Sanmar Tersaneleri, ihracattaki başarılı profilinden dolayı sektörün yakından tanıdığı firmalar arasında geliyor. Sanmar Tersaneleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Projeler Direktörü Makine Mühendisi Ali Gürün ile bir araya geldik ve geçmişten günümüze uzanan bir sohbet gerçekleştirdik. Türkiye'nin ilk römorkörünü 1989'da yaptık '41 sene önce kurulan firmamız, 18 yıl boyunca BOTAŞ boru hatlarındaki römorkör hizmetini yaptıktan sonra, yeni inşa teknelerde teknik danışmanlık yaptı.

Uzun yıllara dayanan şirket geçmişimize şöyle bir göz atarsak 89 yılında Türkiye'nin ilk özel römorkörünü yapan firma olduğumuzu gururla ifade etmek isterim' diyerek sözlerine başlayan Sanmar Tersaneleri Yönetim Kurulu Üyesi ve projeler Direktörü Makine Mühendisi Ali Gürün, özel klavuzluk ve römorkör hizmetlerine 1992 senesinde başladıklarını söylüyor. Dünyada LNG ile çalışan ilk römorkörü de bize ait Bu tür hizmetlerin 1989'dan önce tamamen devlet firmaları tarafından verildiğini ifade eden Gürün, 20 sene boyunca özel gemiler inşa ettikten sonra tersane kurduklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor, '2012'de ofisimizi açtık, 2013 yılında ise Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikamızı faaliyete aldık.

Dünyada LNG ile çalışan ilk römorkörü ise 2014'te yaptık ve Norveç'e ihraç ettik.' Profesyonel bir yönetim anlayışına sahibiz Özellikle 2000'li yılların başındaki hızlı büyüme süreci sonrasında Sanmar'ın 2015 yılında Altınova'da tersane kurduğunun altını çizen Gürün, ' Tersanenin ikinci kısmını 2016'da devreye aldık. Hala bir aile firması olmakla beraber çok profesyonel bir yönetim anlayışına sahibiz. Geçmişten günümüze çizdiğimiz bu başarılı tablonun arkasında da bu faktörün yadsınamaz etkisi olduğunu düşünüyorum' diyor. Dünyanın sayılı üreticilerinden biriyiz 'En genç filoya biz sahibiz. Gemi ihracatında, 2009, 2010, 2014 ve 2015 yıllarında ikinci sırada yer aldık. 2013'te üçüncü en büyük gemi ihracatçısıydık. Bu sıralama ihracat bazında. Adetsel bazda büyük ihtimalle ilk sıra bize ait. Gururla ifade edebilirim ki dünyanın sayılı römorkör üreticisiyiz ve Türkiye'nin de en fazla römorkör üretimi bizde. 2014'te 25 gemi teslim ettik. Bu yaklaşık 15 günde bir gemi teslim etmek demek' diyen Gürün, Sanmar'ın aynı zamanda kılavuzluk hizmetleri, çevre kirliliği alanında acil müdahale hizmeti de verdiğini açıklıyor. Römorkörlerimizi dünyada denizci olarak bilinen ülkelere gönderiyoruz 16 römorköre sahip olan Sanmar'ın sahip olduğu römorkörlerin yaş ortalamasının 3'ün altında olduğunu söyleyen Gürün, 'Bizim bildiğimiz kadarıyla 3 yaşın altında filosu olan başka bir firma bulunmuyor. Bu Türkiye dinamizmine çok güzel bir örnek. Dünyada denizci olarak bilinen ülkelere römorkörü biz ihraç ediyoruz.

Türkiye'yi kenarda tutup, 2014 yılına şöyle bir göz atarsak, Norveç, Mozambik, Peru, İtalya, Avustralya'ya ihracat gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. 2015'te ise Hollanda, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, İtalya ve Sri Lanka aklıma ilk gelen ülkeler arasında geliyor' diyor. Sanmar Hakkında: İnovatif ve kalite odaklı yapısı ile römorkör inşasında dünyanın en büyük 10 şirketi arasına girmeyi başaran Sanmar, sektöre giriş yaptığı römorkör işletmeciliği ve kılavuzluk hizmetlerinde de hızlı bir büyüme sürecinde bir şirket. Bugüne kadar 11 limanda romorkör ve/veya kılavuzluk hizmeti veren Sanmar, şu anda da Toros Tarım Ceyhan Terminali, Toros Tarım Samsun Terminali, Mersin Uluslarası Limanı, Eren Çatalağzı Zonguldak Limanı, TDİ Tekirdağ Limanı, Petkim Aliağa Limanı ve Yeşilovacık Limanı olmak üzere 7 ayrı limanda 16 römorkörle hizmet veriyor. Bunlara ek olarak Bulgaristanʹda Varna Limanı, Almanyaʹda yine iki küçük limanda ʹjoint ventureʹ yaptığı şirketlerle römorkör hizmeti sunuyor.

(In English) World-wide tugboat producer Sanmar Sanmar Shipyards are among the most well-known companies in the industry due to their successful export profile. We met with the Mechanical Engineer Ali Gürün, a member of the Board of Directors of Sanmar Shipyards and Projects Director, and we made a conversation from the past to today. We built Turkey's first tugboat in 1989. Ali Gürün, a member of the Board of Directors of Sanmar Shipyards and Projects Director started said 'our company, founded 41 years ago, has been a technical consultant for newly built boats after 18 years of tugboat service on the BOTAŞ pipelines. I would like to proudly say that we are the company that built Turkeyʹs first private tugboat in 1989.'

He says that they started their private guiding and tugboat services in 1992. The first tugboat working with LNG in the world belongs to us Gürün expressed that such services were provided entirely by state firms before 1989 and he stated that they have built a shipyard after building special vessels for 20 years. He continued as follows: 'We opened our office in 2012 and our factory located at the Tuzla Organized Industrial Zone in 2013. We built the very first tugboat working with LNG in the world in 2014 and exported it to Norway. We have a professional management approach Gürün, underlining the fact that Sanmar established a shipyard in Altinova in 2015 especially after the rapid growth process in the early 2000s, says 'we activated the second part of the shipyard in 2016. We are still a family business. But we also have a very professional approach.' We are one of the worldʹs leading producers ˮI can proudly say that we are the number one tug producer in Turkey and one of the leading producers in the world. We delivered 25 ships in 2014. This means delivering a ship about every 15 daysˮ says Gürün, who also points out that Sanmar is also providing guidance services and emergency response services in the case of an environmental pollution.

7DENİZ

Editör: TE Bilisim