Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) bünyesinde kurulan ve direktörlüğünü emekli Tümamiral Cihat Yaycı’nın üstlendiği ‘BAU Denizcilik ve Global Strateji Merkezi’ dünya jeopolitik gelişmelerini konu alan ilk kurul toplantısını yaptı. BAUDEGS ilk toplantının sonuçlarını bir bildirge ile yayınlarken, uluslararası hukuka uygun ve profesyonel bakış açısıyla hazırlanan Mavi Vatan haritasının Seville Üniversitesi’nin haritasının karşısına konulmasının ulusal çıkarlarımız için gerekli olduğu görüşünde birleşti.

 

 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı görevini başarıyla sürdürürken istifa eden Emekli Tümamiral Cihat Yaycı’nın Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde kurduğu Denizcilik ve Global Strateji Merkezi; büyükelçiler, diplomatlar, siyasal bilimciler ve uluslararası ilişki uzmanlarının katılımıyla güçlendi. Doğu Akdeniz’de çok uluslu enerji satrancı, Ege Adaları, uluslararası deniz hukuku, strateji, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) gibi konularda görüş ve bilgi sunabilecek donanıma sahip BAUDEGS ilk toplantısını 24 Ekim’de üniversitenin merkez kampüsünde gerçekleştirdi. Doç. Dr. Cihat Yaycı başkanlığında Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda güncel ve ulusal konularda görüşlerini sunan alanlarında uzman isimler görüş birliğine vardı.

 

 

BAUDEGS, çok tartışılan ve Türkiye’nin ulusal çıkarlarını adeta yok sayan İspanya’nın Sevilla Üniversitesi tarafından 2000 yılında hazırlanan haritaya karşı harekete geçilmesini ilk hedef olarak belirledi. Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de dar bir alana hapsetmeyi amaçlayan haritaya karşı oluşturulan Mavi Vatan haritasının toplumun her kesimi tarafından benimsenmesi için çalışmalar yürütülecek. BAUDEGS’in ilk kurulunun aldığı kararlardan ilgi çeken diğer maddesi ise Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin konuşulması gerektiğinin vurgulanması oldu.

 

BAUDEGS Danışma Kurulu İlk Toplantısında Alınan Kararlar

 

-Hazırlanmış olan 462 bin kilometre karelik Türkiye deniz yetki alanlarını gösterir harita; Sevilla Üniversitesi’nin malum haritasına karşılık Bahçeşehir Üniversitesi haritası olarak ulusal ve uluslararası kamuoyuna sunulacaktır.

 

-Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ulusal hak ve menfaatlerini korumak ve meşru zemin kazanabilmek için için ivedilikle Münhasır Ekonomik bölge ilan edilmesinde fayda mütalaa edilmektedir.

 

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti son seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen sayın Ersin Tatar’ı kutluyor ve başarılar diliyoruz. Seçimlerden çıkan diğer sonuç ise; iki devletli çözüm ön plana çıkmış ve artık Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTC) konuşulma zamanı gelmiştir.

Çimento yüklü gemide yangın Çimento yüklü gemide yangın

 

-Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de hiçbir adası mevcut değildir. Yunanistan’ın da bugüne kadar ileri sürdüğü görüş bu yöndedir. Dolayısıyla Doğu Akdeniz’e kıyıdaş olmayan Yunanistan ile Doğu Akdeniz konularının müzakere edilmesi düşünülmemelidir.

 

-Belirli konularda çalışma grupları oluşturulmalıdır.

 

-BAU Global’in Washington DC, Berlin, Kıbrıs, Batum gibi geniş ağıdaki sistemine dahil olan merkez; denizcilik sektöründeki problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapacak.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi