İMEAK DTO Aliağa Şubesi Haziran ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya üyelerin yanı sıra Şimşekler Gıda Gemi Söküm İnşaat San. Ve Tic. A. Ş. şirket avukatı Serhan Güder, Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği Başkanı Naci Biçer konuşmacı olarak katıldı.

 

Toplantıya ilk söz alan Şimşekler Gıda Gemi Söküm İnşaat San. Ve Tic. A. Ş. şirket avukatı Serhan Güder, konuşmasına Şimşekler Gıda Gemi Söküm şirketinin tarihçesine değinerek başlayarak kumanyacılık ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Güder’in konuşmasının ardından kumanyacılık ile ilgili hazırlanan kısa tanıtım videosu izlendi. Ardından söz alan Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği Başkanı Naci Biçer dernek olarak yapmış oldukları faaliyetleri ve sosyal sorumluluk projelerini değerlendirdi.

 

Etkinliklerle ilgili bilgilendirme

 

Gerçekleştirilen sunumlarından ardından söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek Mayıs ayındaki gelişmelerle ilgili paylaşımlarda bulundu. Konuşmasına geçmiş Ramazan Bayramı’nı kutlayarak başlayan Şimşek, “27 Mayıs’ta İzmir Büyükşehir Belediyesinin koordinesinde birçok sivil toplum kuruluşunun ve yüzlerce öğrencinin katılımıyla Foça’daki İngiliz Burnu’nda Kıyı ve Deniz dibi temizliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikte sualtını temizleyen ekip olarak yalnızca Aliağa Sualtı ve Yelken Kulübümüz boy gösterdi. Deniz temizliğinin yanı sıra çocuklara deniz canlılarını tanıttı. Bu tarz etkinliklerde bizleri yalnız bırakmayan kulübümüze teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün yine aynı şekilde İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün 5 Haziran Çevre günü ve Haftası etkinlikleri çerçevesinde Çandarlı şehiriçi sahilinde kıyı ve deniz dibi temizliği düzenledik” dedi.

 

‘Aliağa limanları elleçlemedeki yerini korudu’

 

Şimşek, “2019’un ilk 4 ayında Aliağa’ya 1.638 adet gemi gelmiş olup, Dikili ve Ayvalık ile beraber bu sayı 1.806 adettir. Bu gemilerin toplam grosu yaklaşık 31,5 milyondur. Türkiye’ye 16 bin 238 adet gemi gelmiş olup, geçen yıla göre 7 bin gemilik bir azalma yaşandığı görülmektedir. Sorumluluk sahamızdaki limanlarda Nisan ayı sonu itibariyle yaklaşık 8 milyon 750bin ton yükleme, 13 milyon ton boşaltma olmak üzere; toplam 21 milyon 800 bin tonluk yük elleçlenmiştir. Türkiye’de ise yaklaşık 115 milyon ton yük elleçlenmiştir. Gemi sayısındaki düşüşten de anlaşılacağı gibi geçen yılın ilk çeyreğine göre 1,5 milyon tonluk bir azalma yaşanmıştır. Aliağa limanlarında işlem gören konteyner adedi yaklaşık 245 bin olup, 3 milyon 350 bin ton yük konteyner ile taşınmış demektir. Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon 400bin adet konteyner yükü elleçlenmiş olup,  Aliağa Türkiye’de sıralamasındaki 5. yerini korumaktadır” diye konuştu.

 

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

‘İhracattaki artış Türkiye ekonomisine bayram hediyesi oldu’

 

Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: “80 yıllık tarihimizin aylık bazda en yüksek ihracat rakamına 1,3 milyar dolar ile Mayıs ayı ihracatı ile ulaştığımızı öğrendik. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 15 arttı ve aylık bazdaki önceki rekorumuzu 100 milyon dolar olarak geliştirdik. Tüm ihracatçılarımızı tebrik ederim. Bu artış, ihracatçılarımızdan Türkiye ekonomisine adeta bayram hediyesi olmuştur. İhracatımızdaki bu momentum, Çin’in bile aylık ihracatının düştüğü, ticarette korumacılık eğilimlerinin arttığı, Avrupa’nın ekonomisinde yavaşlamanın olduğu bir dönemde görülmüştür. Mayıs’ta AB’ye yaptığımız ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 4 artarken,  hedef pazarlardan, ABD’ye yüzde 25, Rusya’ya yüzde 14, Meksika’ya yüzde 21, Çin’e yüzde 2,6 oranında artmıştır. 2019 yılı boyunca Türkiye ihracatındaki bu olumlu performansın sürmesini diliyorum.2019 yılının ilk 5 ayı değerlendirildiğinde ihracatın yüzde 5,37 artışla 76,6 milyar dolara ulaştığı görülmektedir. Yılın ilk 5 ayında dış ticaret açığımızdaki daralma 25,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.”

 

‘Denizcilik sektöründe yaşanan kaygılar global bir sorun’

 

Ekonomik durgunluk ile birlikte son günlerde denizcilik sektöründe yaşanan kaygılara da değinen Şimşek, şöyle devam etti: “Bu yalnızca ülkemize ait değil, global bir sorundur. Uluslararası Deniz Ticaret Odası, Asya ve Avrupa Armatör Birliklerinin ortak yapmış olduğu bir açıklama ve Dünya Ticaret Örgütüne bir çağrısı var. Küresel deniz ticaretinin yıllık 10 Milyar Ton yük hacmini aştığı günümüzde, ülkeler arasında yaşanan politik ve ticari sorunlar denizciliğimizi ve küresel ticareti doğrudan etkilemektedir.2017-2018 yılları arasında ticareti kısıtlayıcı 137 adet yeni önlem devreye sokulmuş ve bu durum malların serbest dolaşımına ciddi bir yük ve maliyet eklemiştir. 2017 yılı itibariyle kısıtlamaların 7 kat arttığının altını çizerek, bu durumun küresel ticarete yaklaşık 600 Milyar Dolar ek masraf oluşturduğunu belirtmek isterim. Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve serbest rekabetin eşit şartlarda var olabilmesi için Dünya Ticaret Örgütüne çağrıda bulunulmuştur”

 

7DENİZ 

 

Editör: Haber Merkezi