Nijerya karasularında saldırıya uğrayan ve mürettebatından 10 kişinin kaçırıldığı Kadıoğlu Denizcilik'e ait Paksoy 1 isimli gemi, son 10 yıl içinde aynı bölgede saldırıya uğrayan 8. Türk gemisi oldu.

 

Denizcilik Dergisi'nin haberine göre şimdiye kadar Nijerya karasularında saldırıya uğrayan Türk gemileri şunlar:

 

İngiliz Temyiz Mahkemesi'nden 'Ever Given' kararı İngiliz Temyiz Mahkemesi'nden 'Ever Given' kararı

21 Nisan 2009: Petrol taşıyan İlena Mercan isimli tanker Port Harcourt Limanı açıklarında korsan saldırısına uğradı. Kaptan ve Başmakinisti rehin alan korsanlar kaçtı. Personel daha sonra serbest bırakıldı.

 

2 Ağustos 2009: Türk bayraklı Düden gemisi Tayland’dan aldığı 24 bin ton pirinçle Nijerya’nın Port Harcourt Limanı’nın açığında beklemeye başladı. Gemide 10 Türk, 5 Azeri, 2 Gürcü ve 9 Nijeryalı olmak üzere 26 personel bulunuyordu. Korsanlar gemiye iki kez saldırdı ve üzerine çıkmaya çalıştı. Personel saldırıyı savuşturdu. Gemide aşçı olarak çalışan Ertan Engin ve kamarot olarak çalışan bir Nijeryalı kollarından yaralandı.

 

26 Mart 2010: Türk bayraklı kimyasal tanker gemisi ÖZAY-5 Nijerya açıklarında şişme botla gelen 8 korsanın saldırısına uğradı. İlk olarak gemiye otomatik tüfekle ateş açan korsanlar daha sonra gemiye çıktı. Tüm gemi personelini köprüüstünde toplayan korsanlar para ve değerli eşyalarını aldı. Personeli tüfek dipçiğiyle darp eden korsanlar ikinci kaptan Volkan Seçkin’i bıçakladıktan sonra kaçtı.

 

11 Haziran 2010: Özay-6 adlı tanker, Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğradı. Gemiye giren korsanlar bu kez personel ya da gemiyi kaçırmak yerine seyir cihazları ve personelin eşyalarını gasp ederek kaçtı.

 

16 Temmuz 2013: Malta Bayraklı Türk gemisi Cotton Gentil Limanı açıklarında korsan saldırısına uğradı. Gemideki 24 Hintli personeli rehin alan korsanlar, bir hafta sonra personeli serbest bıraktı.

 

6 Kasım 2014: Kamerun’dan Fildişi Sahili’ne giden petrol gemisi Basat Nijerya’da korsan saldırısına uğradı. Gemide bulunan 14 personelden 12’si dışarıdan açılması mümkün olmayan panik odasına saklanarak korsanlardan kurtuldu. Gemiye çıkan korsanlar değerli tüm eşyaları gasp ettikten sonra gemiciler Emrah Samancıoğlu ve Murat Yılmaz’ı da kaçırdı. Personel daha sonra serbest bırakıldı.

 

11 Nisan 2016: Kaptanoğlu Denizcilik’e ait Malta bayraklı 148 metre boyundaki M/T Puli adlı tanker Nijerya açıklarında korsan saldırısına uğradı. Gemiyi ele geçiren korsanlar Kaptan İlkay Olgun (Kaptan), İkinci Kaptan Haluk Buran, Üçünçü Kaptan Furkan Topçu, Başmakinist Mehmet Babacan, elektrikçi Şükrü Dömbek ve usta gemici Eray Falay’ı kaçırdı. Personel daha sonra serbest bırakıldı ve aynı gemiyle ülkeye döndü.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi