rapor edilmesi için miktarının hassas bir şekilde ölçülüp hesaplandığından emin olunması için gereklidir. Gerek ticari gerekse hukuki yönden bütün partileri koruyacak olan sörvey raporları kritik önem taşımaktadır.


Değişen ve dijitalleşen dünyada, mass flow meter (MFM) yani kütle akış ölçer cihazlarının kullanılmaya başlanması dahi konu MFM’lerin bir kalibrasyona tabi olduğu düşünüldüğünde, sörveyörün kritik görevini ve önemini ortadan kaldırmamaktadır. Yetkin bir sörveyör tarafından yapılan bir bunker survey ve/veya bunker quantity survey, bir gemi sahibi veya işletmecisini doğru, gerçek zamanlı verilerle destekleyecek ve gerekirse hızlı bir şekilde harekete geçilebilmesini sağlayacaktır.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ OCAK-ŞUBAT SAYISI

Editör: Haber Merkezi