Dünyanın sayılı römorkör üreticisi ve Türkiye’nin de en fazla römorkör üretimini gerçekleştiren Sanmar Denizcilik, inovatif ve kalite odaklı yapısıyla başarısını günden güne perçinliyor. Sanmar Tersaneleri Yönetim Kurulu Üyesi -Makine Yüksek Mühendisi Ali Gürün, “Türkiye, özel maksatlı, ileri teknolojili ve yüksek ticari değere sahip gemileri üretebilen bir ülke haline geldi. Türk tersanelerinde yapılan yüksek teknolojili ve zamanının ilerisindeki projelerle tüm dünyaya ‘Türkiye, zor, karmaşık, yüksek teknolojili, daha önce yapılmamış veya geliştirilen projelerde doğru çözüm ülkesidir’ algısını oturttuk” diyor.

 

Türk denizcilik piyasasını ve gemi inşanın günümüz koşullarında Sanmar’ın mevcut konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Hizmet ve faaliyet alanlarınızla birlikte anlatır mısınız?

Marshall Adaları Bayrağı armatöre güven ve itibar sunar Marshall Adaları Bayrağı armatöre güven ve itibar sunar

 

Sanmar Denizcilik olarak kuruluşumuzdan bu yana Türkiye’nin önemli limanlarında ve terminallerinde Römorkörcülük ve Kılavuzluk hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Her tip ve tonajdaki gemilere 24 saat kesintisiz olarak yanaşma ve kalkış, demirleme, yedekleme hizmetleri veriyoruz. Ulusal ve uluslararası sularda çeki, kurtarma, yardım operasyonları da verdiğimiz hizmetler arasındadır. Türkiye’nin en modern, en yeni ve en güçlü filosuna sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Ayrıca dünyanın sayılı römorkör üreticilerinden ve operatörlerinden biri olarak yurtdışındaki liman ve terminallerdeki römorkör ihtiyaçlarını, teknolojisini ve trendlerini yakından takip ederek kendi filomuzu da sürekli yeniliyoruz. Özellikle 2000’li yılların başındaki hızlı büyüme süreci sonrasında 2010 yılında Sanmar Tuzla, 2015 yılında ise Sanmar Altınova yatırımlarını tamamladık. 2012 yılından beri Gemi ve Yat İhracatında 2 ila 4 arasında değişen ihracat sıralamamız var. Yüksek teknolojili ve özel maksatlı gemi inşasında tecrübelenmiş, özellikle spesifik olarak römorkör konusunda dünyada çok kaliteli işlerle tanınan bir firma olarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Dünyanın sayılı römorkör üreticisiyiz ve Türkiye’nin de en fazla römorkör üretimi bizde. 2014 ve 2015 yılında filomuza eklediğimiz 30, 60 ve 80 tonluk ASD tipi römorkörlerle Türkiye’deki en güçlü ASD römorkörü filosuna sahip olduk. Sahip olduğumuz bu niteliklerle römorkör hizmetlerinde Avrupa standartlarının oldukça ilerisindeyiz. Bugüne kadar 11 limanda römorkör ve/veya kılavuzluk hizmeti verdik.

 

EN ÖZEL PROJELERDE SANMAR İMZASI

 

Dünyanın ilk hidrolik-hibrit römorkörünü inşa ederek dünya devleriyle aynı kulvarda ilerleyen Sanmar’ın Türkiye’ye kazanımları noktasında neler söylemek istersiniz?

 

Dünyada LNG ile çalışan ilk römorkörü tersanemizde inşa ederek Norveçli Bugser Berging firmasına teslim ettik. Yine geçtiğimiz yıl dünyanın ilk uzaktan kumandayla çalışan gemisi ‘Svitzer Hermodʹu tersanemizde inşa ederek Svitzer Grubuna teslim ettik. Robert Allan tarafından dizaynı yapılan Svitzer Hermod’u, Rolls-Royce Dinamik Konumlandırma Sistemi ile donattık. Şu anda da Caterpillar Grubuyla bir çalışma içerisindeyiz. Bu başarıların Türkiye’ye kazanımları noktasına gelirsek; ileri teknoloji dediğimiz, daha önce yapılmamış aplikasyonların uygulanması ülkemiz için çok önemlidir. Dünyaya, Türk tersanelerinin böyle projeleri yapabilme kapasitesinin olduğunu göstermiş olduk. Türkiye’nin özel maksatlı, ileri teknolojili ve yüksek ticari değere sahip ürünleri üretebilen bir ülke, bir sektör haline getirilebilmesi açısından çok önemli. Sadece biz değil Cemre, Sedef, Tersan, Sefine gibi tersanelerin de yapmış olduğu yüksek teknolojili ve zamanının ilerisindeki projelerle tüm dünyaya ‘Türkiye, zor, karmaşık, yüksek teknolojili, daha önce yapılmamış veya geliştirilen projelerde doğru çözüm ülkesidir” algısını oturtmuş olduk. Öte yandan altını çizmek istediğim konu; römorkör veya daha spesifik bir ürün yapıldığında sadece ilgili sektörün basınında çıkarken, uzaktan kumandalı ilk gemi yapıldığında denizcilikle ilgili hatta denizcilik dışında teknolojiyle ilgili dünyanın tüm basınında geniş yer bulabiliyorsunuz. Buradaki tanınırlık firmamıza olduğu kadar ülkemize de çok fayda sağladığı gibi artı değer de katmaktadır.

 

DÜNYADA İKİNCİ!

 

İhracat kapasitenizle ilgili bilgi verir misiniz?

 

Son beş yıllık ihracat ve üretim rakamlarımızın, tekne sayısı ve satış grafiği bazlı stabil seviyede olduğunu söyleyebilirim. Yıllık yaklaşık 25 römorkör inşası gerçekleştiriyoruz. Biz bu stabil durumu, günümüz koşullarında başarı olarak görüyoruz. Çünkü gemi inşa sektörü son 30 yılın en düşük sipariş defterinde! Yeni inşanın böylesine bir süreçten geçtiği dönemde aynı rakamları tutturabildik. Özellikle Tuzla’daki tersanemizin kapasitesini hızlı bir şekilde dolduğunu gördükten sonra Yalova Altınova’daki tersanemizi çok büyük bir kapasiteyle açtık ve üç faza böldük. Birinci fazını tamamladığımız anda ikinci fazını da yaptık. Şu anda ikinci fazı tamamlanmış durumda ve aktif olarak çalışıyor. Mevcut kapasitesinin yaklaşık yüzde 50’si çalışır vaziyette.  Öte yandan 2018 başında bu yıl için satış tahminimizi 22 olarak belirlemiştik ancak bir sürpriz yaparak 28 römorkör satışıyla yılı kapatabileceğimizi öngörüyoruz. Kapasite artışımıza etken olarak da dünyadaki gemi inşaya olan ihtiyacın artmasıyla paralel ilerlediğimizi söyleyebilirim. İhracat rakamlarımız da bu minvalde her zaman üzerine koyarak artış sağlayacaktır. İnşa ettiğimiz römorkör sayısı yaklaşık 200. Dünyada, bizden daha çok limanda römorkörü olan, bizden daha fazla farklı limana römorkör teslim etmiş tek firma var. Biz de ikinciyiz! Kısacası dünyanın her yerinde varız ve dünyanın her yerine hizmet sunuyoruz. Sanmar olarak römorkör inşası ve ihracatında bu seviyelere gelmemizin ana sebebi olarak, Türk limanlarına verdiğimiz römorkör hizmetlerinin etkisinin olduğunu üstüne basarak söylemek isterim. Römorkör operatörü olduğumuz için bu ürünleri çok daha iyi yapabildiğimize inanıyoruz. Rakibimiz Türk firmalar da benzer hizmetleri yapıyor. Bu, hem römorkör işletme hem de aynı zamanda inşa edip ihraç etmede çok başarılı bir formüldür. Dolaysıyla bizim gibi firmaların Türkiye’deki römorkör hizmetlerine devam etmesi, bizim ihracat konusundaki becerimizi ve yetkinliğimizi üst seviyelere çıkarıyor. Peki 2019 ve 2023 hedefleriniz noktasında neler söylemek istersiniz? Şu anda 2019 yılı için sipariş alıyoruz.  Hatta 2020’nin mayıs ayına kadar teslimini gerçekleştireceğimiz tekneler var. 2019’la ilgili kontrollü bir iyimserliğim var. 2019’un 2017’den kötü olmayacağını düşünüyorum. 2018 yılı için ümitlerimiz düşüktü. Şu anda 2018’i 2017 seviyelerinde tutturacağımızı fark ettik. Her daim hedef koyarak ilerliyoruz. Ve bu hedeflerimizi nasıl arttırabiliriz noktasında planlamalarımızı yapıyoruz. Yüksek teknolojili yeni ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Ciddi çalışma içinde olan bir Ar-Ge departmanımız var. Her zaman dünyanın tercih ettiği bir marka olmak istiyoruz. Hedefimiz dünyanın bir numarası olmak! Ekibimize, çalışanlarımıza ve tedarikçilerimize çok güveniyoruz.

 

HER AN HER YERE ULAŞABİLME KABİLİYETİ

 

Sanmar‘ın yeni inşa dışında yedek parça ve satış sonrası hizmetlerinde nasıl bir çizgi hakim?

 

15 yıldan fazladır sahip olduğumuz İSO 9001 kalite sistemimize, Sanmar römorkör hizmetleri, römorkör inşası ve gemi inşasına ek olarak satış sonrası hizmetlerini de kattık. Dolayısıyla satış sonrası hizmetleri departmanımızla hem garantiyi takip ediyor hem de garanti süresi bittikten sonra yedek parça ve servis konusunda hizmet veriyoruz. Avustralya/Yeni Zelanda’da bir satış müdürümüz, Dubai’de 2 satış ve pazarlama personelimiz, İngiltere ve Güney Amerika’da birer satış sorumlularımız bulunuyor. Bu kişiler o bölgelerdeki ofislerimizde direkt olarak müşterilerle birebir çalışma içerisindeler. Her bölgenin sorumlusu, bölgesine satışı gerçekleşen römorkörü takip ediyor. Avustralya, Ortadoğu, Avrupa ve Güney Amerika’da satış ofislerimiz var. Geriye kalan bölgeleri de merkez ofisimizden takip ediyoruz. Kısacası gerektiği an her yere ulaşabiliyoruz.

 

  İBRAHİM KOCAMIŞ / 7DENİZ DERGİSİ 

Editör: Haber Merkezi