Mürettebat üyelerine transfer yaptıklarını belirten geminin sahibi olan Primportbunker, sorulan soruları yanıtsız bıraktı. Reuters haber ajansı, Primportbunker'ın Rusya Pasifik kıyısındaki liman kenti Vladivostok'taki merkezinin bulunduğu binayı ziyaret etti, ancak bir cevap alamadı.

 

Reuters'ın edindiği bilgide, liman belgelerine ve finansal veri şirketi Refinitiv'in verilerini izlemeye göre, 13 Ekim 2017 ile 7 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki dört seferde Tantal tanker yelken açtı ve Çin'in Ningbo limanı olarak hedefini belirledi. Daha sonra, uluslararası sularda, akaryakıt yükünü transfer ettiği Kuzey Kore gemisiyle bir araya geldiğini söyledi. İki ekip, yakıt transferlerinin Tantal’ın, geminin denizde izlenmesini sağlayan transponderinin çalışmadığı zamanlarda gerçekleştiğini söyledi. Denizcilik endüstrisi uzmanları bunun transponderin kasıtlı olarak kapatıldığını veya Tantal'ın gemi izleme radarının kapsamadığı bir bölgeye girdiğini belirtti.

 

İki ekip, her seferinde, Tantal'ın Rusya'daki limana yakın olduğu zamanlarda tekrar çalışmaya başladığını söyledi. İsmini vermeyen bir kişi konu hakkında“Resmen Ningbo'ya kayıt olduk ve 12 kilometrelik bölgeye gittik. Geceleri orada Kuzey Koreli tanker Chon Moyng-1 ile çalıştık” açıklamasını yaptı.

 

BM yasağını içeren uluslararası yaptırımları ihlal ediyor

 

Bu tür işlemler, Kuzey Kore’ye Pyongyang’a rafine petrol ihracatının yaklaşık yüzde 90’ını yasaklayan Birleşmiş Milletler yasağını içeren nükleer ve füze programına uygulanan uluslararası yaptırımları ihlal ediyor. Washington, Rusya'yı yaptırımlar konusunda “hile yapmak” ile suçladı ve “tutarlı ve geniş kapsamlı Rus ihlalleri” olduğuna dair kanıt olduğunu söyledi. Daha önce yaptırımları ihlal ettiğini reddeden Rusya, bu suçlamaların kanıtlarla desteklenmediğini söyledi.

 

Ekonomik ve ticari yaptırımları uygulayan Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi, Tantal hakkındaki yorum taleplerine cevap vermedi. Yaptırımların uygulanmasını izleyen bağımsız BM uzman paneli de yorumlara yanıt vermedi.

 

Transferler sırasında gemide olduğunu söyleyen mürettebat üyelerinden biri, yakıt alan geminin Kuzey Kore bayrağını taşıdığını ve yan tarafında Chon Myong-1 adını gördüğünü söyledi.Chon Myong-1, 2018 yılının Mart ayında, yaptırımlara aykırı olarak gemiden gemiye yakıt transferleri yapan bir gemi listesine dahil edildi. Reuters, Kuzey Kore'den ve Chon Myong-1'in sahiplerinden yorum alamadı.Aralık 2017’de, Reuters, Rus tankerlerinin önceki aylarda en az üç kez denizde kargo transferi yaparak Kuzey Kore’ye yakıt temin ettiklerini belirtti.

 

Denizcilik acenteleri gümrük verilerine göre Ekim 2017-Mayıs 2018 arasındaki yedi seyahatin üçünde Tantal'ın Rusya'nın uzak doğusundaki Komsomolsk-on-Amur'daki Komsomolsky rafinerisinden yakıt taşıdığını gösteriyor. Devlet petrol şirketi Rosneft'in sahip olduğu rafineri, yorum taleplerine cevap vermedi. Rosneft'in denizde yaptığı iddia edilen transferleri bildiği konusunda hiçbir öneri yoktu. Rosneft yorum taleplerine cevap vermedi.

 

7DENİZ

Köprü kazasında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı Köprü kazasında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Editör: Haber Merkezi