Liman otomasyon sistemleri alanında Türkiye'nin ilk firması olan Solon Yazılım, yıllar içerisinde geliştirdiği ürünlerle sektörde hep bir adım önde oldu ve bu alanda yakaladığı başarılarla uluslararası düzeyde de adından söz ettirir hale geldi. Liman otomasyon yazılımı sektöründe yaklaşık 14 yıldır çözümler sunan Solon Yazılım, yeni geliştirdiği otomatik kapı geçiş sistemiyle limanlar için yepyeni bir kolaylık sunuyor. Yeni uygulamalarına Konteyner, 'Genel ve Dökme Yük Otomatik Kapı Geçiş Sistemi' adını verdiklerini söyleyen Solon Yazılım Genel Müdürü E. Oktay Okşak, 'Biz 1999'dan 2012'ye kadar geçen zamana birinci jenerasyon dönemi diyoruz. 2012 yılı başından itibaren de ikinci jenerasyon döneminde AR-GE ve üretim çalışmalarını artırdık.

Tamamen bizim geliştirdiğimiz bu sistemi şuanda 2 limanda devreye soktuk. Konteyner, genel ve dökme yükler için Otomatik Kapı Sitemi adını verdiğimiz bu yazılım, bütün liman kapılarında çalışabilecek bir yapıya sahip. İşleyişi konteyner örneğiyle anlatırsak; bir konteyner terminalinin kapsına kamera ve görüntü konsol ünitelerinden oluşan bu sistemi kurduğumuz limanda, bir kamyon konteynerle beraber limana girdiği zaman veya çıktığında sistem onu ful otomatik olarak kayıt altına alır. İşlemlerini yapar, girişini veya çıkışını verir. Tamamen kamera ve okuma sistemlerini kullanan görüntü sistemleriyle anahtar teslimi yaptığımız bir proje bu. Mesela 3 şerit giriş, 3 şerit çıkışı olan bir limanda, sadece 1 görevli tüm bu araçları kontrol edebiliyor. Sistem kendi kendine işlerken, kapı memuru oturuyor ve ekranından izliyor süreci. Sistem plakayı ve konteyner kod numarasını otomatik olarak okur, sisteme işler ve giriş veya çıkış izni verir.

Burada oluşabilecek hatalar arasında, plakanın veya konteyner kodunun herhangi bir sebepten dolayı (çamur, silinme vs.) okunacak durumda olmaması durumda sistem ekrana uyarı verir ve görevli memur devreye girerek sorunu çözer ve sistem işlemeye devam eder' şeklinde konuştu. Başarı yüzde 90 civarında Oktay Okşak, 'Buradaki başarımız yüzde 90 civarında. Çok ciddi bir AR-GE çalışması yaptık. 1 buçuk sene personel ve bütçe ayırdık. Burada önemli olan kısım, bizim SolonPort Liman Otomasyon Sistemi'mizde bir çok modül var. Farklı yük çeşitleri olan limanlar bizim yazılımımızı alıp istedikleri modülleri kullanarak ihtiyaçlarına uygun olan seçimle anında çalışmaya başlayabiliyorlar.

Bu durum kullanıcının zaman kaybı yaşamaması açısından da ayrı bir önem taşıyor. Bu sistem limanın ihtiyacına göre istenen modülü kullanmasına olanak sağlıyor. Burada önemli olan, aracın plakasını okumaktan çok yaklaşık 1 metre gibi yakın bir mesafeden konteynerin üzerindeki numaraları doğru okuyarak sisteme doğru işlenmesini sağlamak. Bu da hiç kolay bir iş değil elbette. Biz bunu başardık ve sistemimize entegre ettik. Bu şekilde çözüm ortağı olduğumuz limanların sayısının artacağına eminim. Çünkü bu sistem limanlarda hem zamandan tasarruf sağlıyor, hem de doğru bilgileri zamanında firmaların sistemine işleyerek koordinasyon konusunun üst düzeyde olmasına yarıyor. Bu elbette çok zor bir konu. Maliyetli bir uygulama. Sistemin stabil tutulması gerekiyor' ifadesinde bulundu.

'Yazılımı 2005'te paket şeklinde sunduk'

Solon Yazılım hakkında da genel bilgiler veren Oktay Okşak, 'Biz 1999 senesinde limanlara yönelik yazılımlar geliştirmeye başladık. 2013 senesine kadar bu duruma devam etti. 14 senelik dolu dolu bir bilgi birikimimiz var. 2004'te biz ana yazılım faaliyet kolu olarak limancılığı kabul ettik. 2005 senesinden itibaren de bir paket şeklinde yazılımımızı limanlara sunmaya başladık. Limalara gidilip bu sistemi uyarlayıp çalışabilir hale getirdik. O dönemlerde özel limanların sayısı bu kadar fazla değildi. Mevcut limanlar devlet eliyle işletiliyordu. Biz ilk çalışmamızı özel bir limanda hayata geçirdik. Bunun sebebi de biz bu işe başladığımızda birkaç tane devlet limanı vardı. Onlarda aktif olarak 1995 senesinde girdi bu işe. O zaman özel liman olarak Sedef Port vardı. Devlet limanları da dahil tüm limanlar operasyonlarının tamamını elle yapıyorlardı. Bu işe ilk başlayan, bir liman otomasyonunu devreye alan tek yerli firmayız. Zaten o zaman yabancı yazılımlar da yoktu zaten. İlk modülleri 2000 senesinde uyguladık. 2001 senesinden sonra ilk paketlerimizi sunmaya başladık' ifadelerini kullandı.

'Limanların önünde gitmek zorundayız'

Giriş-çıkış verilerinin elle yazıldığı dönemlerde bu işe girdiklerini anlatan Okşak, 'Biz bu işe girdikten sonra limanların hacmi ve iş yükü arttı. Bunun sonucunda otomasyonun elle yönetimi zorlaşmaya başladı. Biz birçok limana bu sistemi ilk biz getirdik. Bizim başladığımız zamandan yakın zamana kadar yetişmiş insan gücü fazla yoktu. Halende bu sıkıntı devam ediyor. Biz burada sırf programımızı satmadık, bilgi birikimimizle limanları bu açıdan bir çeşit danışmanlık şeklinde destekledik. Biz zaten liman yönetimi konusunda limanların önünde gitmek zorundayız. Onların sorunlarına ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Gerek yerli firmalar arasında gerekse yabancı firmalar arasında olsun rekabet açısından çok ileri bir noktadayız. Bunu da yılların verdiği bilgi birikimi ve uygulama deneyimine bağlayabiliriz. Biz talepten başlayıp, bütün liman operasyonlarını yapıp, ithal konteynerlerin ve hatların faturalarının ful otomatik kesildiği bir yapıdayız.

Bunda gümrük ve diğer koordinasyonlar da var. Limandaki gemi ve kapı operasyonları gibi diğer operasyonların işlemlerini barındıran bir sistemimiz var. Senede ortalama 6 versiyon çıkartıyoruz. Böylece limanların değişen ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz. Biz bu sektörde bugüne kadar her şeyin ilkini yaptık diyebiliriz' şeklinde konuştu. Yüzde 96'lık verimlilik 2009'da Türkiye'de uluslararası Elektronic Data Interchange (EDI) entegrasyonunu canlı sistem üzerinde ilk defa kendilerinin gerçekleştirdiğini söyleyen Okşak, 'Hala bizim yaptığımız seviyeye ne yerli ne de yabancı hiçbir yazılım ulaşmış değil. Bu işi biz ilk Maersk ile yaptık. Türkiye'de ilk uygulamaydı. İki limanda devreye soktuk. Firmanın merkezi Danimarka'dan sistemin yüzde 96 verimlilikle çalıştığı bildirildi. Bizden sonra ikinci olan uygulamanın verimlilik oranı yüzde 26 olmuştu. Onlar da şaşırdı. Yüzde 96 müthiş bir rakamdı ve ikinci olan firmayla aradaki fark çok trajikti. SolonPort'un Konteyner merkezli bu entegrasyonu kullanan bir limanda, konteynere, giriş, çıkış veya iç boşaltım gibi herhangi bir işlem yapıldığında 5 dakika içinde ilgili acentenin ana serverlarına o kaydı geçmiş oluyoruz.

Şuanda bu sitem; MSC, Maersk, Hapag Lloyd, Hamburg SÜD, CMA CGM ve Arkas gibi 13 tane yerli ve uluslararası firmaların yurtdışındaki ana merkezleriyle entegre olarak çalışmakta. Bizim sistemimiz bilgileri onlara, onlarınki de bize otomatik gönderiyor ve tamamen otomatik bir şekilde sistem çalışıyor' ifadesinde bulundu. Kapılardan geçişler daha hızlı ve ful otomatik Konteyner, Genel ve Dökme Yük Otomatik Kapı Geçiş Sistemi ile kapılardan geçişler hızlı ve denetlenebilir çok az bir hata payıyla gerçekleşiyor. Sistemin işleyişi tamamen otomatik ve kapıya gelen konteynerin üzerindeki numarası ve aracın plakası kayda otomatik alınarak sisteme giriliyor ve işlemler bilgisayarlar tarafından başlatılıyor. Türkiye'de SolonPort'un kullanıldığı limanlar : Kumport (İlk Liman) Antalya Port Akdeniz Limanı, Evyapport, Akçansa Ambarlı Limanı, Akçansa Çanakkale Limanı, LİMAŞ, Bodrum Güllük Limanı, Beta Lojistik (Kara Terminali), İzmir Alsancak Limanı, Rodaport, Samsun Limanı.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim