ABD ve müttefikleri Rusya'nın petrol ve gaz ihracatına bir yaptırım getirmeseler de bankaların Rusya'dan petrol ve gazın da aralarında olduğu emtiaların alımına kredi sağlamayı durdurmaları tüccarları Rus petrolünü satın almamaya yönlendiriyor. WSJ'ye konuşan kaynaklara göre, Rusya'nın Ural petrolü Brent petrolüne göre 10-15 dolar/varil iskonto ile satılmaya çalışılsa da özellikle Amerikalı tüccarlar bu petrole ilgi göstermiyorlar.

 

Analistler, Uluslararası Enerji Ajansı üyelerinin dün stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrol serbest bırakmak konusunda anlaşmalarını piyasayı rahatlatmadığını, Rus petrolünün küresel piyasalara gelişinin aksayacağı endişelerinin fiyatları yukarı çektiğini vurguluyorlar. ICE'de Mayıs vadeli Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 111,09 dolar seviyesine kadar yükseldi ve şu sıralarda düne göre 5,03 dolar artışla 110 dolar seviyesinden işlem görüyor.

 

Baltık Kuru Yük Endeksi yükseldi Baltık Kuru Yük Endeksi yükseldi

NYMEX'de Nisan vadeli Batı Teksas petrolü de 109,3 dolar seviyesine kadar yükselişin ardından düne göre 5,07 dolar artışla 108,48 dolar seviyesinde. Analistler, petrol fiyatlarının aşağı gelmesi için arzın artırılması yönünde daha sürdürülebilir adımlar gerektiğini, ticari petrol stoklarının 2014'ten bu yana görülen en düşük seviyelerde olduğu ortamda OPEC'in üretimi daha güçlü artırma yönünde adım atmasına ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar.

 

108 dolar seviyesinin üzerindeki direncini kıran Batı Teksas petrolünde yükselişin 112,82 dolar seviyesine kadar devam ettirme riski bulunduğuna dikkat çeken analistler, buranın üzerinde ise 115,60 dolar direncinin bulunduğunu belirtiyorlar. Brent için ise ilk direnç 111,65 dolar  seviyesinde. Buranın aşılması halinde 113,28-115,72 dolar seviyelerinin hedefleneceği öngörülüyor. Kaynak: Dunya.com

Editör: Haber Merkezi