Simülasyon sistemleri, askeri yazılılar ve oyun uygulamalarıyla ilgili çok sayıda önemli projeye imza atan Simsoft’un geliştirdiği yerli ve milli üretim olan Köprüüstü Simülatörü KUSİM-1, Türk Loydu Tip Onay Kuralları çerçevesinde sertifikalandırıldı.

 

Sertifikanın teslimi için geçtiğimiz günlerde Türk Loydu merkez ofisinde sertifika töreni düzenlendi. Törene, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Lütfü Savaşkan, Deniz Sektörü Direktörü Okan Çetin, Yeni İnşa Bölümü Müdürü Emrah Söğütçü ve Sörveyör Yağız Yıldırım ile Simsoft İstanbul Şube Yöneticisi Gürkan Koldaş katıldı. Törende konuşan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, KUSİM 1.0’ın uluslararası ve Türk Loydu kuralları çerçevesinde tip onay testlerinin yapılması ve sertifikalandırılmasından gurur duyduklarını belirterek, “Bu süreçte bize yardımcı olan Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu’na ve Simsoft ekibine çabalarından ötürü teşekkür ederiz” dedi.

 

 

Yerli ve milli teknolojiyle geliştirilen Simsoft Köprüüstü Simülatörü-KUSİM 1.0, Türkiye’de üretilen en kapsamlı ve gelişmiş gemi simülatör sistemi. 5 farklı gemi tipi için gerçek verilere göre modellenmiş ve gerçekçi hava durumu ve haritalarla desteklenen ve entegre manevra, navigasyon sistemleri ile bütünüyle bir köprü üstü deneyimi sunuyor. Öncelikle Deniz Harp Okulu’nun ülkemize kazandıracağı nice subayların eğitiminde ve ileride ticari gemiler için süvari beyler ve efendi kaptanlar yetiştirmede önemli rol oynayacak.

 

 

Türkiye’nin ilk yerli köprüüstü simülatörü

 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda Simsoft tarafından yazılım ve donanımları milli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli köprüüstü simülatörünün Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu’nda kurulduğunu belirten Simsoft İstanbul Şube Yöneticisi Gürkan Koldaş, “Bu simülatör merkezi kapsamında, 23 gemi aynı sanal ortamda eş zamanlı olarak müşterek eğitimler yapabilmektedir” dedi. Koldaş, şöyle devam etti: “Kurulan simülatör merkezinde, 1 adet 240 derece oval perde ekranlı, projeksiyonlu ve kırlangıçların da modellendiği köprüüstü simülatörü, 3 adet 120-140 derece görüş açılı her biri 3 adet LED ekranlı köprüüstü simülatörü, 2 adet Radar, ECDIS/WECDIS dershanesi kapsamında toplam 19 adet 4 adet LED ekranlı masaüstü köprüüstü simülatörü, 1 adet brifing odası, 1 adet eğitmen odası, 1 adet sunumcu odası yer almaktadır.”

Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı

 

 

Eğitimler uluslararası standartlara uyumlu veriliyor

 

Köprüüstü tim eğitimleri kapsamında, Radar,  Elektronic Chart Display System (ECDIS), harita masası, muhabere konsolu ve seyir için gerekli olan tüm donanımların aynı olan dört farklı simülatörün aynı sanal ortamda eş zamanlı kullanıldığını dile getiren Koldaş, “Bu eğitimlerde, köprüüstünde görev alacak personelin gemi-gemi, gemi-sahil, gemi içi haberleşme, dar sularda seyir, yanaşma, demirleme, denizde akaryakıt ikmali, denize adam düştü ve nizam eğitimleri dahil bir çok tim eğitimleri yapılmaktadır. Eğitimler uluslararası standartlar olan International Convention of Training, Certification and Watch Keeping for Seafarers  2010 (STCW 2010), International Convention for Safety of Life at Sea (SOLAS) ve International Maritime Organization (IMO) Model kursları ile uyumlu olarak verilmektedir. Simülatörlerde kırlangıçlarda modellenmiş olup kırlangıçlarda görev alacak personelin yanaşma ve gözcü olarak görevlerini yerine getirirken kullanabildiği kumandalı ekranlar, kerteriz almak için dijital ekranlı hedefeler ve VR destekli dürbün, brifing salonu ve eğitmen odasından kuş bakışı harekat ortamının görsellenmesi vb. bir çok özellik bulunmaktadır.

 

Simsoft’un 13 yıllık AR-GE çalışmaları sonucu geliştirilen, ülkemizin denizcilik eğitimlerinde dışa bağımlılığını azaltılmasında ve döviz girdisinin arttırılmasında etkin bir rol alacağını değerlendiğimiz bu çalışmanın ülkemize hayırlı olmasını dileriz” diye konuştu.

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi