2019 yılı denizcilik firmalarında; dürüst, bilgili ve düzgün iş yapanların yükselişe geçtiği ya da iyi pozisyonlar aldığı, tersi firmaların ise her geçen gün daha da uçuruma sürüklendiği ve henüz batmadı ise arkasındaki sermayenin ya da spekülasyonların etkisiyle günü kurtardığı bir yıl oldu.

 

Scrubberla ilgili her şey belirsizliğini hala korur, herkes ortaya ve pek de açık olmayan beyanlarda bulunurken, bu uygulamanın tedarikçi ve denetçiler dışında diğer taraflara pek hayır getirmeyeceği gözüküyor.

Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı

 

Scrubber dolayısıyla yoğunlaşan tersaneler özellikle Çin’de ilk sevincin ardından uygulamadaki realiteyi görünce pişmanlıklarını belirtseler de, verilen yanlış kararlar nedeniyle Tersanelerin bu dönemde daha da kan kaybedebileceği ihtimali yüksek.

 

Ayrıca yoğunluk nedeniyle kaybedilen ve ihmal edilen müşteri ve acenteler ileride tersanelerin diğer pişmanlığı olabilir. Yine tedarikçi ya da tasarımcılar üzerinden yapılan anlaşmalar nedeniyle zayıflayan acente bağları bir yana bu tarafların tersane acenteleri gibi uzun vadeli düşünmemesi nedeniyle tersanelerin de zarar görmesi söz konusu.

 

Yazımızın bu yerinde ayrıca Türk firmalarının ve yöneticileri üzerine yapılan bir araştırma sonuçlarını da paylaşmak ve bu eksiklerimiz üzerine özellikle yoğunlaşmamız gerekliğini vurgulamak isterim.

 

•         Kısa mesafeli koşulardaki çalışkanlığa rağmen, uzun mesafede tembellik ve bıkkınlık,

 

•         Genel olarak eğitimi yüksek olan üst tabakada dürüst ve başarılı yönetime rağmen, hemen bir alt düzey eğitime sahip firmalarda bireyler arasında haksız korumacılık, şirketinden ziyade kendi çıkarına yaklaşımlar,

 

•         Olaya patron ve yöneticiler bağlamında bakıldığında ise gerçekleri kötü de olsa ifade edenler yerine, yalan da olsa güzel rüyalar anlatan çalışan ve yöneticilerin tercihi ve tabi ki sonunda hüsran. Ama hataları kabullenmek yerine sebepleri krize bağlama alışkanlığı.

 

Görünen o ki belirli marketler dışında 2020 yılı büyük beklentilerin ya da yükselen trendlerin olduğu bir yıl olmayacak ancak dürüst, bilgili, akıl alan, düzgün iş yapan ve geçmiş ilişkilerine önem veren firmalar açısından iyi geçeceği kesin.

 

Denge ve kontrol... Onlar olmadığı zaman kaos bizlere eninde sonunda zarar verecektir.

 

Kurduğunuz ya da çalıştığınız firmaların örnek tarz firmalar olması temennisiyle, yeni yılınızı en içten dileklerimizle kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dileriz.

 

OKT Denizcilik Ltd. olarak yeni yılda çalışma alanlarımızla ilgili her konuda sizlere destek vermekten ayrıca memnuniyet duyacağız.

Editör: Haber Merkezi