Türkiye’nin tek denizcilik temalı üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı başladı. Piri Reis Üniversitesi Tuzla Deniz Kampusu bahçesinde gerçekşelen açılış törenine, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, DEFAMED Başkanı Ufuk Teker, üniversitenin akademik kadrosu ve öğrencilerin olduğu yüzlerce kişi katıldı.

 

Törenin açılış konuşmasını Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan yaptı. Piri Reis Üniversitesi’nin güçlü seçkin akademik kadrosuyla ve öğrencisiyle küresel farkındalık ilkeleriyle bilginin sınırlarını zorladığını belirten Erdoğan, “Değişimi algılamak da kalmıyoruz, değişime katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Piri Reis Üniversitesi’nde özellikle denizciliğin her alanında ihtisaslaşma ve bilimsel çalışmalar geliştirmenin yanında teknolojiye yakın özgüveni yüksek katılımcı bilgiye ulaşmasını bilen, sorgulayan bireyler yetiştirmek istiyoruz” dedi.

 

‘Denizcilikte, dünyanın lider kurumlarından olmayı hedefliyoruz’

 

Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin dünyanın sayılı üniversiteleri ile yapılan anlaşmalar ile uluslararası eğitim imkanlarına sahip olduklarını belirten Erdoğan, üniversitenin aynı zamanda 10 yıldır yabancı ülkelerden de öğrenci aldığını kaydetti. “Denizcilikte sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da lider kurumlarından biri olmak temel hedefimizdir” diyen Erdoğan, üniversitenin kurulduğu günden bu yana eğitimde yeniliklerin ve farklılıkların merkezi olduğunu ve bugün dünyanın birçok noktasında görevde bulunan mezunlar olduğunu söyledi.

 

 

Katar, güçlü rakipler arasından Piri Reis’i seçti

 

Piri Reis Üniversitesinin sadece Türkiye’nin değil dünyanın da tercih edilen denizcilik üniversitelerinden olduğuna işaret eden Erdoğan, “Katar Deniz Kuvvetleri, deniz harp akademisi kurma ve eğitimi 6 yıl boyunca verme işini yoğun incelemeler neticesinde Piri Reis’e vermiştir. Burada önemli olan rakiplerimizdi. Almanlar, Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar bu işi bizden çok daha önce alma sürecinde idi. Özellikle Fransa’nın bir üniversitesi Katar’ın Hava Harp Okulu’nu işletmekte idi. Ona rağmen bu eğitim Piri Reis’e verildi. Verilmekle de kalmadı, bugün itibarıyla üçüncü sene eğitimleri tamamlandı. Bize ödenen toplam tutarın büyük kısmı da üniversitemize kazandırıldı” diye konuştu.

 

Mezunlar önemli şirketlerde işe başladı

 

Üniversitenin sadece doğrudan bilimsel ve teknolojik projeler değil, aynı zamanda sektöre yönelik iş geliştirme ve ilgili eğitimler de verdiğini aktaran Erdoğan, “Şimdiden mezun öğrencilerimiz önemli şirketlerde işe başlamış, en son teknoloji ile donatılmış ve üstüne güncel olarak kullanılan mühendislik yazılımları kullanılıyor. Bilgisayar destekli tasarım laboratuarı sayesinde öğrencilerimiz çağın gerektirdiği eğitimleri alıyor. Etkin bir şekilde uygulanan sanayi üniversite işbirliği sayesinde öğrencilerimiz teorik eğitimlerini daha kolay pratiğe dönüştürülmekte ve daha kolay iş bulabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Pandemi sürecinde Piri Reis Üniversitesi’nde eğitim ve öğretimin kesintisiz bir şekilde sürdüğüne belirten İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ise, okulun altyapısının uzaktan eğitime çok hızlı uyum sağladığını kaydederek, “Bu zorlu süreçten başarıyla çıkan üniversite yöneticisi, akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

 

 

Piri Reis, değişime ayak uyduracak gençleri yetiştirme kapasitesine sahip

 

Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde yeni sınıflar açıldı Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde yeni sınıflar açıldı

