Samsung’un basın açıklamasına göre, Avrupa’daki en büyük liman olan Rotterdam Limanı; Hollanda bankası olan ABN AMRO ve Samsung’un alt birimi olan Bilişim Teknolojileri ile Blockchain tabanlı nakliyat işlemlerini test etmek için ortaklık kurdu.

Koreli teknoloji devi Samsung’un oluşturduğu bilişim teknolojileri ve teknik bölümü Samsung SDS’ye göre bu test, konteynerlerin Asya’daki isimsiz bir imalathaneden Rotterdam limanına nakliye edilmesine odaklanacak.

İlk deneme, önce yukarıda belirtilen bu üç taraf tarafından tamamlanacak, ama bu ağın başka şirketlere de açılması planlanıyor. Rotterdam Limanı’nın resmi açıklamasına göre test, 2019’un ocak ayında başlayacak, sonuçlar şubatta duyurulacak.

Duyuruda, projenin arkasındaki altyapının; Rotterdam Limanı idaresi tarafından kurulan Hollandalı şirket BlockLab tarafından geliştirildiği belirtildi. Bu altyapı, 2017’de oluşturulan Samsung’un Nexledger’ı ve kurumsal yazılım firması R3’ün piyasaya sürdüğü açık kaynaklı blockchain platformu olmak üzere iki tane merkezsizleşmiş platform içerecek.

Rotterdam İdaresi mali işler müdürü Paul Smits’e göre, Çin’den Rotterdam’a gidecek olan bu nakliyenin lojistiğinde, mevcut altyapıyla, 28 taraf bulunuyor.

Blockchain denemesinin elemanları, teknolojinin sevkiyata harcanan zamanı azaltmasını ve finansal işlemleri sadeleştirmesini umuyor. Basın duyurusunda Smits, “Bağlantı ve hizmetlerin nakliyesi, izlenmesi ve finanse edilmesi çevrimiçi bir kitap siparişi vermek kadar kolay olmalı.” dedi.

Samsun Limanı kruvaziyer ve yat limanına dönüşecek Samsun Limanı kruvaziyer ve yat limanına dönüşecek

Samsung SDS EU/CIS Başkanı Sanghun Lee, bu test ile farklı blockchain platformlarının beraber çalışmasının tarihte bir ilk olacağını vurguladı:

“BU PROJENİN ÖZELLİĞİ ŞU; TEKNOLOJİNİ KISA TARİHİ İÇERİSİNDE İLK DEFA BİRLİKTE ÇALIŞAN FARKLI BLOCKCHAİNLERE SAHİP OLACAĞIZ. BU, KORE VE HOLLANDA’DAKİ TAMAMEN AYRI OLAN BLOCKCHAİNLERİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN KAPSAYICI BİR “NOTER” ARACILIĞIYLA MEYDANA GELECEK.”

Blockchain çözümleri uluslararası nakliye lojistiğini geliştirmek için geniş çapta test edilmiş ve uygulanmış. Bu ayın başlarında, ülkenin en işlek limanlarından birine sahip olan İspanya’nın Valencia kenti, diğer büyük limanlarda da uygulanabilecek “akıllı liman” projesi yaratacağını duyurdu.

Eylül ayında, İngiltere’nin önde gelen liman işletmesi Associated British Ports (ABP), merkezsizleşmiş blockchain çözümlerinin kullanılacağı deneme sevkiyatlarına katılacağını açıkladı. Haziran ayında ise Danimarka, Avrupa Birliği blockchain ortaklığının bir parçası olarak; yerel gemi sicili için blockchain uygulama planları olduğunu açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi