İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Temmuz ayı olağan toplantısında konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan, dünyada ve Türkiye'deki son ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Türkiye ekonomisine ilişkin üç kanaldan değerlendirme yaptığını kaydeden Erdoğan, “birincisi cari açıkla ilgili ödemeler dengesi, ikincisi büyüme ile ilgili milli hesaplar ve üçüncüsü ise bütçe tarafı. Öncelikle bütçeyi söyleyeyim. Bütçede 880 milyar dolar gelir hedefi, 960 milyar dolar gider hedefi öngörüsü varken, mevcut 5 aylık sonuca göre 66 milyar dolar açık durumundayız. Yani şu an cari tarafta az biraz rahatladık gibi gözükebilir. Aslında kamu hesaplarında ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. O yüzden Türkiye ekonomisinde önümüzdeki günler bu tarafta daha da fazla çözüm üretmek gerekiyor. Çözüm üretmenin en sıkıntılı tarafı da borçları kapatmak için yeniden borçlanma. Bu faiz oranlarını arttırır, tutamazsınız” dedi.

 

'Personel giderlerinde anormal bir yükselik var'

 

Bu durumun bir taraftan Merkez Bankası diğer taraftan Hazine'de sorunları ortaya çıkaracağına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: “Bütçedeki ana sıkıntının personel giderlerindeki anormal yükseklik olduğu görülüyor. Devlet personel harcamalarını nasıl kontrol edeceğini çok daha net ortaya koymalı. Türkiye liberal ekonomiye geçerken işadamı, özel sektöre, sanayiye önem vereceğim diyor. Ama bir taraftan da devletin anormal personel maliyeti devam ediyor. Buradan ödün veremiyoruz nedense? Buradan ödün vermiyorsan öteki tarafta da istediğin tam olmuyor.”

 

'Son 5-6 yılda ABD muhteşem yönetildi'

 

ABD'deki ekonomik duruma ilişikin de konuşan Prof. Erdoğan, “ABD şu anda ekonomik olarak 3 guruba ayrılmış durumda. Faiz oranı artsın isteyenler, faiz oranları insin isteyenler, kararsız-arada kalanlar. 3’ü hemen hemen eşit duruma geldiği zaman, bu işi yöneten Merkez Bankası (FED), karar vermekte zorlanır. Geçen sene 2019-20 için ABD’de resesyon olasılığı çok yüksek diyordum. İlk defa çok net diyorum. ABD’de resesyon olasılığı çok çok azaldı. Son 5 – 6 aydır ABD muhteşem yönetildi. Bunu direkt başkanına bağlamayın. ABD çok büyük işler başardı ve şu an ABD’nin resesyon sürecinden çıkma eğilimi yakaladığı gözüküyor. ABD, resesyon süreci eğiliminden çıktığına göre faiz oranlarını indirmesine de gerek yok. O yüzden arada kaldılar. O yüzden numaradan da olsa piyasaya bir güvercin havası verdiler” ifadelerini kullandı.

Dış ticaret açığı martta 7,5 milyar dolar oldu Dış ticaret açığı martta 7,5 milyar dolar oldu

 

'Türkiye ABD'nin oyununda olursa hızlı bir büyüme yakalar'

 

Erdoğan, “Şu andan itibaren bu senaryo geçerli gibi ise de Türkiye; ABD’nin istediği oyunun içinde olursa hızlı bir büyüme yakalayacağımızı düşünüyorum. Böyle zamanlarda proaktif uygulamalar gerekir. Tercihler değişebilir, kişilere göre ve konjonktüre göre. Bunlardan birisiyse şok faiz artırmadır. Onu savunanlar ona göre hareketler yapar. Diğer bir görüşte şok bir faiz indirmedir. Kısa vadede. Onu tercih edenler de o metotları iyi bilmesi ve uygulaması lazım. İyi uygulamazsanız çok ciddi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Hazır olmak lazım, Şu an Türkiye ekonomisinde görünen şok bir indirim olasılığı. Bu mevcut başkan devam etseydi, tahminler 100-150 bas puan, belki zorlarsa 200 bas puan idi. Devam etmediğine göre, acabalar arttı” diye konuştu.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi