Piri Reis Üniversitesi’nde (PRÜ) denizcilik öğrencilerinin yaşadığı staj ve eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı “Açık Deniz Staj Forumu” gerçekleştirildi. Sektörün önde gelen temsilcilerinin katıldığı foruma öğrencilerde büyük ilgi gösterdi. Forumun açılış konuşmasını yapan PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, denizcilik eğitiminin gerçekleşme yeri olan staj noktasındaki uygulanabilir eksiklikler ve geliştirmeler ile iyileştirmeleri anlamaya çalışacaklarını belirterek, “Her gün daha iyi yapmak için uğraşta bulunmamız gerekmektedir. Kardeşlerimiz sınırlarımızı korumak için ciddi bir fedakarlığın içindeler. Sınırları korumak için tereddüt etmeden vatan için gidenleri unutmayalım ve üzerimize düşen görevi yapalım. Bu anlamda denizcilere çok fazla görev düşüyor” dedi.

 

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Süleyman Özkaynak ile Dr. Öğr. Üyesi Oktay Çetin, “Dünyada ve Türkiye’de Açık Deniz Stajı Uygulamaları” konulu bir sunum yaptı.

 

 

Rektör Oral Erdoğan moderatörlüğünde “Akademik ve İdari Bakış” başlıklı forumun birinci bölümüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Yercan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Oğuz Salim Söğüt, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Selçuk Nas, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Özcan Arslan, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Cem Kuzu, GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Özkan Poyraz ve Gemide staj yapan öğrencilerden Zeynep Bilge Canlı konuşmacı olarak katıldı.

 

Konuşmacıların öğrencilerin açık deniz stajı bulmakta yaşadığı sorunlar ve çözümleri, açık deniz stajında eğitim verimliliğini arttıracak yöntemler ve eğitim gemileri hakkındaki görüşlerini paylaştı.

 

Denizciliğin en önemli sorunu staj

 

Staj konusunun denizciliğin en önemli sorunların biri olduğuna işaret eden İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “Staj sorununun nasıl çözüleceği ile ilgili yapılmış çalışmalar var. Her platformda çok konuşuldu. Binali Bey, İsmet Yılmaz Bey, Suat Hayri Aka Bey, Özkan Poyraz Bey: ‘Bizim bir veya iki okul gemisi yaptırma planımız var. Sektör bize bu geminin nasıl işletileceği ile ilgili model ortaya koysun’ dediler. Kabul edilebilir bir çözüm üretilemedi. Kaynak israfını toparlayıp çözüm üretilebilirdi. KOSDER Yönetimi olarak Ahmet Arslan’ı ziyaretimizde okul gemisinin nasıl işletileceği ile ilgili bir çalışma yaptık. Biz tüm dünyadaki örnekleri çıkartarak ‘İdeal okul gemisi böyle olur’ dedik. Sonrasında bütçeyi idaremiz, devletimiz karşılayacak, gemi inşa edilecek ve birilerine işletmeye verilecek. TÜDEV gibi, Türk Okul Gemisi İşletme Vakfı kurulması gerektiğini gerekli mercilere ilettik. Bu bir çözüm olabilir, halen olabilir. Karşılık bulmayınca son bir iki yıldır konuşulmuyor. Ancak devletin bu işin içinde olması gerekir. Devlet yapıcı bir düzenleme bulamazsa sektörler kendi çözümünü kendi işine geldiği gibi bu kadar oluyor diyerek bugünlere geldik. Bu konunun tekrar gündeme getirilerek hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması görüşündeyim” dedi.

 

"Türkiye ve ABD Doğu Akdeniz’de ortak geçiş eğitimleri yaptı" "Türkiye ve ABD Doğu Akdeniz’de ortak geçiş eğitimleri yaptı"

 

‘Stajyerlerin sorunlarının ulaşabileceği bir çalışma olmalı’

 

Çakır, “Deniz Ticaret Odası’nda Eğitim komisyonumuz var, Staj ve İstihdam Komisyonu da kurduk. Bir yazılım yapıldı. Staj talepleri ile armatörün yazılım talepleri buluşuyor. Oldukça stajyer talebi mevcut. Alışkanlıkları değiştirmek zor. Armatörlerin orayı kullanarak stajyer tahmini 10 da 1 düzeyinde bile değil. Bu konuda yapmamız gereken işler var. Tüm şirketlerin öğrencilere iyi davranmadığı doğru değil. Stajyer, gemide kendini kabul ettirmeli ve şirketlerin stajyer politikasının olması gerekiyor. Stajyer konusunu bir standarda kavuşturmak, Gemi Adamları Disiplin Komisyonu benzeri stajyerlerin sorunlarının ulaşabileceği bir çalışma olabilir. En az iki okul gemisinin denizciliğimize kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. İşletme konusunda Deniz Ticaret Odası elini taşın altına koyacaktır” diye konuştu.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi