Osmanlının 1867 ila 1914 yılları arasındaki lojistik unsurlarını ele alan “Osmanlı Bahariyesinde Lojistik” isimli kitap çıktı. Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi tarafından kaleme alınan kitapta kapsamlı bir tarih araştırması sonucunda Osmanlı Devleti’nin lojistiği nasıl yönettiği ele alınıyor. Osmanlı sularında seyreden yabancı gemilerin lojistik faaliyetlerinin incelendiği kitapta Songur, Osmanlıdaki lojistik anlayışını dört ana temel üzerinde açıklıyor. Yazar ayrıca, Osmanlının jeostratejik konumu ve deniz gücünün tarihin akışı üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

 

Osmanlı dönemine ilişkin lojistik konulu en kapsamlı çalışma olan “Osmanlı Bahariyesinde Lojistik” kitabı, Osmanlının deniz kuvvetlerini lojistik kabiliyetini ve üslerin durumunu bir bütün olarak ele alan tek eser. Alanında ilk olan eser, Osmanlıda lojistik konusunda büyük bir boşluğu dolduruyor.

 

Çanakkale'deki bot faciasında arama çalışmaları 12'nci gününde Çanakkale'deki bot faciasında arama çalışmaları 12'nci gününde

 

Dr. Funda Songur kimdir?

 

Liseyi Bodrum’da lisans eğitimini ise Antalya’da tamamlayan Songur, öğrencilik yıllarında turizm sektöründe çalışır. Ardından kısa bir dönem İngiltere’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye döner ve yat inşa tersanesinde çalışarak denizcilik alanına yönelir. Master eğitimi için İsveç'e yerleşen Songur, Kalmar’da Uluslararası Yönetim ve Liderlik üzerine yüksek lisansını tamamlar. Göteborg Üniversitesi'nde İşletme doktorasına başlayan Songur, 2006 yılında Türkiye'ye geri dönerek 2010’a kadar tersanelerin çeşitli yönetim kademelerinde çalışır. 2014 yılına kadar yat işletmeciliği yaptıntan sonra doktoraya başlar.

 

Songur, doktora döneminde modern denizciliğin başlangıç yılları olan 19. yüzyıla ilişkin araştırmalar yürüttü. Askeri denizcilik alanını yeniden canlandıracak araştırmalar yapan Songur, Osmanlı bahriyesinin lojistik unsurlarını araştırmaya başlar. 1867 ile 1914 yılları arasındaki Osmanlı bahriyesinde lojistik sistemini ortaya çıkarmak için çabalayan Songur, böylece bahriye unsurlarının tespit, temin, tedarik olan lojistik planlamasını; teşkilat, personel ve idameden oluşan organizasyonunu; süreç ve stok işlemlerinden oluşan denetleme biçimlerini ortaya çıkararak, çok farklı lojistik alanları üzerinden örneklerdi.

 

 

Öğretim Üyesi olarak Piri Reis Üniversitesinde, tarih, iktisat, yatçılık, işletmecilik gibi çeşitli alanlarda ders veren Songur, Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini de vekaleten yürütüyor. Akademik çalışmalarını Yakınçağ’da denizcilik tarihi ve iktisadi yapısı üzerine kurgulayan Songur, ayrıca 14.yüzyıldan itibaren ülkemizi ziyaret eden seyyahların kaleminden ülkemizin turizm tarihini yazıyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi