ABD Adalet Bakanlığı, Singapur'un nakliye şirketi Pacific International Lines'ın (PIL), Guam'daki Apra Limanı'na yasadışı bir şekilde petrol ve yağlı sintine suyunu boşaltmasına ilişkin olarak yanlış ve eksik kayıtlar tutmaktan mahkum edildiğini duyurdu.

 

Şirket, ödemek zorunda kalacağı 3 milyon dolarlık bir cezanın yanında ABD limanlarına uğrak yapan gemilerinin Çevresel Uygunluk Planı ile dört yıllık bir deneme süresine tabi tutulacağı kaydedildi.

 

PIL, Baş Mühendis Maung Maung Soe ve İkinci Mühendis Peng Luo Hai, 1.080 TEU'luk Kota Harum isimli gemiden yağlı sintine suyunun yasadışı bir şekilde okyanusa ve Apra Limanı'na döküldüğünü itiraf etti.

 

Ayrıca, sanıklar bu yasadışı boşaltımların, kanunun gerektirdiği şekilde geminin petrol kayıt defterine kaydedilmediğini de kabul ettiler.

 

Ağır cezalar güçlü bir hesap verilebilirlik ölçüsüdür

 

Adalet Bakanlığı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bölümü Başsavcı Vekili Jean E. Williams, “Bu dava, sadece denizde değil, aynı zamanda Guam Limanı'nın kendisinde de yağlı atıkların boşaltılmasını içerdiği için özellikle korkunçtu” dedi.

 

Guam Bölgeleri ve Kuzey Mariana Adaları ABD Başsavcısı Shawn N. Anderson ise, “Sularımızın gemi sahipleri ve mürettebatı için boşaltma alanı olmasına izin vermeyeceğiz.  Mahkemenin verdiği ağır cezalar bu mantıksız eylemler için güçlü bir hesap verebilirlik ölçüsüdür" dedi.

 

Yağlı sintine suyu denize boşaltıldı

 

Kargo gemisi köprüyü yıktı, araçlar suya düştü: "Kitlesel can kaybı var" Kargo gemisi köprüyü yıktı, araçlar suya düştü: "Kitlesel can kaybı var"

4 Ekim 2019 tarihinde, Kota Harum isimli geminin ikinci mühendisi Hai, acil yangın / balast pompasını kullanarak yağlı sintine suyunu doğrudan denize boşaltarak Apra Limanı suyunda bir yağ parıltısı bıraktı. Aynı zamanda geminin başmühendisi Soe ise gemideki sızıntıların, geminin makine dairesi sintinesinde, yağ-su ayırıcısının işleme kapasitesini aşan bir oranda yağlı sintine suyunun birikmesine neden olduğunu itiraf etti.

 

Geminin demir almadan önce sintineyi limandaki tesislere boşaltılacak bekletme tanklarında depolamadan önce bu sızıntıları onarmak yerine, geminin yağlı sintine suyunu doğrudan okyanusa boşaltmak rutin uygulamaydı. 

 

PIL, Kota Harum'un petrol kayıt defterini doğru bir şekilde muhafaza edemediği için Gemilerden Kaynaklanan Kirliliği Önleme Yasası'nın beş ağır ihlalini ve ABD'nin bir suyuna bilerek bir miktar petrol boşalttığı için Temiz Su Yasası'nın ağır bir şekilde ihlal ettğini kabul etti.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi