Türkiye Denizcilik Zirvesi Denizcilikte Ticaret’ başlıklı oturumda konuşan MSC Türkiye CEO’su Hasan Piroğlu, “Geçen sene başında pandemi ile karşılaştık. Yani denizcilik sektöründe bundan öncesine baktığımızda çok durağan 1 yapıyla devam ediyordu.  Bizim için o senede kilit olan şey düşük sülfürlü yakıtlara geçişle ilgili hazırlıklardı falan derken önümüze pandemi çıktı. Birden denizcilik sektörü, Çin limanlarının kapatmasıyla karşılaştı. Biz gemilerimizi nereye yanaştıracağız, malları nereye indireceğiz diye bütün planlarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Bu süreç Çin ile başladı ve dolayısıyla kartopu gibi dünyanın değişik her tarafını etkilemeye başladı. Bu süreç içerisinde hemen armatörler gelecekte nelerle karşılaşacaklarını düşünerek otomatikman planları değiştirmek, geliştirmek zorunda kaldılar.  Kendileri de kirada olan gemileri geri verdiler. Limanlardaki üretkenlikler düştü. Bunun en açığı Amerika Los Angeles'ta bekleyen gemilerimizin adedi 8-9’lara yükselmeye başladı. Yani gemiyi gönderiyorsunuz, orada açıkta bekliyor. Malı indiremiyorsunuz. Bu süreçte inen konteynırların geri dönüşü olmayınca lojistik süreçler tıkandı çünkü. Biz normalde inen bir ithalat konteynırını Amerika içerisinde 20 gün sonra tekrar ihracatta döndürebiliyorduk. Bunlar 70-75 günleri bulmaya başladı. Öyle olunca bütün artık bu kartopu gibi dünyanın değişik limanlarını işte Çinli Amerika başladı derken Avrupa'ya geldi. Türkiye bütün dünyayı etkileyen bir hareket haline geldi.

 

"Sektör açılıyor"

 

Artık armatörler bunu planlama değil de neyi ne şekilde kurtarabiliriz durumuna geldi. Gerçekten kemerler sıkıldı o dönem içerisinde. Hiç gemi siparişleri verilmedi ve biz böyle haziran temmuza kadar geldik ama artık tekrar işler Çin'in açılması, diğer ülkelerin bunu takip etmesi, Türkiye'nin de aynı keza haziran başında açılmasına baktığımızda ilk 3 ayı fena bir şekilde başlamadık Türkiyede. Tabiki sonra ikinci çeyrek epey kötüydü. Yani bütün dünyada olduğu gibi hazirandan itibaren açılmaya başladık. Sene sonu tüm 2020 ye baktığımızda hemen hemen 2019 gibi geçti ama fark şuydu; son ikinci yarı her şey değişti. Çok değişik bir sene yaşadık” şeklinde konuştu.

 

"gemilerimiz Türkiye'de fazla beklemedi"

 

Tekrar yatırımlara başladıklarını ifade eden Piroğlu, “Gemi siparişlerimiz artırmaya başladı ama denizcilik sektöründe alınan kararlar uzun vadelidir. Bir gemi sipariş verdiğinizde 3-4 sene sonra gemiler çıkıyor, geliyor kapasiteye dahil oluyor. Siparişlerimizi artırdık ve ikinci el dediğimiz piyasadan epey bir gemi alarak kapasitemizi büyütme yolunda ilerledik. İşte bu sürecin nasıl biteceğini bilmediğimiz için de kendimize değişik çözüm yolları bularak sıkışan limanları, aktarmalarımızı ki Türkiye çok güzel bir sınav verdi. Hiçbir limanımızda çok büyük sorunlarla karşılaşmadan çok kısa sürede adapte olduk. Gemilerimiz Türkiye’de çok fazla beklemedi. Limanlarımız çok iyi çalıştı. Bunun karşılığını aldık. Bu coğrafyada diğer yakın ülke limanlarında aktarma yapılıyordu. Biz bunları ana aktarma limanı Asyaport’a çektik. Asyaport'un kapasitesinin artmasıyla ekstra iş gücü yaratmanın da ayrıca gururunu yaşadık” ifadesinde bulundu.

 

"Yatırımlarımız devam edecek"

 

Rotterdam Limanı'nın iş hacminde düşüş Rotterdam Limanı'nın iş hacminde düşüş

2021 senesinde artık pandeminin etkileri ve gelecekle ilgili yüzde 100 bir öngörümüz olmasa da önümüzü çok daha rahat görebiliyoruz diyen Piroğlu, “2021 ve sonrası için kendimizi 2020 senesinde ve bu senenin ilk 5 ayında karşılaştığımız zorluklara göre adapte edip yatırımlarımızı buna göre yönlendirmeye başladık. Türk bayraklı 5 tane gemimiz vardı ve pandemi esnasında bunların çok faydasını gördük. Yani boş konteynır tahsisi, limandan başka yere taşıma, nerede eksiklik varsa boş konteynır transferinde hızlı hareket ettik ve geçen ay başında Türkiye'nin en büyük Türk bayraklı gemisini satın aldık. O da çok sevindirici bir gelişme oldu bizim için. Bu gemi Kabotaj hattında çalışacak ve karşılaştığımız zorluklarda ihracatçıların en rahat şekilde nasıl aşabileceğine yoğunlaştırdık ve yatırımlarımızı buna göre devam ettirdik. 2021 yılı içinde, sahip olduğumuz bir limanda uzatma projesini yapacağız. Türkiye'nin 27 değişik bölgesinde konteynır depoları var ki, bunun 16 tanesi tren yolu bağlantılı, bunları daha da geliştirmek, ihracatçıya daha iyi hizmeti daha uygun koşullarla vermek amacındayız” dedi.

7DENİZ - ÖZEL HABER

Editör: Haber Merkezi