Küresel ekonominin önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini dile getiren Kıran, “Hem Covid-19 salgını sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm, hem de yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan önemli adımlar fırsatları ve tehditleri içinde barındırıyor. Denizcilik sektörü de küresel trendlerden teknoloji, malzeme ve yakıtlardaki gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Artık sektörümüzde bir yandan akıllı gemi, otonom kontrol teknolojileri, gelişmiş robotik uygulama çalışmaları hızla ilerlerken, diğer yandan dünyada denizcilik firmalarının karbon ayak izini azaltmak için düşük, hatta sıfır emisyonlu motorlar üretilmeye çalışılıyor. Teknoloji tüm hızıyla gelişirken bizim buna seyirci kalmamız mümkün değil. Geleceğin şartlarına göre kendimizi hazırlamalı ve bu dünyada yerimizi almalıyız. Üniversitemiz kuruluşundan bu yana geçen süreçte yaptığı atılımlarla bugün geldiği noktada bu değişimlere ayak uyduracak gençleri yetiştirme kapasitesine sahip bir eğitim kurumu haline gelmiştir” diye konuştu.

 

‘İddialı hedeflerimiz var’

 

Üniversitenin açıldığı günden bu yana en kaliteli eğitimi sağlayarak gençleri en iyi şekilde yetiştirme gayreti içinde olduklarını aktaran Kıran, şöyle devam etti: “Piri reis Üniversitesi’nden aldığınız eğitimin size çok sağlam temel verdiğine ve sizlerin bu temeller üzerinde yükseleceğinize inancımız tamdır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılına çok az bir süre kala büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği gibi ülkemizi muassır medeniyetler seviyesine yükseltmek için iddialı hedeflerimiz var. Ülkemizin en büyük zenginliği olarak gördüğümüz gençlerimizin bu hedefleri yakalayabilecek imkan ve imkân ve kabiliyete sahip olduğuna yürekten inanıyorum.”

 

Yazıcı’dan aşı vurgusu

 

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Covid-19 virüsü nedeniyle yaşanan gecikmelerin ardından ilk defa yüz yüze eğitime başlanırken, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Aşının önemine vurgu yapan Yazıcı, “Aşı konusunda daha bilimsel bilgi ile yaklaşılmasını arzu ediyorum. Bugün açılış yapılabiliyorsa aşı sebebiyle olduğunu hatırlatmak istiyorum. Maalesef dünya çapında bu konuda komplo teorileri var. Lütfen kılavuzun mutlaka bilimsel bilgi doğrultusunda olmasına gayret ederim” dedi.

 

Belediye Başkanı Yazıcı’dan Denizcilik Müzesi müjdesi

 

Piri Reis Üniversitesi’nin Tuzla’nun gurur kaynaklarından biri olduğuna işaret eden Yazıcı, “İlçemizin denizcilik denince akla gelen bir ilçe olması için hep gayret gösterdik. Deniz Harp Okulu, denizcilik fakülteleri ile devam eden yolculuğumuzu bir Denizcilik Müzesiyle taçlandıracağız” diye konuştu.

 

Normalleşme için aşı çok önemli

 

Açılışta son sözü Tuzla Kaymakamı Ali Akça aldı. Piri Reis Üniversitesi’nin çok kısa bir süre içinde büyük başarılara imza atarak dünya literatürüne girdiğini belirten Akça,  “Piri Reis Üniversitesi koskocaman bir tebriki hak ediyor. Emeği geçen öğretim görevlilerimize, rektörümüze, katkıda bulunan mütevelli heyetine teşekkür ediyorum” dedi. Pandemiye nedeniyle yaşanan kapanmalardan sonra uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitimin başladığına işaret eden Akça, “Yüz yüze eğitim imkanının sürdürülebilir olması için aşı yaptırmak çok önemli. Bugün hastanelerde yatanların yüzde 95’i maalesef aşı yaptırmayanlar. Normal hayatın sürdürülebilir olmasının önündeki en önemli engel bu. İnşallah devletimizin vatandaşlarımıza sunduğu bu aşılama imkanını herkes en iyi şekilde değerlendirir” şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Piri Reis Üniversitesi’nden dereceyle mezun olan öğrenciler sahneye davet edilerek hediyeleri takdim edildi.

 

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi