Dünya ekonomisini etkileyen faktörler 

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın 34.olağan meclis toplantısında konuşan Aslanoğlu, dünya ekonomisinde gündemin temel başlıklarının covid-19, ABD- Biden dönemi ile küresel büyüme olduğunu ifade etti.Covid-19 salgını ile birlikte tıp dünyasında kısa sürede bulunan aşılar ile bu tarz salgınlar karşısında hızlı çözümler üretildiğine, salgın hastalıklar karşısında hızlı reaksiyonlar gösterildiğine dikkat çekti.

ABD'de seçimi demokratların kazanmasının ardından hem ekonomi hem ekonomi dışı değişikliklerin olacağını ifade eden Aslanoğlu, Dünya Bankası raporu verilerine göre; bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 4.3 daralacağına, gelecek yıl yüzde 4, bir sonraki yıl yüzde 3.8 büyüyeceği yönünde tahminler olduğunu ifade etti.

Aslanoğlu, dünya ticaret hacminde bu yıl yüzde 9.5'lik bir daralma (2020), gelecek yıl yüzde 5'lik sonra da yüzde 5.1'lik bir büyüme beklendiğini açıkladı. Dünya ticaret hacminin 2019'da kaybettiği seviyeye 2022 sonlarında bile tam anlamıyla gelemeyeceğini belirtti.

 

Kim daha çok etkilendi ?

 

Pandemi sürecinde düşük gelirli kesimin daha fazla iş kaybettiğini, küçük işletmelerin daha fazla etkilendiklerini açıklayan Aslanoğlu, düşük gelirli ailelerin çocuklarının bu süreçte uzaktan eğitim programı altında eğitime devam konusundaki oranının daha düşük olduğuna dikkat çekti.

 

 

Kızıldeniz krizi elma ihracatını kısıtladı Kızıldeniz krizi elma ihracatını kısıtladı

Türkiye ekonomisini etkleyen temel başlıklar

 

 

Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye ekonomisinde gündemi meşgul eden temel konuların covid-19, döviz kurları, TCMB para politikası, reformlar ile büyüme olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin bu seneki büyüme tahminin 3,5 ila 4 olduğunu açıkladı. Türkiye'nin kredilerle büyüyen bir ülke olmasının ekonomisi açısından riskli bir durum olduğunu ifade eden Aslanoğlu, yüzde 5'lik- yüzde 6'lık gibi bir büyümenin mümkün olmayacağını açıkladı.

Sefalet endeksi grafiğindeki verilere göre yüzde 27 ile işsizliğin devam ettiğini, Türkiye'nin bu verilerle 3. sırada yer aldığına dikkat çekti.

Bu durumun siyasi ve sosyal açıdan zorlu bir süreç olduğunu, güven ve mutsuzluk anlamında iyi yönetilmesi gereken bir süreç olduğuna dikkat çeken açıklamalarının altını çizdi. Farkın diğer ülkelere göre az olmadığını da ekledi.

Türkiye, ekim ayı cari açık işleminin 31 milyar dolar olduğunu belirtti.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi