İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın ocak ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı. 2019'un ilk meclis toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, üyelerin katılımından son derece memnun olduğunu ve meclise saygının  şart olduğunu ifade etti. 

KASIM MİZANLARI VE FASILLAR ARASI AKTARIM OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

DTO'nun Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda geniş bir katılım vardı. Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’ın başkanlık ettiği toplantıya üyeler büyük ilgi gösterdi. Toplantının başında Oda ve Şubelerin 2018 yılı Kasım ayı mizanları ve fasılları arası aktarma talepleri oybirliği ile kabul edildi.

SALİH ZEKİ ÇAKIR: MECLİSE SAYGI ŞART

IMEAK DTO olarak kuruldukları günden bu yana üyeleri ile birlik ve beraberlik ruhu içerisinde hareket ettiklerini ifade eden Meclis Bakanı Salih Zeki Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü: "2018 ve diğer geçmiş senelerde olduğu gibi 2019'da da üyelerimizle birlikte çok önemli işlere imza atacağız. Bunun için de toplnatılarımıza katılmak şarttır. Tüm üyelerimizin toplantılarımıza iştirak etmelerini arzu ediyoruz.

BİR KARNE VERECEĞİZ

Meclis üyelerimizin katılımı yüzde 85. Bu, çok iyi bir rakam. Bazı meclis üyelerimiz kırmızı çizgilerimizi zorladı. 2019'da devam durumuna azami özen göstereceğiz. Bununla ilgili siz değerli üyelerimize bir karne vereceğiz. Meclis toplantılarımıza tüm yıl iştirak eden üyelerimize ödül olarak PLAKET benzeri bir şey vereceğiz. Meclise saygının gereği meclise katılmaktır."

ENGİN KOÇAK'TAN EKONOMİ SUNUMU

Engin Koçak, 2019 yılı ve sonrası küresel ekonomi gidişatı ve deniz taşımacılığına etkileri konulu sunum yaptı. Engin Koçak'ın sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

-Birleşik Devletler Federal Rezerv Bankası bilançasunu 500 milyar dolar kadar düşürdü.

- 2019'da ayda 50 milyar dolar daralma bekleniyor.

- Avrupa Merkez Bankası ''şimdilik'' bilançonun büyümesini durdurdu ve varlık alım programına son verdi. Mario Draghi, risklere dikkati çekerek bilanço küçültmeye başlama takvimini 2020'den sonraya attı.

- Gelişmiş ekonomilerde kamu borcu hızla artarken özel sektör borcu sabit seyrediyor.

- IMF'nin yaptığı bir araştırmaya göre geçmişte, 5 yılda kredi/GSYİH oranı son 5 yılda yüzde 54 arttı. IMF ve iktisatçılar bu noktada endişeli.

- Ekonomideki negatif görünüm, ticarete son çeyreğe kadar yansımadı.

- Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya, ABD ve Latin Amerika'nın ticaret büyümesi güçlü seyretti. Rusya biraz daha yabaş büyüme kaydetti.

IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması

- DTÖ'nün 26 Kasım tarihli araştırmasına göre, World Trade Outlook Indicator (WTOI) göstergesi, Ekim 2016'dan beri en düşük seviye olan 98.6'ya geriledi. Bu da önümüzdeki dönemde genel trendin altında bir ticaret büyümesiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor olabilir.

- Dolar tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Emtia ihracatçısı ülkelerin paralarının değer kaybetmesi alım güçlerini olumsuz etkilerken emtiaların da daha düşük fiyattan piyasaya çıkmasına sebep oluyor.

AHMET DOĞAN/7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi