Dünyanın en önemli römorkör üreticileri arasında yer alan Sanmak Tersaneleri, Kıyı Emniyeti Gen Müdürlüğü için inşaa edeceği 2 adet 90 ton çekme gücüne sahip, yangın söndürme operasyonlarına-da da kullanılabilecek acil müdahale römorkörlerinin omurga kaynak töreni gerçekleştirildi.

 

Yalova Altınova'daki Sanmar Tersanesi'nde gerçekleştirilen kaynak törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğl, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BİMCO) Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Türkiye Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, denizcilik sektörünün sivil toplum kuruluşu temsilcileri, armatörler, denizciler ve çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Ali Gürün: Esas mutluluğumuz römorkörlerimizin Türk Boğazları'nda çalışacak olması

 

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törenin açılış konuşmasını bugüne kadar 35'ten fazla ülkeye 220 civarında römorkör üreterek ihraç eden Sanmar Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün yaptı. Gürün, konuşmasının tersanedeki römorkörleri göstererek, ihraç ettikleri römorkörleri ve ihraç edildikleri ülkelere değinerek, “Bugünkü gururumuz çok farklı. Çünkü bu defa inşa ettiğimiz römorkörler, yurt dışına değil, bizim için çok önemli olan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa ediliyor. Bu römorkörlerimiz hem Sanmar'ın üretim grubu içindeki en güçlü römorkörler, hem de Kıyı Emniyeti'nin sahip olacağı eskort römorkörler içindeki en yüksek ölçekli segment. Bizi özellikle memnun eden bu güçlü ve yüksek teknolojideki gemilerimizin, römorkörlerimizin Türk Boğazları'nda çalışıcak olması” dedi.

 

 

Durmuş Ünüvar: Kıyı Emniyeti filomuz yüzde 30 büyüdü

 

Türk Boğazları'ndaki emniyetin arttırılması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için yerli ve milli projeleri destekleyip, hayata geçirdiklerine işaret eden Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünivar, bu projelerin en güzel ve somut örneklerinden biri olan 2 römorkörün omurga kaynağının yapılmasına hep birlikte şahitlik edileceğini söyledi. Ünüvar, “Son 1,5 yılda teslim aldığımız 15 kurtarma botu ve 2 römorkör ile bugün ilk 2'sinin omurga kaynağını atılacağı 4 römorkör ve 6 kılavuzluk hizmet botunun filomuza katılmasıyla römorkor, can kurtaran, kılavuzluk hizmet botu, arama kurtarma gemisi, çevre kirliliğini müdahale, yakıt toplama gemileri gibi çeşitli deniz aracı sayımız 96'dan 116'ya çıkararak filomuzu yüzde 30'luk bir büyüme ile güçlendirmiş olacağız” diyerek, Sanmar gibi 35'in üzerinde farklı ülkeye römorkör ihraç eden bir tersanenin römorkörlerini Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bünyesinde görmekten memnuniyet duyacaklarını söyledi.

 

 

Sanmar'ın inşa etmeye başladığı acil müdahale römorkörlerinin Türk Boğazları ve ihtiyaç duyulan her yerde hizmet vermeye başlayacağını vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise, “Bugün ilk kaynağını yapacağımız römorkörlerimiz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın, temel faaliyetlerinden birisi olan deniz trafiğini anlık olarak izleyip can ve mal güvenliğini en üst seviyede sağlamaya yönelik çalışmalarımıza destek olacaktır” dedi.

 

 

Bakan Karaismailoğlu: Mavi vatanımız sürekli kontrolümüz altındadır

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, kıyılarda seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin artırılması amacıyla gemi takip ve kontrol sistemlerini kurduklarını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Ankara’da kurulmuş olan Gemi Trafik Yönetim Merkezi bileşenlerinden oluşan gemi trafik yönetim sistemi 14 Mayıs 2019’da kuruldu. Diğer yandan gemilerin uzak mesafeden tanımlanması ve izlenmesi sistemi 2009 yılında kurulmuş olup, limanlarımıza gelen bütün gemiler 1000 deniz mili mesafeden kontrol edilmektedir. Bu sistemle aynı zamanda, dünyanın neresinde olursa olsun Türk bayraklı gemilerin takibi sağlanmaktadır. Ankara’daki ulusal otomatik tanımlama sistemi (OTS) ile Türk arama kurtarma sahası içerisinde seyir yapan gemiler anlık olarak izlenmektedir. Bakanlığımız tarafından 2019’da Tekirdağ’da kurduğumuz Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi de başarı ile çalışmaktadır. Bu demektir ki, mavi vatanımız 7/24 esasına göre sürekli kontrolümüz altındadır” diye konuştu.

 

Sanmar, Fransız limanına kompakt liman römorkörü teslim etti Sanmar, Fransız limanına kompakt liman römorkörü teslim etti

 

Gemi inşa sektörünün dolaylı olarak 500 bin kişinin geçim kaynağı olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, sözlerine şöyle tamamladı: “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze, bu römorkörlerimizin yüklenici firması olan Sanmar Denizciliğe ve diğer iki römorkörümüzü inşaa edecek olan Uzmar Denizcilik firmasına, mühendisinden işçisine, akıl ve alın terleriyle, bu başarıya imza atacak herkese teşekkür ederim. Kaynağınız sağlam, gözünüz ufuklarda olsun. Pruvanız neta olsun arkadaşlar.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi