Suudi Aramco’nun dev Abqaib tesisini restore etmesi haftalar hatta aylar alabileceğinin belirtilmesi küresel tedarikçiye yapılan saldırının jepolitik sonuçları ile birlikte petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.

 

Brent petrol Pazartesi günü tarihinin en yüksek seviyesine yükseldikten sonra 69 doların hemen altında işlem gördü. ABD Başkanı Donald Trump, saldırıdan İran’ın sorumlu olduğunu ima ederek, “neredeyse tamamen biliyoruz” dedi. Suudi Arabistan ise saldırıda İran silahlarının kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı. Petrol fiyatları, bölgede daha fazla çatışma beklentisiyle yükseldi.

 

Şu anda temel soru Krallık üretimini yarı yarıya düşüren ya da küresel tedarik zincirinin yüzde 5’ini kaybettiren büyük saldırıyı nasıl telafi edeceği yönünde.

 

Suudi Arabistanlı yetkililer üst düzey yabancı bir diplomata çok ciddi bir tahribatla karşı karşıya olduklarını ve onarımın haftalar hatta aylar alacağını belirtti.

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Pazartesi günü saldırıya ilişkin, petrol üretiminin yüzde 50’sinin kesildiğini söylemişti.

 

Saudi Aramco’nun Üst Yöneticisi (CEO) Amin Nasser ise, üretimi tekrar tesis etmek için çalışmaların başladığını belirterek, tesislerdeki zarara aşina yetkililer ise tekrar tam kapasiteyle üretimin haftalar alabileceği uyarısında bulunmuştu.

 

7DENİZ

ABD, Husilere ait İHA'ları vurdu ABD, Husilere ait İHA'ları vurdu

 

Editör: Haber Merkezi