İran devlet televizyonunun haberine göre, “Denizcilik Güvenlik Kuşağı” adı verilen tatbikat başladı. Rusya’nın Tahran Büyükelçiliği’nin Basın Ataşesi Maksim Suslov da, Rusya ile İran ordularının dün Hint Okyanusu’nun kuzeyinde ortak tatbikata başladığını duyurdu.

 

Ortak askeri tatbikatın sözcüsü Tuğamiral Gulam Rıza Tehani, “Deniz Ticareti Güvenliği İçin Kolektif İş Birliği” sloganıyla yapılan tatbikatın, Hint Okyanusu’nun kuzeyinde ve Umman Denizi’nde 17 bin kilometrelik geniş bir alanı kapsadığını söyledi.

 

Tatbikatın başlıca hedeflerinin; uluslararası deniz ticaretinin güvenliğinin güçlendirilmesi, korsanlarla mücadele, deniz terörizmi, arama kurtarma alanlarında bilgi paylaşımı ve taktik operasyonlarda tecrübe aktarımı gibi konular olarak belirlendiği aktarıldı.

 

Tehani, “Bu tatbikata, İran Ordusu ile Devrim Muhafızları Ordusu’ndan donanma birliklerinin yanı sıra Rusya’dan bir muhrip ve lojistik destek gemisi ile bir helikopter de katılıyor” dedi.

Kargo gemisi köprüyü yıktı, araçlar suya düştü: "Kitlesel can kaybı var" Kargo gemisi köprüyü yıktı, araçlar suya düştü: "Kitlesel can kaybı var"

 

Bir önceki tatbikat Aralık 2019’da gerçekleşti

 

Tehani, “Tatbikatta, denizde yangına müdahale, saldırıya uğrayan bir geminin kurtarılması, belirli hedeflere ateş edilmesi ve hava hedeflerine gece ateş eğitimleri gibi taktik ve operasyonel egzersizler yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

Aynı bölgede Aralık 2019’da İran, Rusya ve Çin donanmaları tarafından benzer bir tatbikat yapılmıştı. 2019’da gerçekleştirilen tatbikat, İran’daki İslam devriminden sonra üç ülkenin katıldığı ilk tatbikattı.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi