Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İngiliz muhrip gemisi HMS Defender, saat 11.52'de Rusya sınırını geçti ve Fiolent Burnu'nda Rus karasularında üç kilometre ilerledi. Gemiye sınırın ihlali durumunda silah kullanılacağı konusunda uyarı yapıldı ancak gemi mürettebatı herhangi bir yanıt vermedi.

 

Saat 12.06-12.08 arasında sınır devriye gemisi, İngiliz gemisine uyarı ateşi açtı. Dokuz dakika daha sonra da Su-24M savaş uçağı, dört OFAB-250 bombasıyla muhrip geminin seyir istikametinde uyarı amaçlı bombardıman uçuşu gerçekleştirdi. Saat 12.23'te İngiliz gemisi Rusya'nın karasularını terk etti.

 

Savunma Bakanlığı, İngiltere Büyükelçiliği'nin askeri ataşesini olayın ardından bakanlığa çağırdı.

 

İngiltere'den yanıt

 

İngiltere Savunma Bakanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada ise "HMS Defender'a uyarı ateşi yapılmadı. Kraliyet Donanması gemisi, uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna karasularından zararsız geçiş yapıyor" ifadeleri kullanıldı.

 

Danimarka deniz kirliliğini önlemek için scrubber tahliyesini yasakladı Danimarka deniz kirliliğini önlemek için scrubber tahliyesini yasakladı

Rusların, Karadeniz'de bir topçu tatbikatı yaptıklarına ve denizcilik topluluğuna faaliyetleri hakkında önceden uyarıda bulunduklarına inanıldığı belirtilen açıklamada, "HMS Defender'a hiçbir uyarı atışı yapılmadı ve yoluna bomba düştüğü iddiasını tanımıyoruz" denildi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi