Asya'da Gemilere Karşı Korsanlık ve Silahlı Soygunla Mücadeleye İlişkin Bölgesel İşbirliği Anlaşması (ReCAAP) Bilgi Paylaşım Merkezi'nin (ISC) yarı yıl raporu, yılın ilk altı ayında 37 olayla gemilere yönelik korsanlık ve silahlı soygun vakalarında yüzde 35 düşüş olduğunu gösterid.

 

Yıkılan köprüden nehre düşenlerden 2'sinin cansız bedenine ulaşıldı Yıkılan köprüden nehre düşenlerden 2'sinin cansız bedenine ulaşıldı

ReCAAP ISC'nin yönetici direktörü Masafumi Kuroki bir çevrimiçi medya brifingine verdiği demeçte , "Ancak, ne yazık ki Singapur Boğazı'ndaki olaylarda bir artış oldu. Geçen yıl Ocak-Haziran aylarındaki 16 olaya kıyasla altı ayda 20 olay yaşadık" dedi.

 

 

Singapur Boğazı'ndaki 20 olaydan yaklaşık 19'u trafik ayrım planının (TSS) doğuya giden şeridinde meydana geldi. 20 olaydan 16'sı Endonezya sularında Bintan Adası açıklarında karanlıkta meydana geldi. Saldırıya uğrayan tüm gemiler, genellikle hedef alınan daha küçük römorkörler ve mavnalar yerine daha büyük, okyanusta seyreden gemilerden oluştu. 

 

Bintan açıklarında meydana gelen olaylardan yedisinin faillerin bıçaklı olduğu ve iki olayda mürettebatın yaralandığını bildirdi. Bazı olayların çok benzer zamanlamalarda meydana geldiği saldırılara birden fazla grubun dahil olduğuna inanılıyor.

 

ReCAAP, bu yılın ilk yarısında Singapur Boğazı ile ilgili dört olay uyarısı yayınlayarak, "Kıyı devletlerine gözetimi artırmalarını ve bilgi paylaşımını geliştirmelerini ve özellikle faillerin tutuklanmasını öneriyor, ayrıca denizcilik endüstrisinin bu alanda azami dikkat göstermesini tavsiye ediyoruz” denildi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi