Dünyanın LNG’li ilk römorkörü ve ilk otonom gemisi gibi önemli projelere imza atan Sanmar Denizcilik; HaiSea Marine’in Britanya Kolumbiyası Kitimat’taki yaklaşık 40 milyar dolarlık yeni LNG Kanada projesinde, Avrupalı ve Uzakdoğulu tüm rakiplerini geride bırakarak, 5 römorkör inşası ihalesini kazandı. Sanmar, tek seferde aldığı bu en büyük ihale kapsamında; 2023 yılı sonuna kadar iki LNG’li, üçü bataryalı olan römorkör inşa edecek.

 

Tek seferde üretilen en teknolojik römorkörler

 

Yapılan anlaşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün, “HaiSea Marine’in Britanya Kolumbiyası Kitimat’taki multi-milyar dolarlık yeni LNG Kanada projesinde servis vermek üzere üretilecek iki teknoloji harikası 100 ton çeki gücüne sahip Dual Fuel LNG escort ve 70 ton çeki gücüne sahip üç elektrik batarya tahrikli römorkörün inşası için Sanmar’ı tercih etmesi bizleri çok memnun etti. Bu beş römorkör, şüphesiz, tek seferde üretilmiş teknolojik açıdan dünyadaki en gelişmiş römorkörler olacak” dedi. 

 

Son teknolojik yeniliklere ve tasarıma sahip olacak bu römorkörlerin, sadece Sanmar için değil, Türk gemi inşa sektörü açısından da büyük bir referans olacağını vurgulayan Ali Gürün, “Sanmar olarak, Tuzla’daki ve Altınova’daki amaca yönelik tersanelerimizde 40 yılı aşkın tecrübemizle çevre dostu römorkör üretimine öncülük etmekten gurur duyuyoruz. Bu bizim HaiSea firmasının iştiraki olan Seaspan ile olan iyi ilişkilerimizin de somut bir göstergesi. Seaspan, 2010-2012 yılları arasında bizden dört adet 28m 70t çekme kuvvetinde römorkör ve yakın zamanda da 24m 75 ton çekme kuvvetine sahip 2 adet daha römorkör satın aldı. İkincisi kısa zaman önce Kuzey Amerika’nın en büyük limanlarından olan Vancouver’da hizmet vermek üzere, Türkiye’den Kanada’ya doğru yola çıktı” diye konuştu.

 

Altıncı römorkör opsiyonu bulunuyor

Arkas'tan Çin'e 4 yeni gemi siparişi Arkas'tan Çin'e 4 yeni gemi siparişi

 

Dual Fuel LNG römorkörler Sanmar Altınova Tersanesi’nde üretilirken elektrik batarya tahrikli römorkörler ise Sanmar Tuzla Tersanesi’nde üretilecek. Proje bedeli, dokuz haneli sayılardan oluşuyor. HaiSea Marine, Sanmar’la yaptığı anlaşma kapsamında altıncı römorkörün inşası için de opsiyon anlaşması imzaladı. 

 

 

Kanada tarihinin en büyük enerji yatırımı

 

LNG Canada projesi, Kanada tarihindeki en büyük enerji yatırımı olarak dikkat çekiyor. Shell Canada Energy, North Montney LNG Limited Partnership, Petrochina Kitimat LNG Partnership, Diamond LNG Canada Partnership ve Kogas Canada LNG Partnership projenin ortakları arasında yer alıyor. Güvenlik, LNG Canada projesinin en temel öğelerinden biri olarak öne çıkıyor. Enerjiyi insana ve çevreye zarar vermeden iletmek ana hedefler arasında yer alıyor. Tesis tamamlandığında, dünyadaki en düşük karbon yoğun LNG'yi sunarak iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacak.

 

Yüksek teknolojili, çevre dostu römorkörler üretiyor

 

Sanmar Denizcilik, 40 yılı aşkın tecrübesiyle, Altınova ve Tuzla tersanelerindeki en yenilikçi ve en mükemmeliyetçi römorkörleri üretiyor.  Robert Allan (RAL) müşteri ihtiyaçlarına göre özel üretilmiş tasarımlarına dayanan çok geniş ve modern römorkör inşa portföyüne sahip olmasıyla bilinen Sanmar, RAL tasarımlı römorkör imalatında dünyada 250’ye yaklaşan adetle birinci sırada yer alıyor. Bu portföy LNG, hybrid ve otonom gibi ileri teknoloji römorkörleri de kapsıyor. Gemi inşa faaliyetlerinin yanı sıra aynı zamanda bir römorkör operatörü olan firma, bu deniz araçlarının doğaya verebileceği zararları minimize etme, hatta sıfıra indirme konusunda gösterdiği çaba ile öne çıkıyor. Sanmar projelerinin her aşamasında müşterilerinin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlarla birlikte çalışıyor, rakipsiz bir satış sonrası ve teslim sonrası teknolojik desteği sunuyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi