Sektöre 2007 yılında adım atan Semar Marine, 2014'te Türkiye pazarının 90 ile çalışmaya başlamıştı. Hızlı bir büyüme süreci yaşayan Semar Marine 'in bu başarısının altında yatan faktörlerden biraz bahsedelim mi?

Bir numaralı faktör sunduğumuz ürünün kalitesi. Bunun ayrıcalık olması gerçeği maalesef üzücü. İşimizin doğasında, risk faktörlerini de göz önünde bulundurduğumuzda kaliteye maksimum önem verilmesi gerçeği yadsınıyor sektörümüzde. Bu bağlamda, son yıllarda tüm yatırımlarımızı ve iş ortaklıklarımızı, orijinal imalatçılar üzerine yoğunlaştırdık. Tabii ki burada yatan başka faktörlerde bulunuyor. Bunlar içerisinde, gerçekçi hedefler koymak ve bu hedeflere giden yolda uygun pozisyonlar almak. Kalitemizden ödün vermeden, şirket politikamıza uygun hizmet vermemiz, güven temelli bir iş anlayışıyla hareket ediyor olmamız da Semar'a avantaj kazandıran faktörler. Biz, sektöre girerken bir vizyon edindik kendimize, o da altyapımız ve sistemimizin örnek alınacak kadar profesyonel olmasıydı. Kurulduğumuz günden bu yana, her bir hamlemizi Semar'a yakışır şekilde yapıyor ve yapacak olmamız, en temel hedefimiz olan uluslararası bir grup olma yolunda bize çok büyük katkılar sağlayacak.

Semar olarak 2016'yı nasıl kapatıp 2017'yi nasıl girdiğinizi öğrenebilir miyiz?

Sürdürmüş olduğumuz politikalarımızın doğruluğunu onaylayan ve hedeflerimiz doğrultusunda geçirdiğimiz 2016 senesi ardından 2017 için beklentilerimizin çok yüksek olduğunu ifade edebilirim. Yılın ilk çeyreğinde, coğrafi olarak içinde bulunduğumuz tüm olumsuz ve belirsiz koşullara rağmen hedeflerimize ulaşmış bulunmaktayız. Denizcilik dışında enerji sektörüne ve endüstriyel üretim fabrikalarına da hizmet veriyorsunuz. Bu alandaki ilerleme nasıl bir seyirde devam ediyor? Enerji sektörü bizim için cazibesini koruyor. Denizcilik sektörüne kıyasla daha sakin bir politika izlemekteyiz. Bu sektörde atacağımız adımları, alacağımız pozisyonları, zaman ve bu zaman içerisinde kat ettiğimiz yolu, en sağlıklı şekilde geçirmek belirleyecek. Konuşmak istediğimiz bir diğer konu da Entech Optima. 2014'teki röportajımızda gemi onarım sektörüne hizmet sunmaya yeni başlamıştınız. Entech'in temelleri bu vesileyle mi atıldı? Bakım onarım sektöründeki algıyı değiştirip, kalite ve garanti koşullarımız ile birlikte yenilikçi bir vizyon koymaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz nezdinde aldığımız sorumlulukların farkındalığı ve ENTECH ekibinin yaratmış olduğu teknik farklılıklar neticesinde sektörümüzün önde gelen kuruluşlarına hizmet vermekteyiz.

Peki, Entech'teki yenilikler neler?

Gemi inşa sektörü ile ilgili planlama içerisindeyiz. Özellikle yeni inşa pazarında dizayn ve ekipman tedariki konusunda faaliyetlerimize kısa süre içerisinde başlayacağız. Anlaşmalarımız şuanda imza aşamasında, kısa süre içerisinde lanse edeceğiz. Atölye imkanlarımızı da günümüz teknolojisini takip ederek geliştirme ve yenileme çalışmalarımız sürmekte. Hali hazırda tüm imkanlarımızı maksimum seviyede kullanıyoruz fakat kendimize görev edindiğimiz yenilikçi politikalarımızı sürdürmek adına yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Bünyemizde bulunan ve ülkemizde alternatifi olmayan yakıt ekipmanı yenileme atölyemizi de güçlendirmek ilk adımımız olacak. Devamında ise, atölyemizde kullanmakta olduğumuz ve OEM üreticiler tarafından tavsiye edilen teknolojiler ile birlikte atölye imkanlarımızı daha kapsamlı hale getireceğiz. Önümüzdeki döneme yönelik var mı yeni planlar? Globalleşiyoruz.

