Rotterdam Limanı'ndan uyuşturucu trafiğine önlem Rotterdam Limanı'ndan uyuşturucu trafiğine önlem

Rus deniz taşımacılığı şirketi Infotech Baltika faaliyet gösterdiği limanlarda kullanmak üzere Blockchain teknolojisi tabanlı bir sistem geliştirecek. Infotech Baltika, Edge.Port adlı Blockchain çözümünü geliştirmek için Moskova merkezli Blockchain girişimi Iconic ile ortaklık kurdu.

 

 

Belgeye gerek kalmadan çevrimiçi çözüm

 

Edge Port adlı Blockchain çözümü faaliyete geçtiğinde hedef limanda faaliyet gösteren şirketlerin tüm verileri Blockchain ağında saklanacak. Morvesti’ye göre gemi park etme ve kiralama da dahil olmak üzere limandaki tüm hizmetler herhangi bir belgeye gerek olmadan çevrimiçi bir şekilde sistemden satın alınabilecek.

 

Zamandan tasarruf edecek

 

Infotech Baltika, Edge.Port piyasaya sürüldüğünde, gemilerin limandaki operasyonları için harcadığı sürenin dört saatten 25 dakikaya ineceğini duyurdu. Yük gemileri boşaltılırken dahi Blockchain tabanlı Edge.Port teknolojisi sayesinde yaklaşık bir saat tasarruf edilecek. 

 

Karadeniz ve Akdeniz'de Blockchain

 

Infotech Baltika, Rusya’nın dört bir yanındaki 14 limanda, Kıbrıs’ta, İtalya’da ve bazı Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Operasyonlarında 3 bini aşkın gemi kullanan Infotech Baltika 2017 yılında 1,5 milyar dolarlık kargo sevkiyatı gerçekleştirmiş ve St. Petersburg’un en iyi nakliye firması seçilmişti.

 

Cointelegraph’a göre Blockchain teknolojisi hem denizcilik ve lojistik sektörlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin İsrail merkezli karto nakliye şirketi Zim, operasyonlarında kullandığı Blockchain tabanlı sistemi başarılı geçen beta testlerinin ardından kullanmaya başlamıştı.

 

Blockhain teknolojisi yayılıyor

 

2018 yılının Ağustos ayında ise IBM ile Danimarka merkezli lojistik devi Maersk Blockchain tabanlı küresel kargo nakliye çözümünü piyasaya sürmüştü. Blockchain teknolojisi başta finans olmak üzer birçok sektörde güçlü bir şekilde benimsenmeye devam ediyor.

 

Editör: Haber Merkezi