Global olarak rekabet ettiğimiz grupların hemen hepsi Türkiye pazarında faaliyetlerini sürdürüyor. Aynı şekilde, biz de global olarak hareket etme kararı aldık. Bu durum farklı riskler taşıyor. İlk yaklaşımlarda karşılaştığımız ön yargıyı kısa süre içerisinde değiştirebildiğimizi görme ise bizi ayrıca memnun ediyor.

Semar Marin ve Entech Optima, bugün kendini nasıl görüyor ve değerlendiriyor, yarınlar için ise nasıl hazırlanıyor?

Hedefimiz hep daha iyisini başarmak ve sektörümüze yenilikler getirmek. Kurulduğumuz günden itibaren ticari kazançlarımızdan ziyade sektörümüze getirebilecek olduğumuz yenilikler üzerine yoğunlaşıyoruz. Çok daha fazlasını hak eden, hedefleyen ve başarabilecek olan bir sektöre sahibiz. Potansiyelimizin üzerine çıkmamız gerekiyor. Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı? Grup yapılanmamızı daha profesyonel bir hale getirecek bir değişim sürecine başlamış bulunmaktayız. Bu değişim, vermiş olduğumuz hizmetlerin tamamında farklılık yaratacak yenilikler getirecek.

(In English) SEMAR; In the process of change for differences and innovations We talked about the current position of Semar in the sector, its goals and the steps taken towards these goals with Semar Marine Chairman Semih Ege. He underlines that they are launching a change process for much more professional structuring and says 'Our goal is always to achieve better and bring sector-wide innovations. From the day we were founded, we focus on innovations that we can bring to the sector rather than our commercial gains. We have a sector that deserves and targets much more. It can be succeeded, but we need to go over our potential.' This new structuring will create differences in Semarʹs services as well as innovations in the coming days... Semar Marine stepped in the sector in 2007 and started to work with 90 of the whole Turkish market by the year of 2014.

Should we talk a little bit about the factors underlying this success of Semar Marine, which is experiencing a rapid growth process?

The number one factor is the quality of the product we offer. The fact that it is a privilege is sad, unfortunately. When we consider risk factors, we see that the nature of the work we are doing requires maximum attention to the quality of the work. But this fact can sometimes be denied in the sector. To overcome this, in recent years we have concentrated all of our investments and partnerships in original manufacturers. Apart from maritime, you are also serving to the energy sector and industrial manufacturing factories. How is progress in these areas continuing? The energy sector keeps its appeal for us. We are pursuing a calmer policy than we did in the maritime sector. The steps and the positions we will take in this sector will be shaped in time. Another topic we want to talk about is Entech Optima. In our interview in 2014, you were just starting to serve the ship repair sector.

Is Entechʹs foundation laid on this occasion?

We are trying to change the perception in the maintenance and repair sector and put an innovative vision together with our quality and warranty conditions. We provide service to the leading organizations of our industry in the light of the awareness of the responsibilities and the technical differences created by the ENTECH team. Are there new plans for the next year? We are getting globalized. Almost all the groups we compete globally continue to operate in the Turkish market. Likewise, we also decided to act globally. This poses different risks. We are also pleased to see that we could change the prejudice that we initially encountered in a short time. Finally, is there anything you want to add? We have started a process of change that will make our group more professional. This change will bring innovation that will make a difference in all of the services we have given.

Derya Altuntepe - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim